Pretekli dogodek
16. jan. 2024 20:00

Damir Imamović

Damir Imamović, glas, tambur, tar; Ivana Đurić, violina; Ivan Mihajlović, akustični bas; Nenad Kovačić, tolkala

Glasba, ki je napisala roman.

Damir Imamović se vrača v Ljubljano prav na prizorišče, kjer je leta 2011 zaključil takratni festival Druga godba z nepozabnim solo nastopom. In če pri nas spremljamo njegovo strmo vzpenjajočo se uspešno pot, je bilo že od samega začetka zunaj držav nekdanje Jugoslavije drugače. Pravzaprav sta največ zanimanja poželi njegovi zadnji izdaji. S Singer of Tales ni skočil samo na vrh med izvajalci sevdaha, ampak tudi na prestol evropskih glasbenikov, ki se ukvarjajo s tradicijskim gradivom. The World and All That It Holds mu na široko odpira še vrata ZDA, saj je album izdala ena najprestižnejših zgodovinskih založb Smithsonian Folkways. Ne glede na povedano ni razloga, da koncerta ne bi izvedel v intimnem ozračju Kluba CD, Damirjevega najljubšega koncertnega prizorišča v Ljubljani.

The World and All That It Holds je album izvirnih in tradicionalnih pesmi, ki sta ga producirala Joe Boyd in Andrea Goertler (z Imamovićem sodelujeta že od leta 2014) ter spremlja epski roman Aleksandra Hemona o istospolni ljubezni, vojni in razseljenosti ter nemirnem svetu. Imamović in Hemon sta izbrala pesmi za Hemonov roman in v tandemu sestavila pripoved Imamovićeve plošče. Z uporabo izvirnih skladb, starih sefardskih pesmi in prenovljenih klasik sevdaha je Imamović kanaliziral teme romana skozi ganljive in otožne izvedbe, a tudi s kančkom razposajenosti. 

Vedno mi je bilo očitno, da je Damir popoln umetnik za sodelovanje. Ena od številnih čudovitih prednosti najinega sodelovanja je, da roman in ljudje v njem zdaj zažarijo v soju glasbe, glasba pa je prejela dodatno, pripovedno razsežnost. Svojega romana si ne morem predstavljati brez Damirjeve glasbe. Že sam obstoj tega albuma širi meje mojega romana in literature kot takšne. Samo upam lahko, da bo moja knjiga naredila enako za glasbo.
Aleksandar Hemon

Damir Imamović

16. jan. 2024 20:00
16. jan. 2024 20:00
Več terminov

18,00 EUR

12,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI