27. nov. 19:00

Zagrebško gledališče mladih v koprodukciji z Montažstroj: Mladina brez boga

Mladež bez boga

Vznemirljiva in v marsičem provokativna predstava je nastala po motivih romana Mladost brez boga Ödöna von Horvátha in sociološke študije Heroji; Množični umori in samomori Franca Biffa Berardija. V romanu Mladost brez boga fantje na šolskem izletu doživijo katarzo v igri moči, ki se konča z umorom. Po drugi strani pa eden izmed Berardijevih junakov, osemnajstletni Eric Harris, von Horváthov imaginarni »trip« prestavi v igranje ultimativne video igre Doom, v kateri močnejši del človeštva neusmiljeno pokončuje šibkejšega. 

Predstava preučuje razpad humanistične ideje skupnosti, obsedenost s samopromocijo in novo radikalizacijo, tematizira vprašanja vzgoje, izobraževanja in družbenega vpliva fašizma na mlade. Občinstvu omogoča, da prepraša svoja stališča ter razume globlje vzroke za radikalizacijo in nasilje v družbi. Digitalizacija in družbena omrežja so prispevala k povečanju občutkov odtujenosti in izoliranosti med mladimi, kar pogosto vodi v duševne bolezni, kot sta depresija in anksioznost. To odraža ključne teme predstave Mladost brez boga, tiste o osamljenosti in odtujenosti mladih v sodobni družbi, ki odseva pesimistično realnost, napajano z globalnimi dogodki in osebnimi tragedijami. 

Mladi liki v predstavi, depresija, ki jo povzročajo spremembe v družbenih normah in vpliv interneta, odražajo krutost in agresijo, ki jo raziskuje predstava. To kaže na kompleksno družbeno dinamiko in spremembe v vedenju mladih, fašizem in njegov vpliv na mlade. Gospodarski in družbeni izzivi, kot je integracija beguncev in finančne težave, stopnjujejo rast nacionalizma in radikalizma. Tovrstni dogodki odsevajo ključne teme predstave, kot so nasilje, radikaliziranje mladih, vpliv medijev in digitalne kulture ter posledice izobraževalnega in družbenega okolja. In odpirajo ključno vprašanje, ki nas vse zadeva: kaj narediti, ko se zdi, da se nič ne dogaja.

 

Starostna skupina: 16+ 

Predstava preučuje razpad humanistične ideje skupnosti, obsedenost s samopromocijo in novo radikalizacijo, tematizira vprašanja vzgoje, izobraževanja in družbenega vpliva fašizma na mlade.

Zagrebško gledališče mladih v koprodukciji z Montažstroj: Mladina brez boga

27. nov. 19:00
Več terminov

16,00 | 20,00 EUR

12,00 | 16,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

Avtor in režiser: Borut Šeparović 
Scenarij: Borut Šeparović, Ivana Vuković 
Igrajo: Rakan Rushaidat, Ugo Korani, Tina Orlandini, Toma Medvešek, Ivan Pašalić, Lucija Dujmović
 

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI