18. okt. 19:00

V kraljestvu Zlatoroga

Premiera prvega slovenskega dokumentarno igranega dolgometražnega filma v digitalni različici Arhiva Republike Slovenije
Prireja: Arhiv Republike Slovenije

Arhiv Republike Slovenije je v lanskem letu zaključil digitalizacijo in digitalno restavracijo prvega slovenskega dolgometražnega igrano-dokumentarnega filma V kraljestvu Zlatoroga. Na ta način smo se poklonili 90. letnici filma, ki je bil premierno predvajan 29. avgusta 1931 v dvorani Kina Union v Ljubljani. Film z gorniško vsebino je izjemen dokument, ki priča o tem, kaj je nekdaj ljubil Slovenec. Posnet je bil v črno-beli tehniki, na 35-milimetrskem filmskem traku, ki so ga člani fotografske sekcije Turistovskega kluba Skala sami razvili in obdelali.

Celoten postopek digitalizacije je  izvedel referenčni filmski laboratorij Lʼ Imagine ritrovata in opravil visoko profesionalno delo. Gre za nemi film, glasbeno spremljavo pripravlja skladatelj Andrej Goričar, izvedel jo bo instrumentalni glasbeni sestav pod vodstvom Andreja Goričarja.

 Gre za izjemen filmski dogodek, ki bo omogočil doživljanje filma v njegovi prvinski obliki in je redko viden na naši kulturni sceni.

V kraljestvu Zlatoroga

18. okt. 19:00
Več terminov

10,00 EUR

8,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

V kraljestvu Zlatoroga (Slovenija, 1931, 76 min)

Režiser: Janko Ravnik

Scenarist: Juš Kozak

Direktor fotografije: Janko Ravnik

Igralci: Joža Čop, Herbert Drofenik, Miha Potočnik, Franica Sodja, Miha Potočnik, Franica Sodja, Herbert Drofenik, Joža Čop

Produkcija: Turistovski klub Skala, Ljubljana

Film bo spremljan z glasbeno spremljavo instrumentalne zasedbe pod vodstvom Andreja Goričarja.

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI