25. in 26. maj 2021

Fabula po Fabuli: Razpadle države, razgrajene skupnosti? / Misliti skupnost prihodnosti?

Teoretični del programa Fabula pred Fabulo bo zavoljo negotovih razmer letos potekal pozneje kot tradicionalno ter pod imenom »Fabula v teoriji« svoj program v Cankarjevem domu predstavil med 25. in 26. majem 2021. Letošnji teoretski program bo zajel festivalski fokus Prihodnost=Privilegij?, ki bo prinesel dva med seboj različna dogodka – Razpadle države, razgrajene skupnosti? in Misliti skupnost prihodnosti? – stikajoča se v razmerju izkustva, kaj vodi in kaj prinese razpad neke skupnosti, ter širšega premisleka, v kakšnih skupnostih si želimo živeti v prihodnje. Izhodišča sklopa Razpadle države, razgrajene skupnosti? se bodo navezala na trideseto obletnico razpada dveh federacij, ki sta zaznamovali politično, družbeno in kulturno zgodovino 20. stoletja: Jugoslavijo in Sovjetsko zvezo, pri čemer bomo na vprašanja »Kaj se je dogajalo s skupnostjo po razpadu obeh držav? Je tovrstna skupnost sploh obstajala ali je bila od nekdaj le ideološki konstrukt? Kako močno skupnost za preživetje potrebuje državni okvir?« odgovore iskali z letošnjimi povabljenimi govorci. Na drugi strani se bo dogodek z naslovom Misliti skupnost prihodnosti?, ki bo potekal 26. maja 2021 v Cankarjevem domu, posvetil prihodnjim izzivom skupnosti oziroma gradnji novih družbenih tvorb. Skupaj s slovenskimi in mednarodnimi gosti bomo v sklopu teoretičnega fokusa Fabule tako raziskovali trenutne in prihodnje prostore, za katere se danes lahko zdi, da drsijo nazaj v ideje preteklosti, v območje političnega in družbenega nadzora ter ob tem vse bolj nosijo elemente distopične prihodnosti.

Fabula po Fabuli: Razpadle države, razgrajene skupnosti? / Misliti skupnost prihodnosti?

25. in 26. maj 2021
Več terminov

Brezplačne vstopnice

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI