17. okt. 19:00

Shake Stew

Zastavonoše novega vala avstrijskega jazza in doslej edini pravi odgovor na Sons of Kemet!

Lukas Kranzelbinder, kontrabas; električni bas, gembri, vodja zasedbe; Fabian Rucker, altovski saksofon; Johannes Schleiermacher, tenorski saksofon, flavta; Mario Rom, trobenta; Oliver Potratz, kontrabas, električni bas; Niki Dolp, bobni, tolkala; Christian Eberle, bobni, tolkala 

Izbor avstrijskih kreativnih glasbenikov, zbranih okrog delovodje in misleca Lukasa Kranzelbinderja, spravlja na noge vso Avstrijo in malodane tudi vso Evropo vse tja do Kanade, Mehike in Maroka od njihovega premiernega nastopa na Jazz festivalu Saalfelden leta 2016. Nismo pozabili tudi na vrhunski nastop na Jazz festivalu Ljubljana v razprodanem Klubu CD leta 2018. Shake Stew se tokrat vračajo v Ljubljano ob evropski turneji, ki promovira že njihov šesti album Lila. 

Mešanica afrobeata in hipnotičnih jazzovskih ritmov, Shake Stew, nima meja in zasvoji občinstvo že ob prvih tonih. Nenavadna sestava, ki vključuje dva bobnarja, dva basista in tri pihalce, je ena izmed ključnih posebnosti, zaradi katere bend izstopa, a pomembnejše je dejstvo, da ima izdelano inštrumentacijo, ki se brezhibno zlije skupaj z visoko zvočno energijo. Dodatek z gembrijem (maroški bas), na katerega Kranzelbinder igra že vrsto let, primeša še več teksture temu, kar je že tako zapleteno ravnovesje zvokov. Vsekakor nestrpno pričakujemo novi album in novo koncertno dogodivščino.

Letos so Shake Stew prejeli prestižno avstrijsko glasbeno nagrado amadeus kot prvi inštrumentalni bend po Joeju Zawinulu, njihovo glasbo pa je uporabila tudi pohištvena znamka Rutar za tv-kampanjo Ljubezenska zgodba, ki podira stereotipe oglasne kampanje ter navdušuje s kreativnim in izvedbenim pristopom. 

S podporo MICA – Music Information Center Austria

Shake Stew

17. okt. 19:00
Več terminov

12,00 EUR

8,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

27. sep. 15:30

Quantifly Connect: Vloga HR pri strateškem načrtovanju

Prireja: Skupnost Start:up Slovenije

V Quantifly-ju tudi letos pripravljajo dogodek Quantifly Connect, na katerem bo priložnost za druženje z različnimi HR strokovnjaki, vodji, vodilnimi svetovalci s področja kadrovanja in vodenja ter podjetniki. Tema letošnjega dogodka je Vloga HR pri strateškem načrtovanju, ki je ključnega pomena za uspešnost v današnjem hitro spreminjajočem se poslovnem okolju.

Quantifly Connect: Vloga HR pri strateškem načrtovanju

27. sep. 15:30
Več terminov

Registracija

Cankarjev dom
26. nov. 20:00

Forum nove glasbe v CD: Koncert VI

Vzhod elektronike z videom

Kuratorka in skladateljica v fokusu: Agata Zubel 
Predkoncertni pogovor z Luko Prinčičem (moderira: Gregor Pompe) 

Program: Pierre Jodlowsky, in & out za violino, violončelo, video in elektroniko ; Malin Bang, palinoda za basovsko flavto, basovski klarinet, violončelo in tri predmete z ojačanjem; Christophe Bertrand, Madrigal za sopran, flavto, klarinet, violino, violončelo, klavir in tolkala; Luka Prinčič, novo delo za disklavir, elektroniko in video (naročilo Foruma nove glasbe); Agata Zubel, Not I za glas in ansambel 
 

Forum nove glasbe v CD: Koncert VI

26. nov. 20:00
Več terminov

10,00 EUR

8,00 EUR* * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

Izvajalci: Agata Zubel (glas), Marcin Bania (video), Ansambel Foruma nove glasbe, Leonhard Garms (dirigent)
 

V sodelovanju s Forumom nove glasbe 
 

Cankarjev dom
20. nov. 20:00

Forum nove glasbe v CD: Koncert II

Sprehod z ElletroVoce

Kuratorka in skladateljica v fokusu: Agata Zubel
Predkoncertni pogovor z Gregorjem Piršem (moderira: Gregor Pompe) 

Program: Gregor Pirš, Suite-Tissue za klavir in elektroniko; Alejandro Vinao, Borges in ogledalo za sopran in računalnik; Wojciech Błażejczyk, De-Korelacije za glas in gestafon; Krzysztof Wołek, Kuharska knjiga za moderno dekle-fanta za glas in živo elektroniko; Wolfgang Mitterer, Celice perspektive za sopran in elektroniko; Cezary Duchnowski, Monada 3 za glas, klavir in elektroniko 


 

Forum nove glasbe v CD: Koncert II

20. nov. 20:00
Več terminov

10,00 EUR

8,00 EUR* * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

Izvajalci: Agata Zubel (glas), Cezary Duchnowski (klavir, elektronika), Nina Prešiček Laznik (klavir), Gregor Pirš (elektronika)
 

V sodelovanju s Forumom nove glasbe 

13. nov. 19:00

Ikona, mit in zarota

Pogovor s Karmen Šterk in Boštjanom Botasom Kenda bo vodil dr. Ali Žerdin, kustos Muzeja tiska, novinar in urednik.

Naslovnice, na katerih se je pojavljal John F. Kennedy, so bleščeče. Pred nami je lik zdravega športnika, vzornega družinskega očeta, zvestega moža, vizionarskega državnika. Profesorica Karmen Šterk bo odgovarjala na vprašanja, zakaj je bil JFK tako primeren za spektakularne teorije zarot. Profesor in oblikovalec Boštjan Botas Kenda bo analiziral oblikovalske podvige, ki so bili, milo rečeno, zavajajoči. 

Ikona, mit in zarota

13. nov. 19:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice

6. nov. 19:00

Hollywoodsko dete

Pogovor z mag. Marcelom Šrefančičem bo vodil dr. Ali Žerdin, kustos Muzeja tiska, novinar in urednik.

Dinastija Kennedy bogastva ni ustvarila le s finančnimi posli, borznim posredništvom, investicijami v nepremičnine ter trgovino z žganimi pijačami v prohibiciji. Joseph P. Kennedy, oče Johna F. Kennedyja, je bil človek hollywoodskih filmskih studiev, ki je odločal o karierah bolj ali manj nadarjenih igralk in igralcev. Mag. Marcel Štefančič jr. je poklican, da osvetli lik politika, ki je odraščal skupaj s filmsko industrijo, lik iz najbolj spektakularnih filmov o političnih zarotah, voditelja, ki je pred kamero živel kot vzoren katolik. Kakšen je bil, ko ni bilo kamere? Žrtev ali akter zarote?

Hollywoodsko dete

6. nov. 19:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice

10. okt. 19:00

New Fossils + Mozes & Kaltenecker + Ben Lamar Gay Ensemble

Trojni koncert

NF: Daniel Ferenc Szabo, bobni; Marcell Gyanyi, kontrabas; Daniel Varga, saksofoni, Istvan Toth, kitara; Damjan Ocsovay, klavir, klaviature
M & K: Tamara Mózes, glas; Zsolt Kaltenecker, klaviature, fx
BLGE: Ben LaMar Gay, kornet, synth, glas; Will Faber, kitara, glas; Matt Davis, susafon, glas; Tommaso Moretti, bobni


New Fossils je nova madžarska superskupina. Gre za ustvarjalce, ki so predani nenehnemu iskanju novih poti in inherentnih napetosti v nasprotjih. Njihova glasba je prežeta z občutkom otopelosti, medtem ko je povezava z zadnjim valom sodobnega urbanega jazza jasna. Kompozicije so včasih obogatene z elektroniko, včasih z improvizacijo. To dosegajo z izjemno lahkoto, saj so bili kot člani kvarteta Dresch in Mörk vidne osebnosti madžarskega jazzovskega in popularnega glasbenega prizorišča pred ustanovitvijo te zasedbe. Njihov debitantski album je izšel letos pri lastni založbi Morotva Records. Himne četrtega sveta za vaš um in boke.

Moses & Kaltenecker sta izkušena glasbenika, ki sta v edinstvenem umetniškem partnerstvu razvila razkošen, ambientalni zvočni svet, utemeljen v elektronskih klaviaturah z najrazličnejšimi učinki in človeškim glasom. V zelo osebnem, nekonvencionalnem sodobnem modusu je nastala poglobljena in hipnotična sanjska zvočnost, ki združuje evokativno psihedeličnost Pink Floyd, elektroniko Kraftwerk, različne pop in rock prvine ter sodobno jazzovsko improvizacijo. Na portalu Jazzma sta bila razglašena za najboljšo zasedbo leta, njun album Futurized (BMC Records) pa za album leta.

Nikoli ni prepozno. Ben LaMar Gay Ensemble bi moral nastopiti že na letošnjem Jazz festivalu Ljubljana. A nesrečne okoliščine lahko postanejo tudi srečne in avtor enega izmed najboljših jazzovsko zvenečih albumov zadnjih let se bo letos vendarle predstavil v Ljubljani. Open Arms To Open Us (Nonesuch 2021), skupaj s singlom Sometimes I Forget How Summer Looks On You, je namreč eden tistih ustvarjalnih albumov, ki je nagovoril širšo glasbeno skupnost in takšni primeri so nadvse redki. In čeprav ga v živo izvaja le kvartet, je tudi tako mogoče slišati vse bogastvo glasbenega izraza, ki v nekaj zamahih ponotranji sobivanje različnosti godb, kot so jazz, blues, R&B, raga, new music, Tropicalia, hip hop … Zgodovinske reference letijo z vseh strani, da bi pristale na razkošni glasbeni ideji spontanosti, podkrepljene z mogočno inštrumentalizacijo in glamurozno sposobnostjo ustvarjanja komadov, ob katerih lahko požvižgavamo in poplesujemo. 

 

​​​​​​Open Arms to Open Us je poln ritma ali informacij, ki bodo mladim pomagale pri soočanju s ponavljajočimi se stvarmi, katerih cilj je, da jim škodujejo ali zavirajo njihovo celovito napredovanje. Naslov je predlog gibanja telesa, ki se uporablja v veliko duhovnih praksah ter je tudi gesta, ki predstavlja vrsto razumevanja in ki vodi do dotika ali objema. Glasba je za ples, razmišljanje, proslavljanje, tuljenje, stimulacijo, osredotočenost in dešifriranje sporočil ljubljenih tu in onstran. To je bil prostor med zvoki kladiva mojega pradedka, zaradi katerega sem razumel, da bomo zmagali ne glede na vse.
Ben LaMar Gay

Program Hungarian Jazz & Beyond ima podporo fundacije MOL – New Europe Foundation v okviru programa »Felhangolva« in Budapest Music Centre (BMC) ter je del večletnega programskega dogovora med CD in BMC.

New Fossils + Mozes & Kaltenecker + Ben Lamar Gay Ensemble

10. okt. 19:00
Več terminov

12,00 EUR

8,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

prost vstop za imetnike festivalske vstopnice 64. Jazz festivala Ljubljana

24. nov. 20:00

Zoran Predin & Trio

Zoran Predin je za svoj novi koncertni program Na svoji strani, ki ga izvaja ob spremljavi violinista Bruna Urlića, klaviaturista Paula Kempfa in basista Gorana Delača, izbral skladbe iz svojih najuspešnejših glasbenih projektov: šansone z albumov Zoran poje Arsena in Tragovi u sjeti, uspešnice iz Ljubimca iz omare in Strupa za punce ter ponarodele balade Lačnega Franza.

V navihanem in nagajivem šansonjerskem razpoloženju se Zoran med prepevanjem svojih uspešnic z nežnostjo in nostalgijo, erotiko in črnim humorjem poklanja tudi svojim kolegom Arsenu Dediću, Goranu Bregoviću, Tomi Zdravkoviću in Oliverju Dragojeviću.
 

Zoran Predin & Trio

24. nov. 20:00
Več terminov

18,00 EUR

12,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

3. okt. 20:00

Mirna Bogdanović Group

Mirna Bogdanović, glas; Povel Widestrand, klavir, synth, rhodes; Peter Meyer, kitare; Tom Berkmann, bas; Philip Dornbusch, bobni

Dobitnica Deutcher Jazzpreiss za debitatski album Confrontation (2021) se vrača v Ljubljano, kjer je že nastopila na Jazz festivalu pa tudi z Big Bandom RTV Slovenija, in to z novim in še boljšim izdelkom Awake, ki ga je izdala spomladi. Produciral ga je slavni londonski multiinštrumentalist/producent Chris Hyson (Snowpoet) in prikazuje zvok, ki je bogat, večžanrski in sodoben. Plasti vokalnih harmonij, sintetičnih tekstur in učinkov so vtkane v že tako zapleten zvok njene razširjene, sicer odlične zasedbe glasbenikov iz Berlina, ki je trenutno Mirnin dom. Tam tudi zelo uspešno programsko vodi jazzovski klub Donau 115, ki je bil letos nominiran kot najboljši med sorodnimi v Nemčiji. 

Glasbo Mirne Bogdanović krasijo natančno sestavljene in aranžirane skladbe, ki premostijo vrzel med sodobnim jazzom in art popom ter zagotavljajo razplasteno celovitost, energično improvizacijo in zgledno muziciranje znotraj pesmi podobnih struktur.

Umetnica, ki so jo vojne razmere prisilile, da je s starši že pri dveh letih zapustila rodno Sarajevo in se naselila v Mariboru, je po uspešno končanem študiju z odločnimi koraki, izostreno ambicijo in trdim delom vstopila v klub najbolj nadarjenih pevk današnjega časa. Čas je na njeni strani.


... Bogdanović ponuja osupljiv vokalni razpon in tehniko, ki je popolnoma inovativna in v kombinaciji z njenimi čudovitimi kompozicijami ponuja globoko ganljivo zvočno izkušnjo, ki izstopa visoko nad standardnim posnetim izdelkom ... Adam Baruch

Mirna Bogdanović Group

3. okt. 20:00
Več terminov

12,00 EUR

8,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

26. mar. 19:30

Ann O'Aro

Bolečina in duša Reuniona!

Ann O'Aro, glas, klavir; Bino Waro, tolkala, glas; Teddy Doris, pozavna, glas; Brice Nauroy, elektronika
 
O otoku Reunion v Indijskem oceanu ponavadi slišimo, ko od tam pridejo novice o odličnih glasbenikih in glasbenicah ter njihovih novih albumih pa tudi ko govorimo o tradicionalni glasbeni zvrsti maloya, ki je nastala pod vplivom malgaških in indijskih korenin ter se poje v reunionski kreolščini. Njen najprepoznavnejši glas tega stoletja je oče moderne maloye Danyel Waro, ki smo ga doslej edinkrat spoznali pri nas na Drugi godbi leta 2005. Ann O'aro je med najmlajšimi, a tudi najbolj posebnimi izvajalci te glasbe, tako po inštrumentalni plati kot po besedilih, v katerih odpira tabu teme, vezane predvsem na odraščanje mladih žensk v nasilnih družinah.  

Ann O'aro se je rodila kot Anne-Gaëlle Hoarau na Reunionu leta 1990. Zaradi incesta in nasilnega očeta (ta je pozneje storil samomor) je po končani šoli za štiri leta zapustila otok in nekaj časa preživela v Parizu in Quebecu. Ko se je vrnila domov, jo je odkril Philippe Conrath, ustanovitelj festivala Africolor v Parizu ter eden največjih poznavalcev glasb sveta in jazza, ki je že v sedemdesetih delal kot glasbeni novinar pri francoskem dnevniku Libération. Pri svoji založbi Cobalt je izdal tako njen prvenec kot tudi drugi album Langoz in z njegovo pomočjo je Ann O'aro postala priznana mednarodna umetnica.

Ann O'aro, ki je že v zgodnji mladosti igrala na klavir, orgle in flavto, se v svojem umetniškem izrazu opira na tradicijo reunionske oralne poezije fonkker, ki je značilna tudi za Danyela Waroja. Z njim je tudi večkrat nastopala, v njenem bendu pa igra tudi Danyelov sin Bino. Njena glasba izžareva srhljivo ranljivost in neomajno samozavest. Njena odrska prezenca je kljub mladosti nadvse karizmatična ter ob glasbeni spremljavi tradicionalnih tolkal, pozavne in elektronike tako nenavadno lepa, da ob njenem zvenu obmolknejo tudi najbolj glasne ptice pevke. 


 

Leta 2019 je O'aro izdala dvojezično francosko-reunionsko kreolsko zbirko pesniških dialogov z naslovom Saplë lo shien – Ca, na koncertu v Ljubljani pa bo predstavila svoj tretji album, ki bo izšel spomladi.

Ann O'Aro

26. mar. 19:30
Več terminov

18,00 EUR

12,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI