Poslaniki Beethovna in Bonna

Pred gostovanjem v Zlatem abonmaju, 15. maja, smo dirigentu Beethovnovega orkestra iz Bonna, Dirku Kaftanu, zastavili nekaj vprašanj.

Kako kot glasbeni direktor gledate na gostovanja s svojim orkestrom ter kakšno vlogo imajo pri vašem delu z orkestrom in razmerju s sestavom kot celoto in posa- meznimi člani?
Gostovanja so povezovanja z ljudmi natanko tako, kot to počnemo v našem domačem mestu Bonn. So poslanstvo ambasadorja Beethovnovih idej in njego- vih prizadevanj, bitk. Skrbna izbira, kam se podati in katera prizorišča izbrati. Z notranje perspektive gostovanja za naše glasbenike pomenijo tudi, da se lahko in morajo povezati na način, ki jim pri našem običajnem delu ni dostopen. Tako gostova- nja postanejo izziv in priložnost, da svoje najboljše poustvaritve predstavimo ljudem in krajem, ki jih še nismo obiskali.
 
Orkester v Bonnu igra zelo raznovrsten repertoar; kakšni so umetniški izzivi?
Vsak dan se moramo prilagajati in usklajevati. Naša sezona ne sledi modelu »stagione«, pri katerem je neko delo na sporedu nekaj dni ali tednov in ga nato nadomestimo z naslednjim. Namesto tega v četrtek igramo opero, v petek ima- mo generalko in koncert, v soboto še eno opero (ali muzikal) in ponovitev petkove- ga koncerta v nedeljo. Igramo večzvrstni križanec, baročno literaturo, filmsko glas- bo, skladbe z vsega sveta: prizadevamo si za enako raznovrstnost, kot je značilna za prebivalce mesta Bonn. Za vsak žanr danes obstajajo specializirani sestavi – mi smo se specializirali za poustvarjanje vseh! Lahko si predstavljate, kaj pomeni en dan podati Beethovnovo Deveto simfonijo in naslednji dan koncert glasbe računalniških igric … Kako ohraniti prila- godljivost? Kako se naučiti »zadeti žeb-ljico na glavico«, biti povsem osredinjen na zahteve glasbe, ki jo igramo v danem trenutku, tu in zdaj – to navdušuje! In je včasih nekoliko strašljivo ...

Orkester je ambasador mesta Bonn in poslanik Beethovnove glasbe; domne- vamo, da koncertni spored v Ljubljani ni naključen?
Prepričani smo, da se Beethoven v tre- nutku oživitve njegove glasbe na odru razkrije kot sodoben skladatelj. Njegova glasba, ideje in ideali se izenačijo s tisti- mi našega časa, naše družbe. Svoboda misli, svoboda posameznika: ta osnovna načela so danes ogrožena, naš cilj je po- dajati glasbo, ki jih slavi. Kaj bi lahko bilo boljšega od sopostavitve Beethovnove osupljive simfonije in skladatelja našega časa, ki se usmerja k spajanju Beethovno- vih in lastnih idej v glasbenem jeziku 21. stoletja.


SRE, 15. maja, ob 20. uri, Gallusova dvorana
Zlati abonma in za izven 
Beethovnov orkester iz Bonna 
Dirigent: Dirk Kaftan; solist: Daniel Lozakovich, violina
Več o koncertu >>
 

Značke
Najbolj brano

Obvestilo za obiskovalce

Poslaniki Beethovna in Bonna

Dela ene najizvirnejših slikark 20. stoletja prvič pri nas

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI