26. mar. 19:00

Abonma Liffe po Liffu:
Emilia Pérez

Režija: Jacques Audiard
Francija, Mehika, ZDA 2024, 130'

Scenarij: Jacques Audiard, Thomas Bidegain, Nicolas Livecchi, Léa Mysius
Fotografija: Paul Guilhaume
Glasba: Camille, Clément Ducol
Igrajo: Zoe Saldana, Selena Gomez, Edgar Ramírez, Karla Sofía Gascón, Mark Ivanir, Adriana Paz, James Gerard, Eric Geynes, Tulika Srivastava, Agathe Bokja, Alonso Venegas Flores, Cyrus Khodaveisi
Produkcija: Why Not Productions
Distribucija: Fivia d.o.o. 
Festivali, nagrade (izbor): Cannes 2024 (nagrada žirije, najboljša igralka), Bruselj 2024
 

Intenzivna mešanica muzikala in telenovele, ki je navdušila žirijo v Cannesu in z dvema nagradama postala celo največkrat nagrajeni film 77. izvedbe festivala.

Rita Moreno Castro je sijajna mehiška odvetnica, vendar je s svojo kariero nezadovoljna, saj so njeni klienti največkrat preprodajalci mamil, morilci in bogati nasilneži. Nekega dne jo na ulici ugrabijo in jo odpeljejo na neznan kraj, kjer sreča Manitasa, slovitega vodjo mamilarskega kartela. Možakar ima nenavadno zahtevo, s katero kani izpolniti lastno hrepenenje in obenem ubežati roki pravice – spremeniti želi svoj spol. Rita nima druge možnosti, kot da sprejme ponudbo. Zdaj postane njeno življenje adrenalinski vrtiljak, ki jo lahko kaj hitro vrže na napačno stran zakona. 

Moj namen je bil vpogled v tranzicijsko identiteto, temo poglavja v romanu, ki me je navdihnil za ta film. Želel sem, da se film dogaja v Mehiki, ki jo vidim kot nekoliko shizofreno državo, ti dve prvini, tranzicija Manitasa del Monteja je bila Emilia Pérez, sprememba spola naj bi se po moje ujemala s spremembo žanra. Želel sem si namreč tako telenovelo kot muzikal, kriminalno dramo o trgovcih z drogami, nekaj, česar ne moreš zares opredeliti z etiketo, kar je še vedno zelo fluidno. Dramo, ki se je nenehno spreminjala in je ni bilo mogoče popredalčkati.

Filmsko projekcijo bo pospremilo razmišljanje Marcela Štefančiča Jr.
 

Nakup vstopnic

Abonma Liffe po Liffu: Emilia Pérez

26. mar. 19:00
Več terminov

7'00 EUR

6'20 EUR* * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI