7. feb. 19:00

Drago Jančar: In ljubezen tudi

Koprodukcija: Drama SNG Maribor s Cankarjevim domom Ljubljana

Odrska priredba Luka Marcen in Tatjana Doma
Režija: Luka Marcen

Zgodba monumentalnega romana In ljubezen tudi Draga Jančarja (1948) se začne z drobnim, skoraj naključnim dogodkom: dekleti stojita sredi mariborskega trga pred Kavarno Astoria in ena od njiju v mimoidočem pripadniku esesovskih enot prepozna znanca. Ta naključni pogled, ujet v staro fotografijo, sproži dramatičen niz dogodkov, ki se zgodijo v izjemno zgoščenem času zadnjega leta vojne, spremenijo pa življenja za vedno – tako intimno kot družbeno.

Uprizoritev za izhodišče jemlje Jančarjevo kompleksno mrežo intimnih človeških usod in pogledov na turbulenten del zgodovine. S hitro, skoraj filmsko montažo prepleta vinjete življenja, spominov in sanj, s tem pa omogoča kalejdoskop različnih optik: kadriranje pogledov in glasov, ki isti trenutek zgodovine doživljajo z različnih perspektiv, kar tok časa za vsakega od njih premakne v drugo smer, ob tem pa ponuja presenetljiva in presunljiva srečanja. Tako kot Jančarjeva predloga tudi uprizoritev prepleta brutalno naturalističnost življenja s poetičnostjo in metafiziko sanj, strahov in ljubezni. In ljubezen tudi tako ni historičen pogled na dogodek druge svetovne vojne v mestu Maribor, ampak predvsem opomnik današnjemu nemirnemu trenutku, kako pomembna je človečnost. Da ljubezen lahko preživi, ni dovolj samo ljubezen.

Monumentalna mariborska zgodba brutalnega časa, v kateri uzakonjeno sovraštvo trči v poetično metafiziko sanj, strahov in ljubezni.

Drago Jančar: In ljubezen tudi

7. feb. 19:00
Premiera
Več terminov

18,00 | 21,00 EUR

16,00 | 19,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

Ponovitve do 16. februarja 2025.

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI