Od 1. aprila 2022

Tadeja Krečič Scholten: Nikoli ni prepozno

Cikel predstavitev literarne kritike Kritikovo oko
Kritik Matej Bogataj

Mladinska knjiga (Prvenci), Ljubljana 2021


Zgodbe družijo se rade
Prvenec novinarke in prevajalke Nikoli ni prepozno se že v naslovu poigrava z dejstvom, da je zbirka kratke proze nastala v zrelih letih; ne na mah, prva zgodba je bila spisana pred skoraj desetletjem, potem so sčasoma nagrajene zgodbe z raznih natečajev pritegnile še vse potrebno za dopolnitev v knjigo. Zgodbe imajo večinoma naslove po ljudskih rekih in pregovorih, včasih tudi po občih mestih v govorici, s tem pa ustvarjajo napetost med običajno rabo in presenetljivo zaostritvijo, ki jo prinese zgodbarski preobrat; v Enkrat ni nobenkrat zvedava punči na počitnicah sune denar staršem za sladoled, vendar ob prihodu s sladkosnednega pohoda ugotovi, da nikoli ne bo, kot je bilo. Krečič Scholten uporablja vsevedno perspektivo, o usodah svojih protagonistov ve vse, vendar se potem psihološko prepričljivo potaplja v njihovo psiho, strahove in upe. Notranjost protagonistov ni vedno preprosta, fant pri petdesetih, recimo, okleva, kako naj materi pove, da ima punco, s katero bi rad šel na počitnice. Profesorja, strokovnjaka za avtorsko pravo, ob izidu knjige povprašajo o nekaj povzetih odlomkih, ki niso ustrezno opremljeni z navedbo avtorstva. Sicilijanski hotelir se zaljubi v modrooko gostjo z ravnine, skozi katero teče Soča. 

Pisateljica zajema iz širokega nabora oseb, od tistih, ki se šele ukvarjajo s svetom kot največjo skrivnostjo, do tistih, ki z njega bolj ali manj resignirano odhajajo, glas da različnim poklicem ter izobrazbenim ravnem in spolom. Med rezonerji dogajanja najdemo celo mačko, katere drugačnost se pokaže šele čisto na koncu, sicer se nam zdi, da gre za vzdrževano osebo, dogajalni prostor pa sega od bolgarske meje do Sicilije in severnih morij. Svet v zgodbah Krečič Scholten se kaže kot skrivnosten, v  njem je vse polno nesporazumov: radijski novinar, recimo, med pogovorom v studiu nekajkrat zagrabi za roko Pulitzerjevo nagrajenko, kar si ona razlaga drugače, kot je mišljeno; on želi le omiliti žvenket njenih zapestnic. Zbirki se vidi, da avtorica tematiko – ne le kulturo na radiu, ki jo pozna iz prve roke, od znotraj in vse njene segmente – dodobra preuči, ob tem je sposobna vživetja v raznovrstne psihične svetove svojih oseb. Notranji svetovi so včasih prav zapleteni, kar seveda zgodbam omogoča vrtoglave, vendar nekako logične preobrate, fantastika se v teh zgodbah umakne pragmatiki in vsakdanu, ki nas včasih sezuje, drugič obremeni in nepopravljivo ukrivi. Ob tem se zgodbam pozna ne le vseprisotna strast pripovedovanja, temveč tudi nadvse artikuliran jezikovni preliv in suvereno izpisovanje življenjskih usod, zgoščenih v nekaj trenutkov – in na nekaj straneh. 

Matej Bogataj 
  
 

Tadeja Krečič Scholten: Nikoli ni prepozno

Od 1. aprila 2022
Več terminov

Zaradi vzdrževalnih del bodo razstave 16., 17. in 18. aprila ZAPRTE.

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI