19. - 25. mar. 2022

25. Pripovedovalski festival

Produkcija festivala: Cankarjev dom

An Evening of Happy Beginnings
Past event

Produkcija festivala: Cankarjev domLetos praznujemo! 

V petindvajsetih letih je Pripovedovalski festival, od samega začetka trdno zasidran v dvorane Cankarjevega doma, prehodil dolgo pot. Ob ustanovitvi festivala se je pripovedovanje ljudskih zgodb za odraslo občinstvo zdelo ekscentrično dejanje ter ustanoviteljica in ena od začetnic profesionalnega pripovedovanja pri nas, Anja Štefan, je s sodelavkami počasi in vztrajno utirala pot ljudskim pravljicam v javno življenje in pripovedovanju v družbo drugih umetniških zvrsti. Danes veliko pripovedujemo z odrov in izza katedrov, zgodba pa je zasidrana v vse pore družbenega komuniciranja in manipuliranja. Ne zdi se več, da bi morali posebej promovirati ne zgodbo ne pripovedovanje. Nasprotno, zdi se, da bo morala biti vloga našega festivala vedno bolj tudi osvobajanje zgodbe od komodifikacije, instrumentalizacije in estetizacije, vlog, v katere zgodbo vpenja naš krasni kapitalistični svet. Da ne bomo pozabili: bistvo zgodbe je, da je kot oblika izrekanja demokratično na voljo vsem ljudem; da je ena bistvenih form, s katero upovedujemo svet, kot ga razumemo; da je instrument, s katerim lahko zavrnemo družbo, kadar se nam razkriva kot krivična, in hkrati inštrument, s katerim lahko pomagamo oblikovati boljšo. 

Za nami je torej 25 festivalov ter 25 let srečevanja, sodelovanja in povezovanja. To ni malo! Tudi letos smo pripravili raznovrsten program in tudi letos vas vabimo, drago občinstvo, da pridete na dogodke poslušat pripovedovalce in pripovedovalke ter njihove zgodbe. Da bi se srečali na odru in ob njem, si pri tem brez izmikanja gledali v oči in potem spet odšli vsak v svojo smer, vsaj malo tudi zaviti v lastne misli, če bo kakšna zgodba, kakšna misel, kakšno srečanje le zganilo zrak, se usedlo v nas tudi zato, da bi ostalo. 

Bogastvo našega festivala so zgodbe in je tišina. Oboje je še posebej dragoceno zato, ker jih doživljamo v skupni množini. In to je veliko. Vabljeni na praznovanje!
 
Špela Frlic

 

PREBERITE INTERVJU >>
 

Širimo veje
V pozno pomladnih in poletnih mesecih bo festival gostoval po Sloveniji – na Visokem pri Poljanah, v Novi Gorici, Krškem in v Radovljici.Ob nakupu vstopnic za katerikoli dogodek 25. Pripovedovalskega festivala lahko uveljavljate 50-odstotni popust na redne cene vstopnic za razstavo 14. Slovenski bienale ilustracij v Galeriji CD (razstava je odprta do 31. marca 2022). 

Your event in our venue

So much more than just four walls – It’s creating experiences

 

Blog written by Uršula Cetinski, CD Director General

CD Director General, Uršula Cetinski, expresses her thoughts on CD events and other affairs of current interest, of in-house and broader relevance. The blog is written in Slovenian.

© Cankarjev dom

Cookies   Production: ENKI