Spremna beseda: Klavdij Sluban in Lenart J. Kučić

Klavdij Sluban, francoski fotograf slovenskega rodu, se v pogovoru z Lenartom J. Kučićem, novinarjem, predavateljem in podkasterjem spominja svojega prijateljstva in umetniškega sodelovanja z velikim fotografom Henri Cartier-Bressonom, s katerim sta med leti 1995 in 2001 obiskovala in fotografirala zapor za mladoletnike na jugu Pariza. Razstava fotografskih portretov Henri Cartier-Bressona bo v Galeriji Cankarjevega doma na ogled do 9. maja.

 



Klavdij Sluban je umetniški fotograf, ki svoja dela razstavlja v pomembnejših svetovnih muzejih in galerijah. Pozornost svetovne javnosti, tako občinstva kot kritikov, je pritegnil s svojim popolnoma osebnim pristopom do fotografske prakse. Za svoja dela je prejel več nagrad, med drugim tudi najbolj prestižno, ki jo podeljujejo evropski založniki za fotografijo Euroepan Publishers Award for Photography (EPAP, 2009) in prix Niépce (2000), najpomembnejša francoska nagrada za fotografijo. V Sloveniji je prejel nagrado Deklica s piščalko, ki so mu jo podelili 8. februarja 2013 v Kočevju.

Njegova fotografija je črno-bela, vendar ni klasična, je potovalna, a ne ilustrativna, je dokumentarna, pa ni reportažna. S fotografskim aparatom dokumentira svoja potovanja in realnost zaporov, kamor ga vodi delo z mladimi prestopniki. Z izjemnim občutkom za umetniško interpretacijo skozi objektiv spremlja na videz vsakdanje, odtujeno življenje v zaporih.

Na Slubanovih fotografijah se družita brezhibna estetika in brezupno vzdušje; oboje se zliva v umetniške celote, ki jih po eni strani zaznamuje »surovost«, neposrednost pri odslikavi tematike, po drugi strani pa njeno povzdignjenje na pretanjeno metafizično raven.

Značke
Najbolj brano

Poslaniki Beethovna in Bonna

Dela ene najizvirnejših slikark 20. stoletja prvič pri nas

Ne sledite, bodite tok!

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI