Cankarjev dom
Pretekli dogodek
21. maj 2024 17:00

Trajnostna mobilnost

Okrogla miza
Prireja: Študentski svet Fakultete za elektrotehniko UL

Trajnostna mobilnost

21. maj 2024 17:00
21. maj 2024 17:00
Več terminov

Registracija

Cankarjev dom
15. jun. 18:00

Dobrodošli na vilinski ples

Zaključna baletna produkcija
Prireja: Moji baletni koraki, s.p.

Zaključna baletna produkcija Moji baletni koraki vas popelje v čaroben vilinski svet, kjer je mogoče prav vse - dobro in slabo, red in kaos. Ne glede na okoliščine pa vedno zmagata prijateljstvo in ples.

Nastopajoči:plesalke Mojih baletnih korakov
Koreografija: Nuša Košti
Scenografija: Kaja Orel
Kostumografaija: Gaja Novak

Dobrodošli na vilinski ples

15. jun. 18:00
Več terminov

20,00 EUR

Pretekli dogodek
16. maj 2024 19:00

Spati s tigrom (Mit einem Tiger schlafen)

Režija in scenarij: Anja Salomonowitz
Avstrija, 2024, 107', slovenski video podnapisi
Filmu sledi pogovor z režiserko.

Igrajo: Birgit Minichmayr, Johanna Orsini, Oskar Haag, Lukas Watzl
Produkcija: coop99 Filmproduktion; 2024
Film je bil predvajan na letošnjem Berlinalu.

Filmu sledi pogovor z režiserko Anjo Salomonowitz.

Spati s tigrom Anje Salomonowitz je poetični portret avstrijske slikarke Marie Lassnig (Birgit Minichmayr). Nadarjen otrok, zapuščena hči, odločna ženska, osamljena umetnica, raziskovalka notranjih svetov, opevana slikarka – vse življenje išče Maria Lassnig svoj osebni umetniški izraz. Iskanje je vedno boj, ko trči v umetniški svet, v katerem prevladujejo moški, ter posveti vso svojo bit prinašanju svojih izkušenj in bolečine na platnu. Ko ji uspe in končno postane slavna umetnica, tudi to stori po svoje.

Spati s tigrom je biografski film s samosvojo obliko. Slikarko Mario Lassnig uteleša igralka Birgit Minichmayr v vseh starostih – ne glede na to, ali je stara 6, 19, 64 ali 94 let. Skozi čas se premika kot večno enaka oseba. Birgit Minichmayr vedno igra Mario Lassnig; umetniški prevod slikarkinega duševnega stanja. O Marii Lassnig pravijo, da je bila brez starosti: modra je bila že kot mlado dekle, po srcu pa je ostala mlada tudi v starih letih. Film fizično dejanje slikanja, »videti in občutiti svet od znotraj navzven«, prevaja tudi v filmski jezik, s čimer poskuša naslikati notranji portret te izjemne umetnice. Film torej ni več zgolj biografski, ampak je evokativna, slikovita vizija o tem, da spomini in občutki niso zasidrani v času, temveč lahko kadarkoli prikličejo podobe.

Spati s tigrom pripoveduje zgodbo o prebujanju ženske, rojene leta 1919 na avstrijskem Koroškem. Odraščala je z babico in pozneje z mamo, ki jo je naučila, da ženska lahko obstaja le ob moškem. Celo avantgarda je krepila moško prevlado v družbi in umetnosti in ko je deset let mlajši Arnulf Rainer postal njen partner, je morala mlada umetnica prenašati številna ponižanja kot Reinerjev epigon, kar je, kot je dejala, »močno vplivalo na moje srce«.
 
Anja Salomonowitz je ustvarila film, ki je radikalno feministično delo in kot takšno daleč od tipične biografske pripovedi. V njem se odraža vizionarski pristop k umetnosti Marie Lassnig, predstavlja pa tudi koncept zavedanja telesa, tako značilen za delo Marie Lassnig. 


 

Spati s tigrom (Mit einem Tiger schlafen)

16. maj 2024 19:00
16. maj 2024 19:00
Več terminov

6,30 EUR

5,30 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

Pretekli dogodek
16. apr. 2024 10:00

Duhovnica (Woman of God)

Režija: Maja Prettner
Država, letnica: Slovenija, 2023

Trajanje filma: 98 minut
Podnapisi: /
Jezik: slovenščina

Film o evangeličanski duhovnici Jani, ki je na pomembnem razpotju, soočena z življenjsko dilemo, ali zapustiti duhovniški poklic in s tem prekiniti dolgo družinsko duhovniško tradicijo, saj sta oče in mama prav tako duhovnika. Jana s svojimi svobodomiselnimi in humornimi nazori ruši cerkvene norme. Sčasoma postaja v lastni cerkvi vedno bolj izobčena. Njene dolgo zakopane rane iz otroštva se odpirajo in vedno bolj se kažejo razpoke v družinskih odnosih, kar terja tudi davek na njenem zdravju.

Jana je celovit in zapleten lik: zabaven, spontan, prodoren, neposreden in globoko reflektiven. Pod vsem tem lahko zaslutimo njene notranje dvome in bolečino, ki se odražajo v nemiru, utrujenem videzu in polomljenih nohtih. Globoko v sebi je zelo ranljiva in prizadeta. Čeprav si duhovnika predstavljamo kot nekoga 'višje' od nas, z visokimi moralnimi načeli in 'čistim, brezgrešnim življenjem', v zvezi z njimi v resnici obstaja veliko umazanih skrivnosti, ki jih je treba razgaliti in razrešiti.

(Maja Prettner)

Duhovnica (Woman of God)

16. apr. 2024 10:00
16. apr. 2024 10:00
Več terminov

6,30 EUR

5,30 EUR* * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

Nagrade: 
Televizijska mreža Al Jazeera: Al Jazeera Balkan Star Award;
Festival slovenskega filma, 2023: nagrada vesna z najboljši film po izboru občinstva, nagrada kritikov in publicistov FIPRESCI za najboljši celovečerni film in nagrada vesna za najboljšo montažo.

Filmografija: Nikoli za vedno (2010), Dom ljubi dom (2016), Biba (2018)

Prodaja: Studio Virc (natasa@studio-virc.si)

22. maj 2024 19:00

Pesem daje moč

Nataša Loborec Perovšek z gosti

Program zajema partizanske pesmi, slovenske ljudske in pesmi ostalih narodov, zabavne in avtorske Rudija Loborca.

Nataša Loborec Perovšek je mezzosopranistka, glasba jo spremlja že več kot sedem desetletij. Ekonomistka po poklicu, po duši pa velika ljubiteljica umetnosti, zlasti glasbe, je lepoto petja partizanskih, ljudskih in ponarodelih pesmi doživljala že v otroštvu, pri starših. Prve pesmice, ki jih je kot štiriletna deklica prepevala, so bile Zakaj sem partizan, Kje so tiste stezice, N'mav čez Izaro. V mladostniških letih je, kakor vsi mladi, prepevala popularne pesmi, nato pa jo je pot čedalje bolj vodila v klasično glasbo. Ob študiju ekonomije je obiskovala solopetje, od tu naprej pa se je njena pot prepletla s potjo njenega bodočega soproga Rudija Loborca, glasbenika-simfonika v orkestru RTV Slovenija, v zasedbi trobente, profesorja glasbe, pesnika, skladatelja in dirigenta, ki je življenje posvetil glasbi. Ta je postala njun svet, v katerem sta drug drugega mojstrila. Rudi Loborec bi letos  dopolnil okrogli življenjski jubilej devetdeset let, a ga, žal, že 14. leto ni več med nami.

Natašo Loborec Perovšek poznamo tudi kot ustanoviteljico Kulturno-umetniškega društva Mešani pevski zbor Ljubljanske banke, pozneje Decet SKB banke; vodja zbora v obeh obdobjih je bil Rudi Loborec. Njihove pesmi so donele doma in v zamejstvu, vabljeni so bili na nešteto prireditev, prepevali so na partizanskih pohodih, dobrodelnih koncertih, v domovih starejših, povsod pa so bile nepogrešljive partizanske pesmi.

Za uspešno in dolgoletno delo v glasbeni dejavnosti je Nataša Loborec Perovšek prejela Gallusovo značko Zveze kulturnih organizacij Slovenije, Zveza združenj borcev za vrednote NOB pa ji je podelila priznanje za požrtvovalno ohranjanje in varovanje vrednot narodnoosvobodilnega boja.

Kot solopevka prepeva že šestdeset let in pri tem ves čas ostaja zvesta tudi lastni smeri, spevni glasbi, ki jo je izvajala skupaj z možem ob klaviaturah. To so bile skladbe različnih zvrsti, od starogradskih napevov, slovenskih ljudskih in partizanskih pesmi, Rudijevih avtorskih skladb do širokega repertoarja svetovnih uspešnic. Svoj prvi glasbeni album Akordi življenja je izdala leta 2000, sledili so: Skrivnosti neba (2006), Slovenija – zemljica domača (2012) in Zakaj sem partizan (2015).

S koncertom obeležujemo tudi:
120. letnico rojstva Srečka Kosovela
110. letnico rojstva Vinka Perovška-Ceneta
 90. letnico rojstva Rudija Loborca
 60 let umetniškega delovanja Nataše Loborec Perovšek
Prisrčno vabljeni na ta majski dan in medgeneracijsko sodelovanje!

Pesem daje moč

22. maj 2024 19:00
22. maj 2024 19:00
Več terminov

19,00 EUR

Nastopajo:
Nataša Loborec Perovšek, mezzosopran z gosti:
Ronja Praprotnik, sopran
Brina Vukovič, mezzosopran
Aljaž Kolenko, bariton
Pevski zbor OŠ Spodnja Šiška, Ljubljana in zborovodkinja Tanja Zgonc
Julijana Peroša, harmonika
Katarina Peroša, klavir
Jure Juvan, klavir
Branko Sladič, harmonika
Nejc Zahrastnik, trobentač Policijskega orkestra
Terezija Potočar Korošec,  recitatorka Društva Gorjanska četa
Ljubomir Skupek, Društvo Gorjanska četa

Dogodek povezuje Miša Hrib.

Organizacija in scenarij: Nataša Loborec Perovšek

 

13. jun. 19:30

Nižinski, duša v izgnanstvu (Vaslav Nijinski, une âme en exil)

Francija, 2000, 52'
Režija: Elisabeth Kapnist
Produkcija: ARTE France

Aprila leta 1950 je v Londonu v starosti šestdeset let umrl Vaclav Nižinski, »bog plesa« in koreograf, eden izmed pomembnih začetnikov sodobnega plesa. Toda kdo je bil Nižinski, o katerem obstaja zelo malo arhivskih posnetkov ter čigar življenje in delo sta še vedno predmet različnih interpretacij? 
Dokumentarec Elisabeth Kapnist predstavi dve plati Nižinskega, njegovo umetniško genialnost na eni strani in postopen potop v norost na drugi. Film se posveti njegovemu umetniškemu vzponu, pa tudi odnosom z najbližjimi družinskimi člani in sodelavci, predvsem najpomembnejšima osebama v njegovem življenju, z ženo Romolo, s katero se je poročil leta 1913, in Sergejem Diagilevom, baletnim impresarijem in ljubimcem, s katerim se je burno razšel konec istega desetletja. 

Dokumentarnemu filmu bo sledil pogovor s Prešernovim nagrajencem dr. Henrikom Neubauerjem.

Nižinski, duša v izgnanstvu (Vaslav Nijinski, une âme en exil)

13. jun. 19:30
Preddogodek festivala Baletne noči
Več terminov

4,00 EUR

5. apr. 2024 17:00

Tovarna ljudi

Gledališka predstava

Predstava govori o bogu, ki je ostal sam doma, saj sta starša odšla na oddih. Med njuno odsotnostjo ga varuška Angelina spretno manipulira za doseganje svojih interesov. Mladega boga ne zanimajo politika niti gospodarstvo. Želi si, da bi lahko imel svoj planet, na katerem bi počel, kar ga je volja, saj si že od nekdaj želi postati planetarni dizajner in s tem pridobiti pozornost boginje sosednje galaksije Adromede. Priskrbi si planet in zavest začne previjati od začetka ter z njo upravljati kot z video igrico. 

Prav tako spremljamo Tea in Bojana, ki sta ravno med odkupom planeta umrla v železniški nesreči. Ker se je režim presnove duš zaradi odsotnosti božjih staršev in manipulacije varuške Angeline začel izvajati ilegalno, sta edini duši, ujeti v vicah. Prvi ima zlomljeno srce zaradi punce, ki ga je pustila, drugi pa je obseden s svojo veliko korporacijo in zaslužkom. Skozi predstavo ugotovita, da sta mrtva. Na koncu pa imata v rokah usodo planeta. 

Na koncu za usodo planeta oziroma zavesti ostaneta le dve izbiri osnovnih vrednot, ki si nasprotujeta. Na eni strani imamo ljubezen in na drugi denar oz. lakomnost. Usoda planeta in galaksije se znajde na razpotju. 


 

Tovarna ljudi

5. apr. 2024 17:00
5. apr. 2024 17:00
Več terminov

Mentor: Miha Slapnik
Scenarij: Miha Slapnik in gledališka skupina Roza orehi
Režija in dramaturgija: Miha Slapnik
Kstumografija in scenografija: Miha Slapnik in gledališka skupina Roza orehi
Oblikovanje tona: Miha Slapnik
Oblikovanje luči: Miha Slapnik in Leon Kukovič
Glasba: Klara Pavlič
Video in video projekcija: Miha Slapnik in Mia Pučnik
Nastopajo: Evan Tijas Adamlje, Izak Zal Adamlje, Lea Priteržnik, Lara Rečnik, Žiga Juhart, Nik Škorjanc
Produkcija: Gimnazija Slovenske Konjice

4. apr. 2024 19:00

Ono

Plesna predstava

Ono je plesna predstava, ki se ukvarja z vprašanjem spolov v današnjem času. Večina mladih se je začela odločno upirati strogi opredelitvi lastnega spola, celo njihove seksualnosti. Ustvarili so se novi pojmi kot so; aseksualnost, binarni spol, transpolnost, cisspolnost, AMAB, androgenost, aromantičnost, bindanje, bifobija itd. Kljub temu, da vsi ti novi izrazi odpirajo mladim novo svobodo so hkrati lahko omejajoči in ustvarjajo le še novo zmedo. Gre le za modno muho današnjega časa ali pa so to novi konstrukti, ki bodo obstali?

Ono

4. apr. 2024 19:00
4. apr. 2024 19:00
Več terminov

Mentorica: Iza Skok
Koreografija: Iza Skok
Kostumografija: Maja Zupanc Žibret
 

Nastopajo: Zoja Jager, Tara Ema Žnidar, Sofija Ermakova in Miša Rančigaj
 

Produkcija: Plesni forum Celje

3. apr. 2024 19:00

Melodije nostalgije

Plesna predstava

Kako bi opisal občutek ob določeni glasbi, ki te povrne v trenutek preteklosti, ti da točno enak občutek v telesu in mislih?

Za ta občutek nostalgije, ki ti ga določena skladba podari, ni imena. Smo vprašale chat gpt in je omenil samo neko nemško besedo. Na srečo nam ostajajo lastne misli.

V predstavi podoživimo spomine in jih ponovno prikličemo v svoja telesa, skupaj. 
 

Melodije nostalgije

3. apr. 2024 19:00
3. apr. 2024 19:00
Več terminov

Mentor: Leon Marič
 

Nastopajo: Živa Centrih, Mariša Kos, Iza Teršek, Pika Klara Murenc, Trina Pintar; Kamera: Valentina Berčon Hlebanja, Ema Babič
Montaža: Mariša Kos

Produkcija: Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana

2. apr. 2024 19:00

Odraščanje

Muzikal

Avtorica, četrtošolka Lara Kerznar, v zgodbi spregovori o ljubezni, prijateljstvu, odnosu med mladimi in starši ter težavah odraščanja. 
Glavna junakinja Leja poskuša v svetu, v katerem na videz nima nobene podpore, uresničiti svoje sanje in hkrati ne razočarati očeta. S sorojenci in z vrstniki se trudi krmariti med izzivi, ki jih prinaša najstniško obdobje, in iskanjem odgovora na vprašanje, kdo sploh sem.
 

Odraščanje

2. apr. 2024 19:00
2. apr. 2024 19:00
Več terminov

Avtorica besedila: Lara Kerznar
Uglasbitev: Matic Dokler in Jernej Lah
Režija: Nataša Grobelnik in Bergit Vrečko
 

Nastopajo: Stella Majerič, Zoja Šoštar, Lara Medved Golič, Lana Steblovni, Manca Debelak, Danaja Krajnc, Ališa Peperko, Maja Šalamon, Eva Zeme, Ivana Bračun, Amelie Dejak, Eva Podhraški, Julija Toplišek, Živa Ašič, Lara Kerznar, Sara Doberšek, Korina Polutnik, Lamija Šehić, Urban Planko, Tjaš Esih,  Žan Tovornik,  Mia Vedenik, Gal Jazbinšek
Koordinator predstave: Sašo Šonc
Koreografija: Špela Lužar in Eva Mutec
Scenografija in grafična podoba: Maja Rak
 

Produkcija: Gimnazija Celje - Center

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI