Pretekli dogodek
28. mar. 2023 19:00

Lunana: jak v razredu (Lunana: A Yak in the Classroom)

Butan, Kitajska 2019; 109 minut
Režija in scenarij: Pawo Choyning Dorji

Po filmski projekciji sledi pogovor s filmskim kritikom Marcelom Štefančičem, Jr.

Igrajo: Sherab Dorji (Ugyen Dorji), Ugyen Norbu Lhendup (Michen), Kelden Lhamo Gurung (Saldon), Pem Zam (Pem Zam), Sangay Lham (Kencho), Chimi Dem (Pema)
Produkcija: Dangphu Dingphu: a 3 pigs production
Festivali, nagrade (izbor): Toronto 2021, London 2021, Palm Springs 2021, Busan 2021


Butanski nominiranec za tujejezičnega oskarja 2022 je vizualno dognana refleksija o iskanju smisla in sreče, ki ju nemalokrat najdemo tam, kjer bi to najmanj pričakovali.

Učiteljski pripravnik Ugyen sanjari o tem, da bi zapustil butansko prestolnico, se odselil v Avstralijo in tam uspel kot glasbenik. Njegove načrte prekriža vest, da bo moral zadnje leto pripravništva opraviti na osnovni šoli v Lunani, najodročnejšem kraju v Butanu. V himalajski vasi brez električne napeljave ga sprva prevzame malodušje, a se hitro prilagodi razmeram v novem okolju. Skupnost Uygena ga toplo sprejme in učenci ga pri priči vzljubijo. Kmalu spozna tudi Saldon, hčer vaškega starešine, ki mu odstre nove razsežnosti njegove stare ljubezni - glasbe.

 

Želel sem raziskati vprašanje: 'Je Butan res najsrečnejši kraj na svetu?' Vendar sem namesto enega samega odgovora podal idejo, da ni sreča tisto, kar navsezadnje iščemo v življenju, temveč pot, ki jo prehodimo v iskanju tistega, kar mislimo, da iščemo.
Pawo Choyning Dorji

O režiserju
Rojen leta 1983 v Darjeelingu, Indija. Po študiju v ZDA se je najprej uveljavil kot fotograf, po vrnitvi v Indijo pa je spoznal režiserja Khyentseja Norbuja ter z njim sodeloval v vlogi asistenta režije in producenta. Lunana: jak v razredu je njegov celovečerni prvenec, zanj pa si je prislužil nominacijo za tujejezičnega oskarja.

Lunana: jak v razredu (Lunana: A Yak in the Classroom)

28. mar. 2023 19:00
28. mar. 2023 19:00
Več terminov

5,60 EUR

4,80 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI