Odprtje 24. Festivala dokumentarnih filmov

S filmom Bella Ciao – Za svobodo režiserke Giulie Giapponesi, ki se nam je pridružila na prireditvi, in nastopom Ženskega pevskega zbora Kombinat se je včeraj, 10. marca, začel Festival dokumentarnega filma, ki ga že 25. leto organizira Cankarjev dom. V okviru festivala bo na ogled 20 celovečernih in 8 kratkih dokumentarnih filmov, ponudil pa bo tudi številne zanimive pogovore s strokovnjaki in filmskimi ustvarjalci. 

Kot je v uvodnem govoru povedala generalna direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski, so letos na festivalu v ospredju okoljevarstvene tematike, čemur se z vsem svojim delovanjem intenzivno posveča tudi Cankarjev dom. Dograditev nove dvorane, poimenovane po svetovni popotnici, raziskovalki, pisateljici in poliglotki, Almi M. Karlin, katere odprtje bo v aprilu, je narekovala prav trajnostna skrb za okolje in je tako opremljena s številnimi recikliranimi materiali. Tudi razstava V vrtincu sprememb, ki je do začetka novembra na ogled v Galeriji Cankarjevega doma, je posvetilo spreminjajoči se naravi, ki nas vsak dan opozarja, naj zaustavimo uničevanje in zagotovimo trajnostni razvoj tudi generacijam zanamcev.

Vodja filmskega programa Simon Popek je poudaril, da je 25. Festival dokumentarnega filma dobra prelomnica in priložnost za razmislek o položaju dokumentarnega filma ter akutnih temah po svetu in pri nas.  

"Vsako leto se sodelovanja z ekipo Cankarjevega doma izjemno veselimo in ponosni smo, da letos že petnajstič podeljujemo nagrado za najboljši dokumentarni film s področja človekovih pravic. Številni dokumentarci, ne samo tekmovalni, naslavljajo vsebine človekovih pravic, zgodbe pa izpovejo kar najbolj celovito, iskreno in avtentično. S tem pomagajo graditi zavedanje o tem, kaj lahko tudi sami naredimo za boljši svet - kar je naše poslanstvo," pa je dejala Nataša Posel, direktorica Amnesty International Slovenije.


Uradna stran festivala >>

Značke
Najbolj brano

Poslaniki Beethovna in Bonna

Dela ene najizvirnejših slikark 20. stoletja prvič pri nas

Ne sledite, bodite tok!

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI