Pretekli dogodek
9. - 16. jun 2020

22. Festival dokumentarnega filma

Dokumentarci se vračajo!



Spoštovani!

Z veseljem sporočamo, da bomo lahko izvedli 22. Festival dokumentarnega filma – 22. FDF, prvotno načrtovan marca 2020. 22. FDF bo potekal od torka, 9., do torka, 16. junija 2020. Filmski program ostaja enak, vabimo vas, da si urnik filmskih projekcij ogledate na uradni strani festivala in v priponkah.
 

Festival dokumentarnega filma bomo izvedli ob upoštevanju vseh navodil in higienskih priporočil NIJZ za obisk kinematografov in gledališč:

- Število gledalcev na projekciji je omejeno, ob ustrezni medsebojni razdalji. Sedežni red ne velja, izločeni sedeži so ustrezno označeni.
- Nošenje zaščitne maske je v prostorih CD obvezno. Ko so obiskovalci v dvorani na svojih sedežih in ne prehajajo več med vrstami, je dovoljeno masko sneti.
- Med posameznimi filmskimi projekcijami so dvorane ustrezno razkužene in prezračene. Povečan je tudi časovni razmik med dogodki v isti dvorani. Prilagojen urnik filmov je že objavljen na http://www.fdf.si/images/junij/urnik_print.pdf.
- Obvezno je razkuževanje rok pred vstopom v dvorane.
- Obiskovalci v dvorane vstopajo posamično (ter izstopajo od prve vrste nazaj in od začetka vrste proti sredini).
- Garderobe niso na voljo. Oblačila lahko obiskovalci odložijo na sosednji sedež.

 

 

Dokumentarci se vračajo!

Junij ni takšen kot marec, sploh kar zadeva reproduktivno kino dejavnost v Sloveniji, kar pa nam letos, ob rahljanju korona ukrepov, ni jemalo elana pri snovanju nadomestnega termina. Dokumentarci bodo med prvimi znova osvetlili filmska platna, morda bo to celo prvi filmski festival v pokoronskem času oziroma v obdobju, ko se življenje poskuša vrniti v normalnejše tirnice, zagotovo pa bo to dogodek, ki bo film vrnil v svoje naravno okolje. Ponarodeli, trideset let stari slogan »v kinu nisi nikoli sam« lahko v tem trenutku pregnetemo tudi v »med ogledom filma nisi nikoli sam«. Med karanteno smo se namreč navadili na individualno gledalsko izkušnjo pred televizijskimi ali računalniškimi zasloni, sam pa sem v tem času najbolj pogrešal prav skupinsko gledalsko izkušnjo, ki se najlepše (in pravzaprav edino) manifestira v kino dvorani.

Junijski Festival dokumentarnega filma ne bo običajen filmski festival; to bo »festival distance«, odsotni bodo druženje, strokovna srečanja, izmenjava mnenj po projekcijah, toda nekatere stvari bomo kljub temu skušali ohraniti, npr. nagrade. Žirija bo v virtualnem prostoru razglasila zmagovalca festivala, najboljši film na temo človekovih pravic. Kar bo majhen, a pomemben prispevek k normalizaciji vsakdana. Skrajnosti imamo počasi dovolj, iz letošnjega programa jih simbolno povzemata predvsem filma Državniški pogreb in Čeljust. Prvi prikazuje masovno malikovanje umrlega vladarja, drugi samozadostnost virtualnega sveta in komuniciranja prek aplikacij. Povedano drugače, te vrste državniški pogreb leta 2020 zavoljo nujnega distanciranja niti ne bi bil izvedljiv, neosebnega spletnega komuniciranja pa si ne želimo oziroma ga imamo dovolj.

Simon Popek
vodja filmskega programa Cankarjevega doma

 

 

Tekmovalni sklop na temo človekovih pravic, Miti, ikone, mediji, Intimni portreti, Aktualni, družbenokritični, Retrospektiva


Prizorišča: Kosovelova dvorana, Slovenska kinoteka, Kinodvor

 


 

22. Festival dokumentarnega filma

9. - 16. jun 2020
Več terminov

V sodelovanju z Amnesty International Slovenija

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI