8. - 19. nov. 2023

34. Ljubljanski mednarodni filmski festival - LIFFe

Liffe –  Ljubljanski mednarodni filmski festival letos zaznamuje 34. izdajo. V Ljubljano že vrsto let prinaša izbrane dosežke svetovne kinematografije in nagrajence najvidnejših festivalov (Cannes, Rotterdam, Berlin, Benetke itd.) ter obenem opozarja na najpomembnejše dosežke domače kinematografije. Zvesto občinstvo (vsako leto med štiriinštirideset in petdeset tisoč obiskovalcev) narašča vse od ustanovitve festivala leta 1990. Liffe je zasnovala in sedemnajst let programsko vodila Jelka Stergel, od marca 2007 pa je programski direktor in vodja filmskega programa v Cankarjevem domu Simon Popek. 
Cilj festivala je spodbujati in promovirati mlade in neuveljavljene, pretežno evropske filmske ustvarjalce in jih pripeljati v dialog s slovenskim občinstvom. Liffe podeli več nagrad (vodomec za najboljšega mladega avtorja; najboljši kratki film; nagrada občinstva; nagrada Fipresci …). Vključevanje digitalnih novosti in izobraževalni programi za mlado občinstvo so v zadnjih letih pomemben element festivala, katerega poslanstvo ostaja tudi izobraževanje različnih starostnih skupin. 

V Ljubljani Liffe gostuje na šestih festivalskih prizoriščih (Linhartova in Kosovelova dvorana Cankarjevega doma, Kinodvor, Kino Komuna, Slovenska kinoteka in Kino Bežigrad), z ostalimi lokacijami (Maribox Maribor, Anton Podbevšek Teater Novo mesto in Kino Union Celje) po vsej Sloveniji pa festival nagovarja in ostaja dostopen slovenskemu občinstvu tudi izven metropole. 

Leta 1992 je Mednarodno združenje filmskih producentov – FIAPF podelilo licenco Film Art Festu, ki se je 1996 preimenoval v Mednarodni filmski festival, 1998 pa v danes že uveljavljeni Liffe (Ljubljana International Film Festival). S to licenco je festival dobil potrditev, da izpolnjuje vse pogoje za uvrstitev na seznam uradnih svetovnih filmskih festivalov. 

Festival že od samih začetkov producira Cankarjev dom, kulturni in kongresni center Ljubljana, katerega program sofinancira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. 

Ko so visoke poletne temperature glasnice vročega poletja in so počitnice pred vrati, je moje selektorsko programsko delo za 34. izdajo Liffa v polnem teku – pestro, dinamično, med Cankarjevim domom in evropskimi festivali. Letošnja bera filmov je aktualna, zanimiva, od več kot stotih filmov, ki jih vsako leto uvrstimo na festival, jih je do sedaj izbrana tretjina, med njimi tudi zmagovalec Berlinala in številni nagrajenci iz Cannesa. Retrospektivo bomo letos posvetili klasikam italijanskega političnega filma. Liffe=Life.

Simon Popek, programski direktor festivala Liffe 

 

Nagrade >>

Festivalska prizorišča >>

Partnerji festivala >>

 

Vaš dogodek pri nas

Veliko več kot samo najem

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.
 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI