Dokumentarci nam odpirajo oči

Dobitnik nagrade najboljšemu filmu na temo človekovih pravic Amnesty International Slovenije

Žirija v sestavi Margje de Koning, Siniša Gačić, Kaja Atanasova je sprejela odločitev, da nagrado najboljšemu filmu na temo človekovih pravic podeli filmu Otroci megle.  

Otroci megle (Nhung dua tre trong suong)
Režija: Ha Le Diem 
Vietnam, 2021; 90' DCP 

Obrazložitev žirije: 
Diem Ha Le nas je s filmom Otroci megle navdušila na vseh ravneh filmske pripovedi. Z neverjetno čustvenim režijskim in snemalnim pristopom nas popelje v življenje mlade protagonistke, ki s pametnim telefonom v roki živi razpeta med sodobnim svetom in ruralno tradicijo dogovorjenih porok. Kompleksna tema je obdelana način, da je niti ni potrebno razumeti, saj posledice odvzema individualne pravice do izbire prihodnosti čutimo skozi filmske podobe. Najlepše pri vsem pa je, da ne čutimo le notranjega sveta protagonistke, karakterizacija vseh likov v filmu, tudi tistih, ki jim je tradicija dodelila vlogo antagonistov, je tako dovršena, da razumemo tudi njihovo bitko s preživeto prakso dogovorjenih porok.

 

 

Projekcija filma Ta dež ne bo ponehal v podporo Ukrajini

Dan po koncu festivala (17. marca) bo v Kosovelovi dvorani izredna projekcija dokumentarca Ta dež ne bo ponehal (This Rain Will Never Stop) ukrajinske avtorice Aline Gorlove. Izkupiček od vstopnine namenjamo ukrajinskim filmskim ustvarjalcem, ki so ostali v domovini in dokumentirajo vojno. 

Andrija Sulejman je nenavadna kombinacija slovanskega in arabskega imena. Dvajsetletni Kurd s tem imenom je z enega vojnega območja v ranem otroštvu prebegnil v vzhodno Ukrajino, da bi se znova znašel sredi negotovih političnih razmer. Režiserka spremlja Andrijevo zgodbo, ko hoče znova srečati v Siriji živeče starše. To ni le intimna pripoved razseljene družine, temveč podoba sodobnega sveta, ki ga določajo vojaške parade, begunski centri in humanitarne misije.
 

Dokumentarni film je vedno aktualen; dokumentarci nas vračajo v realnost ter nam jo razgrinjajo kot izkaznico naše družbe in planeta. V osmih dneh bo na platnih Cankarjevega doma, Kinodvora in Slovenske kinoteke prikazanih 22 celovečernih ter trije kratki družbenopolitično relevantni in aktualni dokumentarni filmi.

Filme lahko letos gledate tudi doma (večina festivalskih filmov je na voljo z VOD (video na zahtevo). Kaj je res treba videti na 24. FDF

Kaj vodja filmskega programa Cankarjevega doma Simon Popek na letošnjem FDF še posebej priporoča? Najprej slovenska filma: Odpuščanje Marije Zidar in Smučarske sanje Haidy Kancler, nato zelo aktualen francoski dokumentarec Država, ki se lepo vede, ki ob protestih t. i. rumenih jopičev govori o policijskem nasilju nad lastnim prebivalstvom. Hrvaški film Tovarne delavcem prikazuje edini uspeli delavski prevzem podjetja v postsocialistični Evropi in njegov boj za obstanek. Med tematsko najaktualnejšimi je zagotovo tudi dokumentarec Z@jebi to službo režiserke Vere Kričevske o ruski neodvisni televizijski postaji Dožd (Dež); gre za slikovit prikaz putinizma, nadzora medijev, državniške propagande in zlorabe oblasti.

V drugem delu seznama so štirje lahkotnejši filmi. Osmi potnik na odru predstavi podeželsko amatersko gledališko skupino, ki s spremembo v repertoarju ne navduši lokalnega občinstva, s pomočjo režiserk dokumentarca pa dobi angažma v Londonu. Gospod Bachman in njegov razred je portret predanega učitelja, ki v nemškem mestecu z iskrivimi metodami poučuje otroke priseljencev. Sava, film o najdaljši reki nekdanje skupne države, z zgodbami ljudi vijuga med različnimi geografskimi in družbenimi bregovi, Temnordeči gozd pa je epopeja tibetanskih budističnih nun v najhujšem mrazu na planoto s samostanom, kjer molijo in doživljajo duhovno vzgojo.
 

Urnik >>

Tekmovalni sklop - filmi, ki se potegujejo za nagrado Amnesty International Slovenije za najboljši film na temo človekovih pravic

V igri za nagrado je poleg že omenjenega slovenskega filma Odpuščanje (režija Marija Zidar) še Prvih 54 let: Skrajšani priročnik za vojaško okupacijo Avija Mograbija, ki s pričevanji vojakov in oficirjev razkriva okupatorske »metode« Izraela na zasedenih ozemljih, Država, ki se lepo vede Davida Dufresna, ki ob protestih v Franciji leta 2018 in 2019 govori oblastniškem nasilju nad lastnimi državljani, Nuklearna družina Travisa in Erin Wilkerson o skladiščenju jedrskih raket in obenem o ameriškem genocidu, ter Otroci megle Ha Le Diema o tradicionalnem »ugrabljanju« nevest v vietnamski etnični manjšini Hmong.

s

V okviru spremljevalnega programa bo v torek, 15. marca 2022, po projekciji filma Tovarne delavcem z začetkom ob 20.30 potekal Pogovor o delavskem lastništvu s Srdjanom Kovačevićem, režiserjem filma, in Dragom Vargo, nekdanjim sindikalnim predstavnikom, danes pa direktorjem delavskega podjetja Itas. Gledalec je z dokumentarnim filmom umeščen v turbulentne čase poslovnih težav, menedžerskih prevar in delavske želje po dostojnem plačilu. V pogovoru se bomo dotaknili vloge delavskega lastništva v kapitalizmu, razkrili motive antagonistov Itasove zgodbe in se spraševali o prihodnosti alternativnih modelov lastništva v gospodarstvu. Pogovor bo vodil Tej Gonza, direktor Inštituta za ekonomsko demokracijo, organizacije, ki po vzoru najboljše tuje prakse v Slovenijo vnaša svež veter na tem področju.

Značke
Najbolj brano

Cankarjev dom je zlata kongresna zvezda in najboljši kongresni center Slovenije 2022

Predstavitev spomladanskega dela sezone 22/23

Navdih za življenje

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI