15. nov. 2022 19:30

Ansambel Albana Berga z Dunaja

Spoštovani!

Napovedani klarinetist Alexander Neubauer je iz zdravstvenih razlogov zadnji hip odpovedal nastop z Ansamblom Albana Berga z Dunaja. Nadomestil ga bo klarinetist Markus Fellner.

Hvala za razumevanje,
Cankarjev dom




Sebastian Gürtler, violina; Régis Bringolf, violina; Subin Lee, viola; Florian Berner, violončelo; Markus Fellner, klarinet; Silvia Careddu, flavta; Ariane Haering, klavir 

Program: 
Gustav Mahler, Kvartetni stavek za klavir, violino, violo in violončelo v a-molu 
Anton Webern, Godalni kvartet, op. posth. (1905)
Arnold Schönberg, Komorna simfonija št. 1 v E-duru, op. 9 (avtorizirana prir. A. Weberna)
*
Gustav Mahler, Adagio iz Simfonije št. 10 (prir. Martyn Harry) 


Dunajski komorni Ansambel Albana Berga v edinstven inštrumentalni sestav združuje izkušene glasbenike: člane priznanega Kvarteta Huga Wolfa in uveljavljene dunajske inštrumentaliste. Ansamblu je ime kot simbol predanosti podelila znamenita Fundacija Albana Berga, v znak javnega odobravanja njegove umetniške drže in potrditve umetniškega pristopa po nazorih Druge dunajske šole: v duhu najbolj romantičnega izmed treh inovatorjev odkrito in dosledno, a vedno poetično voditi občinstvo po poti umetniškega odkrivanja dediščine preteklosti z uvidom prihodnosti. 

Jedro repertoarja, ki zajema iz širokega bazena komorne literature, so skladbe s preloma stoletja – dela »hiperromantikov« na pragu modernizma (tudi) v novi zvočni in barvni preobleki: mednje sodijo prečiščena različica Mahlerjevega Adagia, ki odkriva nova harmonska obzorja, Schönbergova Komorna simfonija, ki stopa proti skladateljevi novi glasbeni identiteti, in Schnittkejeva le redko slišana priredba drugega stavka Mahlerjevega nedokončanega kvinteta. 

Tehnično je vse to podajanje glasbe izredno, vendar gre ansambel še daleč onkraj tega ter igra s samolastno prefinjenostjo in iskrivostjo.
Planet Hugill
 

Ansambel Albana Berga z Dunaja ponuja jasne, izbrušene in slogovno prefinjene poustvaritve. Pomanjkanje orkestrskega zvoka dunajski ansambel nadoknadi s spretnostjo, virtuoznostjo in odzivno gibkostjo.
François Vallieres
 

Ansambel Albana Berga z Dunaja

15. nov. 2022 19:30
15. nov. 2022 19:30
Več terminov

16,00 | 22,00 EUR

12,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI