4. jun. 2022 ob 15:00 in 17:00

Tristo bratov zmerjavcev

Pripovedovalsko-animirana predstava
Idejna zasnova, scenarij in pripoved: Špela Frlic

Od 5. do 10. leta 

Zgodba se navdihuje pri slikanici Dva zmerjavca Lojzeta Kovačiča.

Pisatelj Lojze Kovačič je pred več kot pol stoletja napisal zgodbo O dveh zmerjavcih, ki sta s svojim zmerjanjem v svojo hišico priklicala cel kup prepirljivih živali. Na koncu je k hišici iz gozda prihrumelo tudi tristo bratov zmerjavcev. Zgodba se je srečno končala, živali so se vrnile v hlev, živalski vrt in cirkus. A kam so šli bratje zmerjavci? So se res vrnili v gozd? Kaj pa, če so se naselili v naše mesto in se zdaj zmerjajo in prepirajo po naših ulicah.

O prepiru in o tem, kako prepir srečno končati, bo govorila tudi pripovedovalsko-animirana predstava. Ustvarjalci jo bodo pripovedovali, risali, animirali in odpeli v živo. K soustvarjanju vsebine pa bodo povabljeni tudi otroci.

Tristo bratov zmerjavcev

4. jun. 2022 ob 15:00 in 17:00
Več terminov

7,50 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Idejna zasnova, scenarij in pripoved: Špela Frlic
Ilustracije: Ana Zavadlav
Animacije ilustracij: Timon Leder
Glasba: Tea Vidmar

14. maj 2022 ob 15:00 in 17:00

Zvočna kuhna

Interaktivni zvočni performans
Idejna zasnova in glasba: Peter Kus; režija: Peter Kus, Miha Arh

Od 5. do 10. leta 

Dogajanje je umeščeno v kuhinjo, kamor so obiskovalci povabljeni kot gostje. Toda kuharski mojster je izgubil okus. Kako naj potem pripravlja hrano? Odkrije, da bi si lahko občutek okušanja nadomestil z ustvarjanjem in poslušanjem zvokov. Če dela glasbo, je to tako, kot da bi pripravljal in okušal hrano. Zato iz kuharja postane glasbenik in skladatelj, ki zdaj z enako strastjo ”kuha” zvoke, uživa v njihovih neskončnih kombinacijah in se slasti v zvočni ekstazi. Njegova usta so postala ušesa.

Predstava sledi zaporedju in dramaturgiji bogatega zvočnega kosila in se konča z delavnico, na kateri se obiskovalci v kuhanju nekaterih zvočnih jedi preizkusijo še sami.
 

Zvočna kuhna

14. maj 2022 ob 15:00 in 17:00
Več terminov

7,50 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Idejna zasnova in glasba: Peter Kus
Režija: Peter Kus, Miha Arh
Krompirjev song: Boštjan Gorenc Pižama
Nastopa: Peter Kus
 

Produkcija: Kuskus

23. apr. 2022 ob 15:00 in 17:00

Interklepec

Interaktivna, interžanrska, intergeneracijska in intermedijska predstava

Od 5. do 10. leta 

InterKlepec je animiran improvizacijsko-glasbeno-pripovedovalski dogodek, v katerem možgane in telesa združijo glasbenik Žiga Golob, ilustrator dr. Horowitz ter pripovedovalec Rok Kušlan, ki se skupaj lotijo ljudskega junaka iz zgornjega Pokolpja – Petra Klepca, katerega zgodbo je zapisalo več avtorjev.

Izvajalci bodo mešali Rudežev, Čaterjev, Bevkov in Cankarjev zapis ter publiko povabili k soustvarjanju povsem nove verzije Petra Klepca. Rezultat interakcije med publiko in ustvarjalci bo vsakič drugačen InterKlepec. Nastalo zgodbo bo Rok nato podal ob glasbeni spremljavi Žige in likovni upodobitvi dr. Horowitza, ki bosta seveda prav tako nastali po nareku obiskovalcev.
 

Interklepec

23. apr. 2022 ob 15:00 in 17:00
Več terminov

7,50 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Nastopajo: Žiga Golob, Ciril Horjak - dr. Horowitz, Rok Kušlan
Koprodukcija: Kulturno umetniško društvo Adpater in Bivak KŠTD

5. dec. 2021 ob 17:30 in 20:00

Nagrajeni filmi 15. festivala gorniškega filma

Najboljši film v kategoriji Gore, šport in avantura ter najboljši film v kategoriji Alpinizem in nagrada RTV.

Ob 17:30

Srečno, Poljaki! (Godspeed, Los Polacos!)

ZDA, 2020, 88'
Režija: Adam Nawro
Najboljši film v kategoriji Gore, šport in avantura.
Pet študentov opravi prvi spust po kanjonu reke Colce v Peruju, ki je najgloblji na svetu, nato pa se vključijo v tvegan boj za demokracijo v Vzhodnem bloku. Film prikazuje vzpon in padec komunizma za Železno zaveso in briše meje med avanturo, zgodovino in aktivizmom.Ob 20:00

Biti ženska v Himalaji (To Be a Woman in the Himalayas)
Poljska, 2019, 44'
Režija: Eliza Kubarska
Nepozabna Wanda Rutkiewitz daje svetel zgled mlajšim generacijam poljskih alpinistk. Podobno kot one razmišlja tudi Maya Sherpa iz Nepala: dosežki žensk in moških bi morali biti enakovredni. Ko se soočimo z goro, smo si vsi enaki.

 

Jugozahodna stena Everesta (Everest – The Hard Way)
Slovaška, 2020, 52'
Režija Pavol Barabas
Najboljši film v kategoriji Alpinizem in nagrada RTV.
Je najtežjo smer na Everest možno preplezati v alpskem slogu? Chris Bonington, sloviti britanski alpinist, je smer poimenoval The Hard Way (Težka smer) in dejal, da je kaj takega nemogoče. Toda štirje slovaški alpinisti so menili drugače in leta 1988 so se podali na izjemno pustolovščino brez možnosti umika.

Nagrajeni filmi 15. festivala gorniškega filma

5. dec. 2021 ob 17:30 in 20:00
Več terminov

Single screening EUR 6

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Pretekli dogodek
22. nov. 2021 20:00

Najboljši kratki film + prejemnik vodomca: Steakhouse + Pohodi plin!

Pohodi plin!
Režija: Panah Panahi

Prvenec sina Jafarja Panahija je nežno duhovit, večplasten portret ljubeče družine, pa tudi iranske družbe, nezadovoljne z rigidnostjo iranske oblasti.

Kaotična, a ljubeča družina se z avtom vozi skozi divjo, skalnato iransko pokrajino. Ne vemo, kam potujejo. Na zadnjem sedežu sedi bradat oče z zlomljeno nogo. Pa je noga zares zlomljena? Mama se trudi biti dobre volje - kadar ne zadržuje solz. Živahen, zgovoren deček v avtu kar naprej uprizarja karaoke. Vsi se pričkajo glede poškodovanega psa in si drug drugemu hodijo po živcih. Le starejši sin skrivnostno molči.

 

Nerad poudarjam ali poenostavljam, temveč gledalcem puščam prostor za eksperimentiranje s filmom, uporabo lastnih čutov in oblikovanjem lastnih razlag. Življenje in umetnost sta polna paradoksov, bogatejša sta, če ju vsak zase lahko prosto raziskujemo. Namen je ustvariti okno, se dvigniti nad z normami določene omejitve, za ustvarjanje presenečenj, ki vznemirijo in očarajo (vsaj upam tako). Lik očeta mi je zagotovo precej nedoumljiv. Delno uteleša mojo prihodnost, tako kot brata predstavljata trenutke iz moje preteklosti. Panah Panahi

Režija: Panah Panahi
Scenarij: Panah Panahi
Fotografija: Amin Jafari
Glasba: Payman Yazdanian
Igrajo: Hassan Madjooni (oče), Pantea Panahiha (mama), Rayan Sarlak (mlajši brat), Amin Simiar (starejši brat)
Nagrade: Cannes – Štirinajst dni režiserjev 2021

Steakhouse
Režija: Špela Čadež
Slovenija, Nemčija, Francija, 2021; 10'
Zrezek že več dni leži v marinadi. Ponev je vroča. Franc je ravno prav lačen. Lizo pa so v službi presenetili z rojstnodnevno zabavo. Ji bo uspelo pravočasno priti domov?

Najboljši kratki film + prejemnik vodomca: Steakhouse + Pohodi plin!

22. nov. 2021 20:00
22. nov. 2021 20:00
Več terminov

6,00 EUR

5,60 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Pretekli dogodek
22. nov. 2021 17:30

Nagrajeni film žirije Fipresci: Telesce (Piccolo corpo)

Režija: Laura Samani
Italija, Francija, Slovenija, 2021; 89'

Surova, na starodavno krščansko izročilo Furlanije-Julijske krajine oprta pravljica je režijski prvenec mlade italijanske režiserke, ki raziskuje meje človeškega verovanja v čudeže.

Majhen otok na severovzhodu Italije leta 1900. Mlada kristjanka Agata povije mrtvega novorojenčka, kar pomeni, da je njegova duša obsojena na večno tavanje po onstranstvu. Da bi se izognila kruti usodi, se zateče k mitu, da v gorah blizu Trbiža obstaja kraj, kjer lahko dojenčke obudijo od mrtvih, pa čeprav le za trenutek. To naj bi staršem omogočilo, da jih krstijo in tako odrešijo njihovo dušo. Telesce mrtve hčerke skrije v škatlo in se v družbi osamljenega fanta Lynxa v upanju na čudež skrivaj odpravi na nevarno popotovanje v neznano …

 

Leta 2016 sem odkrila, da v Travi, v moji rodni Furlaniji-Julijski krajini, obstaja svetišče, kjer naj bi se vse do 19. stoletja dogajali posebni čudeži: mrtvorojene otroke so lahko za hip, za en sam dih, priklicali v življenje. / … / Zgodba o teh čudežih se je zasidrala v neki kotiček mojega uma in tam klicala k pozornosti. Osupnila me je predvsem ena stvar: v glavnem so moški v svetišča potovali s telesci svojih rojencev. Seveda so bile porodnice priklenjene na posteljo, vendar nisem mogla prezreti nemočnega čakanja, ki so ga utrpele. Laura Samani

Nagrajeni film žirije Fipresci: Telesce (Piccolo corpo)

22. nov. 2021 17:30
22. nov. 2021 17:30
Več terminov

6,00 EUR

5,60 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Scenarij: Marco Borromei, Elisa Dondi, Laura Samani
Fotografija: Mitja Ličen
Glasba: Fredrika Stahl
Igrajo: Celeste Cescutti (Agata), Ondina Quadri (Lince/Ris), Marco Geromin, Giacomina Dereani, Anna Pia Bernardis, Angelo Mattiussi, Luca Sera, Teresa Cappellari, Marzia Corinna Mainardis, Marisa Rupil, Ivo Ban

Nagrade: Cannes 2021 (Teden kritike), Festival slovenskega filma (vesna za najboljšo manjšinsko koprodukcijo, vesna za najboljšo fotografjio)

31. dec. 20:00

Pravi moški (Ich bin dein Mensch)

Režija: Maria Schrader
Nemčija, 2021

Tragikomična zgodba, ki raziskuje človekovo dojemanje ljubezni in hrepenenja ter se poglobi v vprašanje, kaj nas dela ljudi.

Alma je znanstvenica, zaposlena v slovitem Pergamonskem muzeju v Berlinu. Da bi si zagotovila finančna sredstva za svoje raziskave, privoli v sodelovanje pri nenavadnem eksperimentu. Tri tedne bo morala sobivati s humanoidnim robotom, ki naj bi se v tem času preobrazil v Alminega idealnega partnerja. Tako znanstvenica spozna Toma, čednega robota v človeški podobi, ki je ustvarjen za to, da jo osreči. Le kaj bi lahko šlo narobe?

             

Ni nezanimivo, da v našem filmu glavni ženski lik veliko težje objektivizira svojega moškega robota, ga težje vidi kot sredstvo za užitek. V primerjavi z moškim, ki ga spozna pozneje v filmu; ta ima svojo robotko in protagonistki zaupa: 'Ugotoviti moram, kakšna je njena cena, da jo obdržim.' Ne želim posploševati, vendar se zdi, da so moški bolj nagnjeni k obravnavanju žensk kot objektov. Maria Schrader   

Pravi moški (Ich bin dein Mensch)

31. dec. 20:00
1. jan. 19:00
2. jan. 17:00
3. jan. 19:00
4. jan. 17:00
5. jan. 19:00
6. jan. 19:00
10 EUR
5,50 I 4,80* EUR
5,50 I 4,80* EUR
5,50 I 4,80* EUR
5,50 I 4,80* EUR
5,50 I 4,80* EUR
5,50 I 4,80* EUR
Več terminov

10,00 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Režija: Maria Schrader
Scenarij: Jan Schomburg, Maria Schrader
Fotografija: Benedict Neuenfels
Glasba: Tobias Wagner
Montaža: Hansjörg Weißbrich

 

Igrajo: Maren Eggert (Alma), Dan Stevens (Tom), Sandra Hüller (uslužbenka), Hans Löw (Julian), Wolfgang Hübsch (oče Felser), Annika Meier (Cora), Falilou Seck (Dean Roger), Jürgen Tarrach (Dr. Stuber), Henriette Richter-Röhl (Steffi)
 

23. dec. 17:00

Nebesa

Režija: Srdjan Dragojević
Srbija, Nemčija, Severna Makedonija, Slovenija, Hrvaška, Črna gora, Bosna in Hercegovina; 2021

Tri nadrealistične zgodbe o božjih čudežih so postavljene v različna časovna obdobja. Preplet tragike in komike v Dragojevićevem prepoznavnem, simbolike polnem vizualnem slogu.

1993: Med begunci iz hrvaške vojne živi Stojan, nesebičen oče in mož, ki se po čudaški nesreči zbudi s svetniškim sijem nad glavo. Da bi se ga znebil, posluša ženin nasvet in se odloči grešiti. A sij nikakor noče izginiti. 2001: Gojko je obsojen na smrt zaradi umora poslovneža in njegove žene. Verjame, da mu po mobilnem telefonu govori svetnik, sv. Petka. Ko bi moral stopiti pred strelski vod, v njegovi celici najdejo presenečenje. 2026: Gojko je slikar, ki boleha za shizofrenijo, Julija pa lastnica galerije sredi apokaliptičnega sveta. Ko ugotovijo, da ena izmed Gojkovih slik poteši lakoto tistega, ki jo gleda, jo oblasti razglasijo za državno last.

Želel sem, da bi bil film kot sestavljanka in bi z različnimi metaforami zastavljal vprašanja. Želel sem obravnavati religijo in poskušal tudi sam razumeti nekatere vidike ter se, na primer, spoprijeti s konceptoma boga ljubezni in boga maščevanja. Zanimajo me tudi čudeži in skušnjave. Živimo v času, ki ima svoje zlato tele, izkušamo ga tudi v komercialni plati umetnosti. Seveda me kot filmskega režiserja zanima tudi vprašanje, s kakšnim namenom ustvarjamo umetnost. Za denar, slavo in priznanje? Srdjan Dragojević

Nebesa

23. dec. 17:00
25. dec. 19:00
26. dec. 17:00
27. dec. 19:00
28. dec. 17:00
29. dec. 19:00
30. dec. 19:00
Več terminov

5,50 EUR

4,80 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Režija: Srdjan Dragojević
Scenarij: Srdjan Dragojević
Fotografija: Dušan Joksimović
Glasba: Igor Perović
Montaža: Petar Marković

 

Igrajo: Goran Navojec (Stojan), Ksenija Marinković (Nada), Bojan Navojec (Gojko), Miloš Timotijević (Petar), Miloš Samolov (duhovnik/priest Anastasije), Nataša Marković (Julija), Radoslav Milenković (Smrda), Nikola Pejakovic (Beli mag), Danijela Mihajlović (Borka), Srdjan Todorović (profesor Mikrob), Ana Mandić (Žirafa), Miloš Timotijević (Petar), Andjelka Prpić (Snežana), Deniz Abdula (mladi/young Monah), Dejan Ačimović (Rajko)


 

11. dec. 18:00

Festival LGBT filma: Prelomi (La fracture) + predfilm Sestre

Prelomi (La fracture)
Francija, 2021, 98’

Režija: Catherine Corsini
Scenarij: Catherine Corsini, Agnes Feuvre, Laurette Polmanss
Igrajo: Valeria Bruni Tedeschi, Marina Fois, Pio Marmai, Jean-Louis Coulloc'h

Lezbični par Raf in Julie med razhajanjem doživi še več stresa, ko se na večer demonstracij Raf znajde v bolnišnici, kamor pripeljejo tudi poškodovane protestnike. Med njimi je tudi besen Yann, ki je bil na demonstracijah rumenih jopičev. Zaradi različnih prepričanj se sitna in zahtevna Raf z njim spre, po drugi strani pa ju čakanje na obravnavo v prepolni bolnišnici tudi poveže. Sodobna drama s komičnimi elementi doživeto prikaže razlike v sodobnem Parizu.

Film je prejel Queer palmo na festivalu v Cannesu 2021.

Predfilm: Sestre
Slovenija, 2021, 23’

Režija: Katarina Rešek-Kukla
Scenarij: Katarina Rešek-Kukla
Igrajo: Mia Skrbinac, Mina Milovanović, Sarah Al Saleh, Skrbinac, Tin Troha

Sina, Mihrije in Jasna so najboljše prijateljice v zgodnjih dvajsetih. Dekleta fantovskega videza, vedno oblečene v ohlapno sivo športno opremo, trenirajo borilne veščine in se držijo zase. V enem od pretepov z lokalnimi fanti jih pred ponižanjem reši krhko dekle, ki je pravzaprav v tranziciji.

Film je prejel veliko nagrado za najboljši film na Mednarodnem festivalu kratkih filmov v Clermont-Ferrandu.

Festival LGBT filma: Prelomi (La fracture) + predfilm Sestre

11. dec. 18:00
Več terminov

5,00 EUR

4,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

8. jun. 19:30

Abonma Liffe po Liffu: Bergmanov otok

Režija in scenarij: Mia Hansen-Løve

Metafilm o iskanju navdiha se odpravi po stopinjah velikega Ingmarja Bergmana in obenem kaže očitne avtobiografske elemente iz življenja režiserke Mie Hansen-Love.

Chris in Tony sta poročena filmska režiserja, ki se odpravita na delovni dopust na švedski otok Farö. Gre za kraj, ki je imel posebno mesto v življenju Ingmarja Bergmana in danes velja za romarsko točko njegovih oboževalcev. Tako on kot ona upata, da bosta, obkrožena s slovito zapuščino, našla navdih za svoja nova projekta. A v tej idilični pokrajini na dan privrejo razpoke v njunem zakonu. On, že uveljavljen filmar, je dve desetletji starejši, ona pa še vedno skuša najti ravnovesje med poklicem in materinstvom. Ko Chris tava po otoku ter spoznava tamkajšnjo naravo in ljudi, se spomini začnejo mešati s sedanjostjo, njeno delo z resničnimi težavami, zabrisane meje med umišljenim in resničnostjo pa par še bolj potisnejo v negotovost.
 

Abonma Liffe po Liffu: Bergmanov otok

8. jun. 19:30
Več terminov

5,60 EUR

4,80 EUR * 4,80* EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Francija, Švedska, Nemčija, Belgija, Mehika, Brazilija, 2021; 112 minut
 

Igrajo: Vicky Krieps, Mia Wasikowska, Tim Roth (Tony), Anders Danielsen Lie, Melinda Kinnaman, Joel Spira, Anki Larsson, Gabe Klinger, Wouter Hendrickx, Stig Björkman, Siri Hjorton Wagner, Hampus Nordenson, Oscar Reis, Clara Strauch

Festivali, nagrade (izbor): Cannes 2021, Toronto 2021, Melbourne 2021; distributer: Fivia d.o.o.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI