22. okt. 19:30

István Várdai, violončelo & Zoltán Fejérvári, klavir

Program:
Zoltán Kodály, Sonatina za violončelo in klavir
Johannes Brahms, Sonata za violončelo in klavir v D-duru, op. 78 (prir. sonate za violino) 
*
Johannes Brahms, Sonata za violončelo in klavir št. 2 v F-duru, op. 99 
Leoš Janáček, Pravljica za violončelo in klavir 

Dediča velike madžarske glasbene šole odločno korakata po stopinjah velikanov madžarske glasbene preteklosti in navdušujeta v izjemnem poustvarjalnem partnerstvu. Umetniški vodja komornega orkestra Franza Liszta, prejemnik najprestižnejših lovorik (ARD v Münchnu, tekmovanje Čajkovski, glasbeno tekmovanje v Ženevi), István Várdai, je eden redkih izbrancev, ki igrajo na Stradivarijev violončelo iz leta 1673 – s katerim je nekoč navduševala legendarna Jacqueline de Pré. Svetovno slavo je dosegel tudi tehnično brezhibni, a hkrati neustavljivo muzikalni pianist Zoltán Fejérvári, zmagovalec mednarodnega pianističnega tekmovanja v Montrealu in štipendist imenitne fundacije Borletti-Buitoni. 

Privlačen program nagovarja z nekaterimi vrhunci za repertoar violončela: medtem ko se Kodályeva značilna madžarskost v Sonatini zgovorno spaja z Debussyjevim impresionizmom, Janáčkova češkost tudi v Pravljici ne taji skladateljeve globoke afinitete do bogate ruske kulture; v objemu nacionalne note pa se bohoti v glasbeno prihodnost pogledujoči in v človeško psiho pronicljivi klasicistični romantik Brahms, ki je prav v svojem komornem opusu uresničil vso prefinjenost elegantnega godala. 


 

István Várdai, violončelo & Zoltán Fejérvári, klavir

22. okt. 19:30
Več terminov

20,00 I 24,00 I 28,00 EUR

16,00 I 20,00 I 24,00 EUR* * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI