18. okt. 19:00

Arne Hodalič: Moje svetlobe, moj svet

Potovanje s fotografijami in zgodbo ter predstavitev avtobiografije Moje svetlobe

Čaroben preplet animacij ter glasbe in plesa v živo za vse generacije  

Dogodek ob izidu avtobiografije Moje svetlobe bo mešanica fotografij, najzanimivejših prigod in zgodb iz zakulisja, ki bodo gledalce popeljale v različne kraje našega planeta. 

Arne Hodalič bo izbral nekaj najzanimivejših poglavij iz knjige in jih še dodatno osvetlil s številnimi, velikokrat še ne videnimi fotografijami. Avtor si ni zamislil klasične predstavitve knjige, temveč bolj potovanje s fotografijami in zgodbami, kot so o osemmesečnem jadranju po jugovzhodni Aziji in o srečanju s pirati, o obisku enega najbolj mističnih ljudstev Kogi ob popolnem sončnem mrku na štiritisočaku kolumbijskega pogorja ter o tem, kako ga je na poti do njih ugrabila gverilska skupina FARC, pa o prigodah potapljanja pod ledom v Sibiriji. 

V knjigi Moje svetlobe je Arne Hodalič izbral najzanimivejše poti in predvsem tiste, ki so ga najbolj zaznamovale, ter jih začinil še s kakšnim besedilom iz osebnega življenja. Zgodbe, ljudi, kulture, ki jih je spoznal in doživel ter jih še vedno doživlja, ko lovi najrazličnejše podobe v svoj objektiv, je želel predstaviti tudi v pisani besedi. Moje svetlobe je nastajala v sodelovanju z urednicama Tadejo L. Zupan in Ano von Pauer, oblikovalcem Gregom Inkretom ter ob pomoči partnerke Katje Bidovec, s katero zadnje desetletje na fotografske poti vedno potujeta skupaj in sta se tudi projekta z imenom Moje svetlobe lotila skupaj. 

 


 

Knjigo, ki povzema vse življenje, napišemo le enkrat, in to je zagotovo moja prva in tudi zadnja takšna.
Arne Hodalič

Opisi fotografij v fotogaleriji
1: Reka Ganges, Indija
Arnejevo prvo potovanje leta 1988 v Indijo, ko je tja odšel kot klasičen popotnik. Prav zaradi uspeha teh fotografij je postal fotograf. 
Foto: Arne Hodalič 

2 in 5: Begunsko taborišče Baždur, Alžirija  
Družbenokritične in socialne zgodbe so velik del Arnejevega fotografskega opusa. Zgodba iz begunskih taborišč Zahodne Sahare je bila ena zadnjih, že leta pred tem je fotografiral balkansko vojno, razpad afganistanske države, problematiko dolenjskih Romov, intifado v Gazi, več let tudi že spremlja razminiranje in žrtve min po Balkanu iz Bližnjem vzhodu. 
Foto: Arne Hodalič 

3: Zlata mrzlica v Papuanski Novi Gvineji
Avanturistična zgodba, ko je Arne dokumentiral izbruh obsežne zlate mrzlice v pogorju Papuanske Nove Gvineje. Del sveta, kjer veljajo le pravila močnejšega, uradne oblasti pa so se s tega območja umaknile. 
Foto: Arne Hodalič 

4: Roparji inkovskih zakladov, Ekvador
Ilegalna zasebna zbirka zlatih predmetov iz izropanih inkovskih grobov. Arne je sledil zgodbi zlata, obiskal najbogatejšega Ekvadorca in se pridružil iskalcu Atahualpovega izgubljenega zaklada v Andih. 
Foto: Arne Hodalič 

6: Pripadnik ljudstva Kara, Etiopija 
Fotografski projekt dokumentiranja izginjajočih kultur, ki sta ga zasnovala skupaj s fotografinjo Katjo Bidovec. Osnovna ideja projekta je prikazovanje pripadnikov različnih ljudstev in etničnih skupin, kar pripomore k ozaveščanju o sprejemanju drugačnosti. 
Foto: Arne Hodalič in Katja Bidovec

7: Otok Mljet, Hrvaška
Razbitina beneške trgovske ladje iz 16. stoletja, ki je bila natovorjena z neprecenljivim zakladom redke izniške keramike. Arne je dokumentiral izjemno delo hrvaških arheologov, ki so ladjo raziskovali več let.  
Foto: Arne Hodalič 


 

Arne Hodalič: Moje svetlobe, moj svet

18. okt. 19:00
Več terminov

7,00 EUR

5,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI