Pretekli dogodek
19. feb. 2022 18:00

Dečki Pavlove ulice

Gledališka predstava
Od 11. do 15. leta

Mladinski roman Dečki Pavlove ulice madžarskega pisatelja Ferenca Molnárja (1878–1952) je izšel davnega leta 1907. Takoj je postal ne samo domača, madžarska, uspešnica, ampak je bil nemudoma preveden v številne tuje jezike. Dokaz odlik in ustvarjalnega izziva, ki ga zgodba romana ponuja, so tudi številne odrske (tudi radijske) in filmske priredbe.

Razlogov za »neuničljivost« je več, so pa zelo jasni: mladinski roman ima vse tisto, kar prava zgodba potrebuje, da uspešno nagovori bralca, predvsem mladega. Je čustveno izredno intenzivna, pretresljiva, noro zabavna, dogajalno izredno dinamična. Je zgodba o razumevanju sveta, v katerega fantje šele vstopajo, čeprav ga nekako posebno – igrivo – ves čas živijo. Je zgodba o razumevanju izgube, o preseganju bolečine, odraščanju, odrešilnem tovarištvu in moči kolektiva. Je tudi zgodba o razvoju značaja, o preizkušanju telesnih moči, o razumevanju dejstva, da svet ni samo eno- ali največ dvobarven, pač pa je sestavljen iz številnih drugih, ne vedno najbolj prijetnih odtenkov. Je soočanje z lastno usodo, hkrati pa težnja in želja po njenem preseganju. Je šolska ura, kako bolečino (in poraz) čim manj boleče vklopiti v  proces odraščanja.

Dečki Pavlove ulice

19. feb. 2022 18:00
19. feb. 2022 18:00
Več terminov

10,00 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Priredba besedila po Ferencu Molnárju: Andrej Jaklič 
Režija: Matjaž Pograjc
Dramaturgija: Andrej Jaklič
Asistentka režije: Klara Kastelec
Scenografija: Matjaž Pograjc
Kostumografija: Nataša Recer
Avtor glasbe: Krištof Kastelec - Kriki
 

Nastopajo: Klara Kastelec, Oskar Kranjc, Inan Du Swami, Mojca Špik, Rok Kravanja, Tadej Pišek, Aleš Kranjec

Produkcija: Anton Podbevšek Teater

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI