Za invalide in osebe z različnimi oviranostmi

Vsem dostopna kultura

Vstopnice
Za vstop na prireditve potrebujejo vstopnice tako obiskovalci na invalidskem vozičku kot njihovi spremljevalci, ki med predstavo sedijo na sedežu, označenem na vstopnici.
Vstopnice za osebe, ki ne morejo hoditi in uporabljajo invalidski voziček, so brezplačne. Prevzamete jih v Informacijskem središču CD.

Napoved prihoda
Prosimo, da prihod oz. rezervacijo vstopnic za osebe na invalidskem vozičku najavite na vstopnice@cd-cc.si ali na 01/2417-299, saj je zaradi arhitekturnih posebnosti dvoran Cankarjevega doma število mest za osebe na invalidskih vozičkih omejeno.
Če ob prihodu v Cankarjev dom potrebujete našo pomoč ali spremstvo, nas lahko pokličete na 01/2417-100. 

Obiskovalcem, ki uporabljajo hojco, svetujemo, da to omenijo že pri nakupu vstopnice. Le tako vam lahko prodamo najprimernejši sedež. Pred prireditvijo pa naj se za pomoč pri dostopu do sedeža napovejo hostesni ali varnostni službi.

Dostop za invalide
Najprimernejši je vhod s Prešernove ceste, kjer je urejena klančina za invalidske vozičke. Vstop je mogoč skozi samodejna drsna vrata (širina 105 cm) ali dvokrilna nihajna vrata (širina 220 cm). S tega vhoda je mogoče priti do vseh dvoran.
Vhod iz podhoda Maxija ima dvojna dvokrilna nihajna vrata (širina 190 cm) in v notranjosti Prvega preddverja dokaj strmi klančini za premostitev stopnic, zato je potrebno spremstvo. Če potrebujete pomoč, prosimo pokličite na 01/2417-100.
Vhod s ploščadi Trga republike je brez stopnic in z dvokrilnimi nihajnimi vrati (širina 190 cm).
Dvigalo iz pritličja vas lahko prepelje v vsa preddverja in dvorane. Širina vrat dvigala meri 110 cm (širina kabine 110 cm, dolžina kabine 230 cm).

V dvoranah
je obiskovalcem na invalidskem vozičku namenjen poseben, primerno dostopen in dovolj velik prostor.
Zaradi postavitve sedežev je število prostorov za invalidske vozičke omejeno, in sicer:
Gallusova dvorana do 7 (na I. balkonu, vhod A2)
Linhartova dvorana 4 (2 v parterju zgoraj, 2 na balkonu zgoraj)
Kosovelova dvorana 4 v parterju
Štihova dvorana 4 prostori (pri vhodu)
Klub CD 3 prostori

Imetnikom Evropske kartice ugodnosti za invalide omogočamo: 

•    Brezplačen ogled vseh razstav v Cankarjevem domu
•    Brezplačne vstopnice za spremljevalce invalidnih oseb (1 spremljevalec/1 invalidna oseba) za večino prireditev javne službe Cankarjevega doma 
•    50% znižana cena vstopnic za večino prireditev javne službe Cankarjevega doma (ne velja na že znižane cene za mlajše od 25 in starejše od 65 let)

Spremljevalci
Obiskovalcem na invalidskem vozičku priporočamo spremstvo.
Obiskovalcem s hojco prav tako priporočamo spremstvo in izbiro sedeža v neposredni bližini izhoda iz dvorane; v pomoč je naša hostesna služba, ki tudi poskrbi za hojco med prireditvijo.

Toaletni prostori, primerno urejeni za invalide, so pri garderobi v Veliki sprejemni dvorani ter v Prvem in Drugem preddverju.

Obiskovalci s slušnim aparatom
Linhartova in Kosovelova dvorana ter Klub CD so opremljeni z induktivno zanko za sprejem dvoranskega oz. prostorskega zvoka.
Pred vstopom v dvorano je slušni aparat treba preklopiti na t. i. način T.


Psi vodniki slepih
so dobrodošli – prosimo, predhodno napovejte prihod na vstopnice@cd-cc.si ali na 01/2417-299. 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI