21. mar. 20:00

Enemy

Enemy: Kit Downes, klavir; Petter Eldh, bas; James Maddren, bobni

Kit Downes je nova velika pianistična zvezda z Otoka. Njemu ob bok lahko postavimo le še Alexandra Hawkin sa. Je varovanec založbe ECM, s triom Enemy pa se uvršča v sam vrh nove jazzovske ustvarjalnosti. Pri nas je do zdaj nastopil samo v triu Emile Martensson na Jazz festivalu Ljubljana. 

Po vsesplošno hvaljenem albumu Obsidian pri založbi ECM, s katerim Kit Downes raziskuje široko paleto orgelskih barv, in instrumentalno razširjenem, komorno usmerjenem nadaljevanju Dreamlife Of Debris, izdaja Vermillion v okviru tria z basistom Pettrom Eldhom in bobnarjem Jamesom Maddrenom razgrinja Downesove izjemne pianistične odlike.

Guardian opeva Downesovo »neverjetno sposobnost podajanja, ob kateri zahtevna glasba zazveni povsem naravno«. Kot otipljiv dokaz te trditve, album Vermillion v skrbno izbranem repertoarju klavirskega tria z globokim čutom za melodijo povezuje delikatno liričnost in energične ustvarjalne izbruhe.

Kit Downes se je iz orgelske igre sprva izpopolnjeval kot štipendist župnijske cerkve St Peter Mancroft v Norwichu, nato pa študiral klavir, orgle in kompozicijo na Purcell School in Kraljevi akademiji za glasbo. Ob turnejah in snemanjem s sestavom Empirical je med drugim sodeloval z Djangom Batesom in Leejem Konitzom. Poleg Pettra Eldha in Jamesa Maddrena med glasbene partnerje prišteva bobnarja Sebastiana Rochforda, saksofonista Toma Challengerja in violončelistko Lucy Railton, soustvarjalce klaviaturistovega albuma Dreamlife Of Debris (ECM).
 

 

Koncert zasedbe Fred Frith Trio je odpovedan. Že kupljene vstopnice veljajo za koncert Enemy. Če se koncerta ne bi želeli udeležiti, nam, prosimo, to sporočite najpozneje do ponedeljka, 20. 3., na vstopnice@cd-cc.si in povrnili vam bomo kupnino.

Enemy

21. mar. 20:00
Več terminov

12,00 EUR

8,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

4. apr. 20:00

Stelios Petrakis Trio

Stelios Petrakis, lira, laouto (grška lutnja); Dimitris Sideris, petje, laouto (grška lutnja); Michalis Kontaxakis, mandolina

V Cankarjevih torkih končno gostimo tudi grško glasbeno poslastico s Krete. Stelios Petrakis je eden največjih mojstrov kretske glasbe danes. Igranja lire se je priučil pod mentorstvom znamenitega Rossa Dalyja, ko se je s Krete preselil v Atene v osemdesetih letih. Od samega začetka profesionalne ustvarjalne poti je izdal vrsto odličnih albumov, tudi z različnimi glasbeniki iz drugih glasbenih okolij, v zadnjem desetletju pa se je predstavil tudi na največjih prireditvah glasb sveta, kot sta Womex in Globalfest, ter igral v najprestižnejših dvoranah.

Ljubezen do kretske glasbe in občudovanje njenega izročila sta ga vodila v ustanovitev lastne skupine, posvečene veliki kretski tradiciji, z repertoarjem, ki ga dopolnjujejo Petrakisove avtorske skladbe. Kot prava izbira za partnerja v projektu sta se z velikim mojstrstvom v kretski tradicionalni glasbi in odprtim pogledom na svet izkazala izjemna glasbenika Dimitris Sideris in Michalis Kontaxakis. Celoten glasbeni mozaik Krete, obarvan predvsem z vplivi Sredozemlja, zaživi v briljantni poustvaritvi, kot jo lahko slišimo tudi na lanskem albumu Spondi (»libacija oz. pitna daritev«), ki se je povzpel tudi na sam vrh lestvice World Music Charts Europe.
 

Stelios Petrakis Trio

4. apr. 20:00
Več terminov

12,00 EUR

8,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

16. apr. 20:00

Zvokotok v CD: Irena Tomažin Zagoričnik in konkretna poezija

V jedru koncepta letošnjega cikla Zvokotok je razmišljanje o zvokovnem potencialu kulturnih, civilizacijskih produktov, kot sta besedilo in podoba. Če je notni zapis tradicionalno predvideval, da se bosta skladatelj in izvajalec čim bolj natančno razumela, z novimi pristopi k artikulaciji glasbene zamisli to ni več le malo verjetno, temveč predvsem ni nujno. Ker tekstovna in vizualna kompozicija širita polje interpretacije, lahko rečemo, da z vsako izvedbo nastane nova skladba. Oblikuje se polje izjemne odprtosti in neavtoritarnega sistema komunikacije.
Zvokotok 2023 nadaljujemo s koncertom zvočne umetnice, vokalistke, improvizatorke, plesalke in koreografinje Irene Tomažin Zagoričnik. Tomažin je v glasbenih vodah nase opozorila z inovativnim raziskovanjem glasu v polju svobodno improvizirane glasbe, šuma, vmesnosti glasu, telesa in zvočenja njegove mehanike. 

Koncert Irena Tomažin Zagoričnik in konkretna poezija je sestavljen iz avtoričinih soočenj s kompozicijami iz zlate dobe konkretne poezije, zlasti s kompozicijami pesnic. Tomažin njihova dela obravnava kot pesmi in hkrati kot notne zapise, se pravi kot nekaj, kar kliče po zvočni artikulaciji, a je ne obremenjuje z izvajalskimi imperativi. 

Letošnji Zvokotok snuje Nina Dragičević.

Zvokotok je koncertni cikel, ki se posveča sodobni komponirani glasbi, raziskovanju kompozicijskih postopkov, pogosto v povezavi z glasbeno tehnologijo. Spodbuja in združuje samosvoje zvočne jezike, izvedbeno inovativnost ter povezuje prostore ustaljenega institucionalnega umetniškega delovanja s prostori dinamičnega delovanja neinstitucionalnih umetniških sfer. 

 

Zvokotok v CD: Irena Tomažin Zagoričnik in konkretna poezija

16. apr. 20:00
Več terminov

10,00 EUR

8,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

Produkcija: Zavod Sploh
Koprodukcija: Cankarjev dom
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana

28. mar. 20:00

The Balkan Experience of Song and Ritual + Corina Sîrghi și Taraful Jean Americanu

Dvojni koncert

The Balkan Experience of Song and Ritual
Jelena Soro
, glas, oboa; Brigita Marko, glas, pripovedovanje; Tea Vidmar, glas; Dejan Jovanov, tolkala

Corina Sîrghi și Taraful Jean Americanu
Corina Sîrghi, glas; Shaun Williams, harmonika; Marian Mirea, violina; Serban Marian, koncertni cimbal; Cristian Mirea, kontrabas

The Balkan Experience of Song and Ritual je glasbena skupina, ki z avtorskimi aranžmaji predstavlja ljudsko glasbeno izročilo od Slovenije do Turčije. Skozi tradicionalno postavo (večglasno petje v spremljavi tolkal) glasbeniki iščejo nov, sodobnejši izraz v vsebinskem, harmonskem in izraznem kontekstu vpetosti v današnji prostor in čas. Z vključitvijo improvizacijskih in pripovednih trenutkov ljudsko pesem razširijo v »sedaj« in jo tako še bolj približajo sodobnemu poslušalcu. Na koncertu bodo prestavili svoj prvenec Initiation.

Skupina Corine Sîrghi je bila ustanovljena v Bukarešti v Romuniji leta 2017. Skupina je nastala iz ljubezni do velikih lautarskih pevcev romunskega obdobja med prvo in med obema svetovnima vojnama ter »zlate dobe« šestdesetih let prejšnjega stoletja. Po navdihu Marie Tănase, Ioane Radu, Gabi Luncă, Romică Puceanu in drugih priznanih pevk tega žanra sta Corina Sîrghi in njen taraf (ansambel) vodila gibanje, da bi tradicionalno romunsko-romsko zvrst »muzica lăutărească« pripeljala do nove generacije poslušalcev, ki spretno in duševno muziciranje uspešno združujejo z visoko energijo mahalske svatbe. Corina Sîrghi, podprta s tradicionalno popolnoma akustičnim tarafom pod vodstvom harmonikarja Shauna Williamsa (poznanega kot Jean Americanu) in z virtuoznimi lăutarskimi glasbeniki, prikliče zakajene salone tridesetih let prejšnjega stoletja. Bukarešta in mahalske blokovske zabave devetdesetih let prejšnjega stoletja z mešanico strastnih romanc, soparnega tanga in gorečih lăutar plesov. Koncert, ki bo ukrotil tudi najbolj vznemirjeno srce.Bendcamp  Initiation,  The Balkan Experience of Song and Ritual >>

The Balkan Experience of Song and Ritual + Corina Sîrghi și Taraful Jean Americanu

28. mar. 20:00
Več terminov

12,00 EUR

8,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

20. feb. 19:00

Slavenka Drakulić: Nevidna ženska in druge zgodbe

Pred in ob izidu
V sodelovanju z Beletrino

Slavenka Drakulić v knjigi Nevidna ženska in druge zgodbe zaplava proti toku ideologije večne mladosti in zdravja, ki nas v en glas s farmacevtsko, modno, kozmetično, prehransko in še kakšno industrijo od vsepovsod prepričuje, da ni ničesar lažjega kot skriti svoja leta ter da je strah pred starostjo in boleznijo odveč. V središču njenega razmišljanja je (žensko) telo, ki z leti postaja vse bolj bledo in prosojno, dokler ne postane nevidno. To prevladujoče občutje povezuje šestnajst zgodb o odnosih med moškimi in ženskami ter starši in otroki, o izgubljanju spomina in odhajanju, o bolezni in bolečini, nemoči in osamljenosti, izgubi dostojanstva, sramu, ponižanju, vonju po starosti, izgubljanju identitete in še marsičem, o čemer je težko, a vendarle nujno govoriti. Pretresljivo, a niti najmanj sentimentalno napisane zgodbe iz vsakdanjega življenja vam bodo zlezle pod kožo ter odprle oči za bližnje in vas same. Nevidna ženska in druge zgodbe je knjiga za občutljive ženske – in moške tudi.

Slavenka Drakulić (1949) je novinarka ter ena najuspešnejših in najbolj prevajanih hrvaških avtoric. Do danes je objavila trinajst knjig, nekatere od njih so prevedene v več kot dvajset jezikov. V svojih publicističnih delih se ukvarja s temami, kot so feminizem, komunizem in postkomunizem, napisala pa je tudi več izjemno uspešnih romanov, ki so bili deležni množičnega bralskega in naklonjenega kritiškega odziva na Hrvaškem in po svetu.

Slavenka Drakulić: Nevidna ženska in druge zgodbe

20. feb. 19:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice

14. mar. 20:00

Mary Halvorson Amaryllis Sextet

Mary Halvorson, kitara; Adam O’Farrill, trobenta; Jacob Garchik, trobenta; Patricia Brennan, vibrafon; Nick Dunston, kontrabas; Tomas Fujiwara, bobni
 

Najboljši jazz album leta 2022: The 17th Annual Francis Davis Jazz Poll (151 jazz kritikov in novinarjev)
Najboljši jazz album leta 2022: The Quietus 
Drugi najboljši jazz album leta 2022: The Guardian
 

Mary Halvorson je sicer redna gostja naših odrov zadnjega obdobja, a še nikoli ni prišla s takšno lepo popotnico in hvalospevi mednarodne strokovne javnosti. Amaryllis je najnovejši projekt te brooklynske kitaristke, skladateljice in nagrajenke MacArthurjevega sklada za genialnost, ki je luč sveta ugledal maja 2022 v okviru novega sodelovanja z založbo Nonesuch Records. Večplastni sekstet umetničino kompozicijsko raziskovanje melodike, harmonije in kontrapunkta filtrira skozi objektiv šestih mojstrskih improvizatorjev, v razporeditvah, ki dopuščajo vedno drugačen razvoj glasbe. 
 

Na novem dvojnem albumu (Amaryllis Belladonna) kitaristka Mary Halvorson s spajanjem proste improvizacije in ustaljenih obrazcev ustvari mojstrovino. Brez kakršnega koli pretiravanja jo lahko označimo za genialno. Izdelek vsebuje vse od post-bopa in vznesenih viž do sodobne komorne glasbe, a prav s povezovanjem raznovrstnosti v enovito celoto se album izkazuje kot (spet ta pridevnik!) genialno delo.
Süddeutsche Zeitung

Mary Halvorson Amaryllis Sextet

14. mar. 20:00
Več terminov

15,00 EUR

10,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

18. jan. 2023 19:00

Večer srečnih začetkov

Ker se je začetek sveta zgodil brez človeških prič, smo obsojeni na izmišljevanje zgodb o njem. Tako v metaforo in simbole oblačimo naše osebne izkušnje o začetkih svetov. Kako je bil pravzaprav porojen svet, kako so bili porojeni naši svetovi? Iz dolgčasa in osamljenosti nekega boga? Iz želje in potrebe, da bi nekaj ustvarili, da bi nečemu vdahnili življenje? Tako kot je rojen otrok po dolgi nosečnosti? Skozi bolečino in krik ali skozi ljubezen? Skozi besedo? Stoji na začetku in koncu sveta res strašen, črn nič? Vprašanja že tisočletja prosijo za odgovor. In ljudje po svojih najboljših močeh odgovarjajo nanje. Tudi z zgodbami in pesmimi, ki jih boste slišali v tem večeru.
 

Večer srečnih začetkov

18. jan. 2023 19:00
18. jan. 2023 19:00
Več terminov

9,00 EUR

Idejna zasnova in izbor zgodb: Špela Frlic
Pripovedujeta: Minca Lorenci in Nejc Cijan Garlatti;
Glasba: Zvezdana Novaković in Irena Tomažin

Produkcija: Cankarjev dom v okviru 25. Pripovedovalskega festivala 

Pretekli dogodek
1. feb. 2023 19:00

Feri Lainšček: Petelinje jajce

Ob izidu

Pisatelj, pesnik, dramatik in scenarist Feri Lainšček bo z Bernardo Žarn spregovoril o svojem težko pričakovanem romanu Petelinje jajce, ki nadaljuje zgodbo Kurjega pastirja in je nedavno izšel pri založbi Beletrina. Uvodni nagovor bo imel glavni urednik založbe Urban Vovk.

Roman Petelinje jajce ni le odlično nadaljevanje romana Kurji pastir, ki je bil leta 2021 najbolje prodajana knjiga založbe Beletrina, nominiran pa je bil tudi za nagrado kresnik, temveč je obenem samostojno literarno besedilo. V drugem delu načrtovane trilogije, v kateri pisatelj izvirno tematizira svoje otroštvo, spremljamo dečkovo življenje v predšolskem obdobju. Njegovo čarobno doživljanje sveta in vztrajno iskanje odgovorov na prva bivanjska vprašanja pisatelju omogočata zanj značilno poetično in s simbolno govorico poglobljeno besedilo. Prvine magičnega realizma, ki so sicer značilne za Lainščkova najboljša romaneskna dela, tako tokrat še posebej izstopajo. Svojevrsten preplet arhaičnega in pravljičnega, krščanske mitologije in komunistične ideologije ter neobičajne vsakdanjosti se zlije v sugestivno besedilo, ki nas ne nagovori le kot prispevek za avtorjevo biografijo, temveč tudi kot literarna mojstrovina. 
 

Feri Lainšček: Petelinje jajce

1. feb. 2023 19:00
1. feb. 2023 19:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice

28. feb. 19:00

Johana Summer + De Beren Gieren

Dvojni koncert

Johanna Summer, klavir
De Beren Gieren: Fulco Ottervanger, klavir; Lieven Van Pée, bas; Simon Segers, bobni

Tokratni Cankarjev torek ponuja prvovrsten večer novega (klavirskega) evropskega jazza mlajše generacije iz Nemčije in Beneluksa.
 

Glasbena pripovedovalka Johanna Summer odpira novo smer v pianizmu, kjer s klasičnim dotikom in sodobno mislijo vozi njen vlak po svoji poti, polni tehničnih, pa tudi muzikalnih izzivov. Je umetnica s celovito, a jasno vizijo, ki nam poslušalcem ponudi široko zvočno misel. Tistim, ki se z glasbo ukvarjamo, pa daje navdih tudi za naše glasbene poti.
Vollmaier

Johanna Summer je fantastična, preprosto izjemna jazzovska pianistka. Tako osredotočena je, k izvirni glasbeni literaturi pristopa skrajno samozavestno in svobodno, ob doslednem ohranjanju lastnega, osebnega tona. Prvovrstno!
Igor Levit

Glasbo Johanne Summer zaznamujeta brezmejna domišljija in neukalupljenost. Na izhodiščih evropske klasičnoglasbene tradicije s čudovitim pristopom ustvarja nekaj popolnega in edinstvenega. Prekrasna glasba od prvega do zadnjega tona. Nova pianistična zvezda.
Joachim Kühn

Novi, drugi album Johanne Summer Resonanzen (ACT Music) izide 27. januarja. Na njem slišimo improvizacije del Bacha, Schuberta, Beethovna, Čajkovskega, Griega, Ravela, Mompouja, Ligetija in Skrjabina.

De Beren Gieren je bend svetovnega slovesa: ne samo zanimivost vseh največjih odrov Beneluksa, svojo transcendentalno energijo so ponesli še v Francijo, Nemčijo, Portugalsko, Norveško, Anglijo, Italijo, Španijo, Madžarsko, Romunijo, Slovenijo, Estonijo, Maroko in Japonsko. Nastopajo na najvidnejših glasbenih dogodkih, kot so North Sea Jazz, Jazz Middelheim, Trondheim Jazzfestival, Moers Festival, Gent Jazz, Kanazawa Jazz Street in Eurosonic, nastopili pa so tudi na Jazz festivalu Ljubljana.

Trio slovi po samosvojem, energičnem zvoku, iskrivih melodijah, kompleksnih strukturah in domiselnih naslovih skladb. Družno ustvarjajo spoj poliritmije, skupinskega prepevanja in elitističnih zasukov, s sposobnostjo prehajanja razpoloženja, ki poslušalca mikavno drži na robu sedeža. Izkušnja v živo, ki je preprosto ne smete zamuditi. Trojica se lahko pohvali s sodelovanjem z mednarodno priznanimi jazzovskimi umetniki, kot so Louis Sclavis, Ernst Reijseger, Joachim Badenhorst, Marc Ribot, Jan Klare in Jean-Yves Evrard.

Na koncertu bodo predstavili najnovejši album Less Is Endless, izdan lani jeseni.

Koncert De Beren Gieren je del programa Unstable Network, ki ga podpira Europe Jazz Network

Johana Summer + De Beren Gieren

28. feb. 19:00
Več terminov

12,00 EUR

8,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

21. feb. 20:00

Brata Teofilović & Mihael Hrustelj

Ratko in Radiša Teofilović, glas; Mihael Hrustelj, kitara

Februarja 2023 prihaja v Slovenijo edinstven vokalni duet dvojčkov Teofilović iz Srbije, ki se mu bo pridružil magični ubiralec strun Mihael Hrustelj. S svojim repertoarjem ljudske glasbe južno-slovanskih narodov nas bodo popeljali na čarobno popotovanje skozi dežele med Triglavom in Vardarjem.

Ratko in Radiša Teofilović sta legendarna izvajalca srbskih tradicionalnih pesmi, ki jim dodajata pesmi s širšega Balkana in jih z izjemnim uspehom izvajata po vsem svetu. Od Kennedyjevega centra v Washingtonu mimo Japonske do dunajskega Konzerthausa. Svojo profesionalno pot sta začela v začetku devetdesetih (ko se je Mihael Hrustelj šele rodil), največji uspeh pa doživela v sodelovanju s kitaristom Miroslavom Tadićem.

Rotterdamski Velenjčan Mihael Hrustelj velja za enega najboljših slovenskih mojstrov kitare, ki jo je začel igrati pri trinajstih letih. Svojo glasbeno pot je najprej začel kot član metal in rock naslovnih skupin, nato pa se je pridružil različnim big bandom in fusion sestavom. Hrustelj se ukvarja z raziskovanjem zvoka in mešanja žanrov, kombiniranjem klasične glasbe z jazzom ter reggaejem, rockom in tradicionalno glasbo. Kot solist se je predstavil tudi na Jazz festivalu Ljubljana.

Ljubljanski koncert je uvod v slovensko turnejo, ki se nadaljuje v Mariboru in Velenju.
 

Brata Teofilović & Mihael Hrustelj

21. feb. 20:00
Več terminov

15,00 EUR

10,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI