Studio Mirke
Pretekli dogodek
9. nov. 2023 20:00

Lili Novy – skozi čas. Preko meja

Večmedijski projekt
Tatjana Gregoritsch & Lado Jakša

Večmedijska predstavitev na osnovi besedila Tatjane Gregoritsch in lirike Lili Novy ob živo izvajani avtorski glasbi in fotografiji Lada Jakše.
Osnova večpredstavnosti je video zapis Lada Jakše, ki s kamero sledi korakom Lili Novy po stari Ljubljani, obenem pa z živo glasbo spremlja projekcijo z besedili Lili Novy. Vsi trije mediji so povezani v usklajeno dramaturgijo. Tatjana Gregoritsch, avtorica knjige o Lili Novy, izdane pri Mohorjevi založbi, na vsebinsko primernih delih v živo bere odlomke besedil iz svojega eseja o Lili Novy. 

Dvonarodni projekt je poskus umetniške združitve avtorice in prevajalke. Lili Novy iz Wallersberga (1885–1958), rojena v stari Avstriji kot Elisabeth von Haumeder, izhaja iz graške in slovenske družine, živela pa je večinoma v Ljubljani. Poznana je predvsem po svojih prevodih slovenskega pesnika Franceta Prešerna, kot pesnica in prozaistka je bila priznana in upoštevana v krogih slovenske duhovne elite tistega časa. V Avstriji je medtem ostala takorekoč neopažena. Ta projekt osvetljuje njeno osebnost skozi različne umetniške in znanstvene pristope, ko je v obdobju dveh svetovnih vojn Lili Novy sodoživljala in vplivala na kulturno življenje Ljubljane.

Vsebinsko poslanstvo projekta je usmerjeno k razumevanju skupnih korenin duhovne plasti ter umetniškega izraza med Avstrijo in Slovenijo kot delov večjezične Habsburške monarhije, ki sta sedaj, po desetletjih ločitve, skupaj v EU, geografsko le nekaj sto kilometrov oddaljeni, a vendar jezikovno ločeni.
 

Lili Novy – skozi čas. Preko meja

9. nov. 2023 20:00
9. nov. 2023 20:00
Več terminov

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI