12. jun. 19:00

Abonma Liffe po Liffu:
Balada o Limonovu (Limonov: The Ballad)

Režija: Kiril Serebrenikov
Italija, Francija, Španija 2024, 138'

Scenarij: Pawel Pawlikowski, Ben Hopkins, Kiril Serebrenikov, Emmanuel Carrere (knjiga)
Fotografija: Roman Vasjanov; glasba: Massimo Pupillo
Igrajo: Ben Whishaw, Viktoria Mirošničenko, Tomas Arana, Corrado Invernizzi, Evgenij Mironov, Andrej Burkovski, Maša Maškova, Odin Lund Biron
Produkcija: Wildside
Distribucija: Fivia d.o.o. 
Festivali, nagrade (izbor): Cannes 2024
 

Vznemirljiva biografija ruskega pisatelja Eduarda Limonova, znanega po burnem zasebnem življenju, presenetljivih političnih preobrazbah ter selitvah med Sovjetsko zvezo, Evropo in ZDA.

Eduard Limonov (1943–2020) je bil v življenju marsikaj: pisatelj, poet, politični voditelj, punker, revolucionar, izobčenec, nasilnež, vojni hujskač, ljubitelj lepih žensk in celo butler milijonarju na Manhattnu. Vse to življenje je še danes zavito v mistiko, saj o njem največ vemo prav po zaslugi pisateljevega lastnega mitologiziranja. V filmu Kirila Serebrenikova sledimo njegovi poti iz Sovjetske zveze v ZDA, kjer pristane na cesti, a ga srečno naključje napoti v Pariz, po padcu berlinskega zidu pa nazaj v Rusijo, kjer ustanovi Nacionalno boljševiško stranko. Film je bil posnet po predlogi biografskega romana Limonov avtorja Emmanuela Carrera iz leta 2011.


 

Ben Whishaw še nikoli ni imel tako kompleksne in protislovne vloge, kot je Limonov, a se je izkazal s preobrazbo, skrajno prepričljivo v prikazu, kako lahko uničujoč narcisizem romantični obup sprevrne v nekaj gršega in bolj mračno depresivnega. Njegova igra je kot fascinanten počasen posnetek avtomobilske nesreče: usoda, zapisana pogubi, veličastno vrtinčenje vse do strmoglavega konca.
Isaac Feldberg, Little White Lies

Filmsko projekcijo bo pospremilo razmišljanje Marcela Štefančiča Jr.

Nakup vstopnic

Abonma Liffe po Liffu: Balada o Limonovu (Limonov: The Ballad)

12. jun. 19:00
Več terminov

7'00 EUR

6'20 EUR* * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI