13. - 17. feb.

17. Festival gorniškega filma

Sedemnajsta izvedba festivala prinaša najnovejšo svetovno gorniško filmsko produkcijo. Na velikem platnu bodo prikazane epske zgodbe iz Himalaje. Prvi osvajalci Everesta pripovedujejo o prvih poskusih na najvišjem vrhu sveta. Film Ledni doktor odstira tančico z življenja pogumnih domačinov, ki opravljajo najbolj nevarno delo na svetu. Nizozemka
Line van den Berg se v svojem prvem filmu poglobljeno sprašuje o položaju in vlogi žensk v sodobnem alpinizmu. Anglija je dežela tradicionalnega plezanja, ki ga tamkajšnji alpinisti ohranjajo v naravi in filmu ter so redni gostje festivala. V filmu Adam Ondra: premikanje meja bomo dobil  vpogled v vsakodnevno življenje in trening plezalca, ki je po mnenju številnih najboljši na svetu.
 

Spoznali bomo skorajda neskončne možnosti plezanja na otoku Reunion in bosonogega Charlesa, ki v francoskem Fontainebleauju pleza čez najtežje balvane na svetu. V filmu Bele sanje bomo skupaj z Jérémiejem Villetom iskali snežne koze, njegov sanjski fotografski motiv. Z Matevžem Lenarčičem bomo v filmu Temni pokrov sveta zbirali podatke o črnem ogljiku, drugem največjem povzročitelju globalnega segrevanja.
Spremljevalni program bo vseboval predavanja in predstavitve gorniške literature.

Silvo Karo
direktor Festivala gorniškega filma

Vaš dogodek pri nas

Veliko več kot samo najem

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.
 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI