1. mar. 19:30

William Shakespeare: Hamlet

Marin Sorescu National Theatre, Craiova v sodelovanju z Cheek by Jowl

»Declan Donnellan v Hamletu izriše esencializiran univerzum, skrbno grajen na igri ansambla in simbolnih razsežnostih praznega prostora. Močna, dinamična in kakovostna predstava.« - Maria-Gabriela Constantin
 

Če bi njegovega novega Hamleta, ki se je nastal v Narodnem gledališču v Craiovi, zrli s strogo preciznostjo, z očmi hladnega analitika, bi verjetno le skomignili z rameni, saj predstava ne odgovarja na nobeno od „večnih“ vprašanj, ne izpostavlja koncepta, ne izkazuje se kot „nujna“ ali „aktualna“ v „teh tragičnih časih“ ... Zakaj si torej na koncu želite le, da bi si jo čim prej spet ogledali? Ker je živa. Čeprav gre za veliko tragedijo, izklesano v kamen večnosti, je kri, ki teče po žilah te produkcije, topla.
Donnellan je od nekdaj znal in še danes bolje kot marsikdo drug v gledališču zna senzibilnost spojiti z eleganco. To počne tako, da gledalec nenehno razmišlja o sebi, čeprav ga z odra nihče ne bo sramotil, potiskal v kot, klical na odgovornost, niti ga ne bo poskušal navdušiti. Donnellan je pretanjeno subtilen, a hkrati odločen. Vse pri njem je preprosto, vibrirajoče, utripajoče, dihajoče, nič ni odvečno.
 

Cheek by Jowl
Skupina Cheek by Jowl se je mednarodno uveljavila z „intenzivnimi, razgibanimi predstavami, ki klasikom vdihnejo novo življenje, dramsko besedilo pa vzplameni v novem žaru “ (The Guardian). Skupina je gostovala v več kot 400 mestih v 50 državah in deluje tudi kot pridruženi umetniški sestav londonskega centra Barbican.


Declan Donnellan in Nick Ormerod sta skupino Cheek by Jowl ustanovila leta 1981. Od tedaj je ansambel na šestih celinah uprizoril več kot 30 predstav v petih različnih jezikih.
Leta 1989 je bil Donnellan imenovan za pridruženega režiserja Kraljevega narodnega gledališča (Royal National Theatre) v Londonu. Declan Donnellan je lavreat pomembnih priznanj v Londonu, Moskvi, Parizu in New Yorku, leta 2016 pa je na Beneškem bienalu prejel zlatega leva. Njegova knjiga The Actor and the Target, leta 2001 objavljena v ruščini, je bila prevedena v petnajst jezikov. Donnellan in Ormerod sta 2017. prejela odlikovanje OBE (častnik viteškega reda Britanskega imperija). Njegova nova knjiga The Actor and the Space bo izšla letos. 
 

William Shakespeare: Hamlet

1. mar. 19:30
2. mar. 19:30
Več terminov

22,00 I 29,00 EUR

22,00 EUR* * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

Režiser Declan Donnellan
Oblikovalec Nick Ormerod
Asistent režiserja Laurențiu Tudor
Skladatelj Tibor Cari
Prevod George Volceanov
Tehnični direktor Cristian Norel Petec

Zasedba Vlad Udrescu, Claudiu Mihail, Ramona Drăgulescu, Flavia Hojda, Theodora Bălan, Raluca Păun, Alex Stoicescu, Eugen Titu, Cătălin Vieru, Darko Huruială, Marian Politic, Angel Rababoc, Costinela Ungureanu, Mircea Mogoșeanu, Mihnea Presura

Produkcija Marin Sorescu National Theatre, Craiova v sodelovanju z Cheek by Jowl

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI