Pretekli dogodek
6. jan. 2023 19:00

Zvezdana Novaković ZveN: Čaralice

Avtorica projekta, skladateljica, vokalistka in producentka: Zvezdana Novaković ZveN
Spremljevalne vokalistke, ples in tolkala: Jasna Žitnik, Ursula Luthar, Petra Prosen, Maja Zagmajster, Neža Janša, Sonca Menart, Zarja Menart, Kaja Horvat, Eva Mulej
Posebne gostje in posebni gost: Irena Cerar, Daša Medvešček, Boris Čok, Alenka Gololičič, Vita Mavrič, Urška Centa

V manj kot stoletju je človek pripomogel k množičnemu izumrtju živih bitij in prignal Zemljo na rob ekološke katastrofe. Živimo na Zemlji, a kot da je ne slišimo! Naši predniki pa so znali modro prisluhniti naravi in njenim ciklom, z ritualnimi pesmimi so se z njo povezali in jo častili. V Linhartovi dvorani se obeta prav poseben glasbeno-performativni večer. Pri naših italijanskih sosedih na ta dan praznuje rojstvo čarovnica Befana, večer prej slovenska Pehtra baba, obe pa ljudem prinašata darila. Dogodek bo tako prežet s čarovnijo zvoka, čarnih besed, giba in resonirajočim petjem naših prednikov, ki ga bodo obudile Zvezdana Novaković ZveN in spremljevalne vokalistke. 

S kratkim pogovorom bodo večer obogatili tudi izbrani gostje, s katerimi je Zvezdana sodelovala ter s pomočjo katerih je poglobila svoje staroversko védenje, spoznala staroverske pesmi in odkrila avtohtono slovensko staroversko piščal – kabrco, ki bo tokrat zazvenela v živo.  

Zvezdana Novaković ZveN je vsestranska glasbena ustvarjalka in performerka. Sprehodila se je od etna mimo gledališke glasbe do z elektroniko obogatenega eksperimentiranja. ZveN je v krepkem desetletju delovala na toliko področjih in pri toliko projektih, da jih je težko popisati. Razpon sega od gledaliških do koncertnih odrov, od skupine Laibach do Svetlane Makarovič, od Bolgarije do Brazilije, od starodavne tradicije do elektronike, od lutk do uprizoritvenih presežkov Jerneja Lorencija, od klasike do jazza, od poučevanja vokalnih tehnik in študija kompozicije do vodenja pevskih zborov, od nacionalne opere do alterklubov, od pripovedovanja do harfe. Vse pa povezuje njen glas. Njen ZveN. »Težko je to postaviti v en paket. Je pa mogoče. A uvesti je treba nova pravila,« pravi.
 

Zvezdana Novaković ZveN: Čaralice

6. jan. 2023 19:00
6. jan. 2023 19:00
Več terminov

15,00 | 18,00 EUR

12,00 EUR *

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI