Svetovni dan čebel v Cankarjevem domu

Generalna skupščina OZN je decembra 2017 podprla predlog Slovenije in 20. maj razglasila za svetovni dan čebel. Ker smo v Cankarjevem domu eden začetnikov mestnega čebelarstva v Sloveniji, na ta dan vsako leto pripravimo slovesnost, s katero želimo prispevati k ozaveščanju ljudi o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za našo prihodnost: zagotavljanje raznovrstne hrane, ohranjanje biotske raznovrstnosti in ekološkega ravnovesja. Cankarjev dom je vključen tudi v Čebeljo pot v Ljubljani, na kateri se obiskovalci seznanijo z dediščino čebelarstva v Ljubljani ter sodeluje pri najrazličnejših aktivnostih za dobro čebel v mestu.

V sredo, 20. maja 2020, ob 18. uri, smo se prek YouTube kanala oziroma Facebook strani Cankarjevega doma poklonili delu in pomenu, ki ga imajo čebele za preživetje človeške vrste.

Z nami so bili Uršula Cetinski, generalna direktorica Cankarjevega doma, dr. Peter Kozmus, predsednik Sveta za čebelarstvo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter podpredsednik mednarodne čebelarske organizacije APIMONDIA ter Maruška Markovčič, snovalka Čebelje poti pri Mestni občini Ljubljana, nato pa smo si ogledali kratek dokumentarni prispevek o čebelarjenju na strešnih terasah Cankarjevega doma, ki smo ga pripravili s pionirjem urbanega čebelarjenja, sodelavcem Francem Petrovčičem. Franc Petrovčič, ki skrbi za čebele v Cankarjevem domu, je bil leta 2014 med pobudniki za ustanovitev društva Urbani čebelar, ki skrbi za uveljavitev, izobraževanje in odgovorno ravnanje s čebelami v mestu. Za svoje dosedanje delo je prejel odlikovanje Antona Janše III. reda.

Slovenija se po številu čebelarjev na prebivalstvo uvršča v sam svetovni vrh; vsak dvestoti prebivalec je čebelar. Za deset tisoč Slovencev je čebelarstvo način življenja z dolgo tradicijo, čebela, še posebej avtohtona kranjska sivka, pa je del slovenske narodne identitete. Kar 3 % vseh slovenskih čebelarjev, ki imajo več kot 4.500 panjev, deluje na območju Mestne občine Ljubljana. Slovenija je edina država članica Evropske unije, ki je zakonsko zaščitila svoje čebele, leta 2011 pa je med prvimi državami članicami EU prepovedala uporabo nekaterih, čebelam škodljivih pesticidov na ozemlju države.

 

Značke
Najbolj brano

Poslaniki Beethovna in Bonna

Dela ene najizvirnejših slikark 20. stoletja prvič pri nas

Ne sledite, bodite tok!

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI