20. februar 2024 ob 19. uri

Škodljivi učinki pametnega telefona na otroka – se jih starši zavedamo?

Ugleden znanstvenik in strokovnjak dr. Manfred Spitzer bo spregovoril o škodljivih učinkih pametnih telefonov in druge informacijske tehnologije na otroke. Tema, ki jo bo obravnaval, je izjemnega pomena v sodobni dobi, ko so te tehnologije vse bolj prepletene z vsakdanjim življenjem naših otrok.

Vpliv na telesno in duševno zdravje otrok, vključno z zmanjšano telesno dejavnostjo, dolgotrajnim sedenjem, tveganjem za debelost in pomanjkanjem telesne pripravljenosti, večjo verjetnostjo za razvoj tesnobe, depresije in drugih duševnih težav ter tveganjem za težave v vedenju, kot so hiperaktivnost, impulzivnost in težave pri obvladovanju čustev. 

Vpliv na učenje, koncentracijo, sposobnost osredotočanja in vzdrževanja pozornosti ter kognitivne sposobnosti otrok, kot so spomin, razmišljanje in reševanje težav. 

Socialna interakcija med otroki, zmanjšani osebni stiki, vpliv na medosebne odnose in razvoj socialnih veščin. 

Poglobljeno razumevanje znakov in posledic odvisnosti od pametnih telefonov pri otrocih, kar lahko slabo vpliva na njihovo samopodobo, družabno življenje in duševno dobro počutje. 

Varnost na spletu oz. nevarnosti, povezane z uporabo pametnih telefonov in interneta. 

Znanstvene raziskave s praktičnimi primeri, ki podpirajo stališča govornika, nam bodo pomagale bolje razumeti to težavo in njene dolgoročne učinke na prihodnost otrok. 

Starševska vloga in odgovornost pri usmerjanju in omejevanju uporabe pametnih telefonov ter prevzemanju odgovornosti za dobro počutje naših otrok.

Predavanje dr. Manfreda Spitzerja bo omogočilo vpogled v večplastnost problema ter nas bolje opremilo za soočanje s škodljivimi učinki pametnih telefonov in druge informacijske tehnologije na naše otroke.


Prof. ddr. Manfred Spitzer vodi Univerzitetno psihiatrično kliniko v Ulmu in Transferni center, ki ga je ustanovil leta 2004 za nevroznanosti in učenje. Raziskovalec možganov in psihiater deluje na vmesniku med umom in možgani v kognitivni in socialni nevroznanosti. S svojimi knjigami in televizijskimi oddajami (Mind & Brain, BR alpha) ugotovitve in povezave nevroznanosti razumljivo posreduje javnosti.

Škodljivi učinki pametnega telefona na otroka – se jih starši zavedamo?

20. februar 2024 ob 19. uri
Več terminov

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI