Cankarjev dom
9. mar. 19:00

Življenje v digitalnem svetu

Okrogla miza

Gostje: dr. Dan Podjed, antropolog; dr. Borka Jerman Blažič, pionirka slovenskega interneta; Jasmin Frelih, pisatelj; vodi: Toni Cahunek


Če so pred izbruhom pandemije zlasti predstavniki srednje in starejše generacije radi prikimavali dvomljivcem, češ da digitalni svet skriva vsaj toliko nevarnosti in pasti kot na drugi strani odkriva prednosti, se danes zdi, da je ta preprosto postal naša nova realnost. Že polni dve leti namreč živimo v razmerah, v kakršnih si je vsakdanje, zlasti seveda službeno življenje, nemogoče predstavljati brez pomembnih tehnoloških pridobitev, medtem ko je svarjenje pred novimi oblikami odvisnosti ter škodljivimi vplivi na razvoj duha in telesa izgubilo nekaj avtoritete, saj je »stari dobri svet« za marsikoga postal povsem nedosegljiv ideal in nikakor ne predmet izbire. Družbeni pretres, ki ga je prinesel izbruh smrtonosnega virusa, je v kraljestvo digitalnega sveta čez noč potegnil tudi vse tiste, ki so se z njim vse do takrat spogledovali še zelo sramežljivo, generacija, ki je njegove sadove velikopotezno uživala že vse od rojstva, pa je v ta čas vstopila precej bolje pripravljena. Vendar nastale razmere še zdaleč niso prinesle le problema generacijske dovzetnosti, ampak so opozorile tudi na številne druge socialne vidike, saj prednosti dela in učenja na domu niso enako dostopne vsem družbenim razredom in rasam. Po drugi strani pa se v digitalnem svetu vsakodnevno srečujemo tudi z zlorabami nove demokratizacije, saj je ta svet še vedno precej slabše uravnan kot naš »realni«. Ob navduševanju nad njegovo dostopnostjo in pestrostjo zato nikakor ne smemo preslišati tistih, ki ga vidijo tudi kot poligon za nevarno izkrivljanje resnice. Bo nova realnost pravočasno proizvedla tudi novo obliko previdnosti ali pa je ta med pandemijo dosegla tako močan zagon, da se bomo še dolgo soočali z njenimi negativnimi posledicami, na katere kot družba še zdaleč nismo bili pripravljeni? 

Odgovore bodo gostje iskali na 6. Beletrinini debati, ki bo 9. marca 2022 ob 19. uri potekala v hibridni obliki – v živo v Klubu Cankarjevega doma in v spletnem prenosu na Youtube kanalu Beletrine.
 

Življenje v digitalnem svetu

9. mar. 19:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice

V sodelovanju z založbo Beletrina

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI