17. maj 19:00

Nesrečna bitja (Poor Things)

Režija: Yorgos Lanthimos
Irska, VB, ZDA 2023, 141'
Od 15. leta

Scenarij: Tony McNamara, Alasdair Gray (roman)
Igrajo: Emma Stone, Willem Dafoe, Mark Ruffalo, Vicki Pepperdine, Ramy Youssef, Jack Barton, Charlie Hiscock, Attila Dobai, Emma Hindle, Anders Olof Grundberg
Produkcija: Element Pictures; distribucija: Blitz film & video distribution d.o.o.
Festivali, nagrade (izbor):  Benetke 2023 (zlati lev), Telluride 2023, Zürich 2023, New York 2023, London 2023
Podnapisi: slovenščina
Jezik: angleščina

Fantazijska zgodba o mladi ženski Belli Baxter, ki jo k življenju obudi briljanten in nekonvencionalen znanstvenik dr. Godwin Baxter. Zmagovalec Benetk 2023. 

Dr. Godwin Baxter je iznakažen znanstvenik, ki v svoji razkošni vili opravlja eksperimente na živih bitjih, tako na živalih kot na ljudeh. Njegov osrednji projekt je Bella Baxter, mladenka, ki kaže očitne znake zaostalosti v duševnem razvoju. A Belli gre vse bolje. Njeno vedenje je vse bolj podobno normalnim ljudem in kmalu se v njej pojavi želja, da bi pogledala, kaj se skriva za zidovi Baxterjeve vile. Ker ne želi več biti zaprta, s pretkanim odvetnikom Duncanom Wedderburnom zbeži in se odpravi na potovanje po različnih deželah. Tako se za Bello začne učenje o sodobnem svetu, polnem nepravic in neekanosti, do katerih nima prav nikakršne strpnosti.
 

Navdušujoča in zabavna dogodivščina se ukvarja z vprašanji patriarhata, lastništva in feminizma ter s filozofskimi razpravami o človeški naravi, da ne omenjamo kočljivega vprašanja prostitucije in spolne svobode. Lanthimos ter njegova igralska in filmska ekipa so skupaj pričarali poslastico, ki je - tako njena protagonistka - ekscentrična, bistra, rahlo temačna, privlačnega videza in hudičevo očarljiva.
Jo-Ann Titmarsh, London Evening Standard

O režiserju
Rojen leta 1973 v Atenah. Filmsko in televizijsko režijo je študiral na šoli za film Stavrakos v Atenah. Od leta 1995 režira celovečerce, gledališke predstave in televizijske oglase. V filmih Kinetta, Podočnik in Alpe je razvil povsem samosvoje alegorično pripovedovanje ter se z njim prebil med najvidnejše evropske režiserje. S filmom Jastog je začel ustvarjati v angleškem jeziku.

 

Priporočena starost: 15 +

Nesrečna bitja (Poor Things)

22. feb. 18:00
28. feb. 18:00
10. mar. 19:00
22. mar. 19:00
6. apr. 19:00
12. apr. 19:00
17. maj 19:00
Več terminov

6,30 EUR

5,30 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI