16. jan. 19:00

Abonma Liffe po Liffu:
Sosednja soba (The Room Next Door)

Režija: Pedro Almodóvar
Španija, ZDA 2024, 110'
Od 15. leta

Scenarij: Pedro Almodóvar, Sigrid Nunez (roman)
Fotografija: Eduard Grau
Glasba: Alberto Iglesias
Igrajo: Tilda Swinton, Julianne Moore, John Turturro, Alex Hogh Andersen, Alessandro Nivola, Esther McGregor, Melina Matthews, Juan Diego Botto, Victoria Luengo
Produkcija: El Deseo
Distribucija: Blitz film & video distribution d.o.o.
Festivali, nagrade (izbor): Benetke 2024 (zlati lev), Toronto 2024, New York 2024
 

Pedru Almodóvarju je njegov prvi angleško govoreči film, v katerem obravnava evtanazijo, na uspešni poti prinesel zlatega leva na filmskem festivalu v Benetkah. 

Ingrid in Martha sta prijateljici že od mladih let, ko sta kot novinarki skupaj delali za isto revijo. Ingrid je potem postala pisateljica, Martha pa vojna poročevalka. Kot se pogosto zgodi, je življenje vsako od njiju poneslo na svojo pot. Potem ko dolga leta nista bili v stiku, se znova srečata, a tokrat v manj prijetnih okoliščinah. Martha je namreč v bolnišnici in se bori z napredujočo obliko raka. Ker je upanja na okrevanje vse manj, se bolj kot na zdravila zanaša na moč prijateljstva. Martha se odloči umreti v hiši na podeželju, v sosednji sobi ji bo v oporo Ingrid. 

 

V mojih filmih liki veliko govorijo. Izmed vseh pripovednih prvin so igralci tisti, ki zares podajajo zgodbo. V filmu Sosednja soba Tilda Swinton in Julianne Moore na svojih ramenih nosita težo celotnega filma in sta spektakularni. Imel sem srečo, da sta obe podali pravi recitativ. Med snemanjem smo bili tako ekipa kot jaz ob njuni igri včasih na robu solz. Snemanje je bilo nadvse ganljivo in nekako blagoslovljeno. 
Pedro Almodóvar

Filmsko projekcijo bo pospremilo razmišljanje Marcela Štefančiča Jr. 

Nakup vstopnic

Abonma Liffe po Liffu: Sosednja soba (The Room Next Door)

16. jan. 19:00
Več terminov

7'00 EUR

6'20* EUR * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI