29. apr. 20:00

John Zorn New Masada Quartet

John Zorn, altovski saksofon; Julian Lage, el. kitara; Jorge Roeder, bas; Kenny Wollesen, bobni

Skladatelj, dirigent, producent in najbolj goreč altovski saksofonist na svetu, ki je v začetku devetdesetih postal junak improjazz scene med metalci, pankerji in rockerji, John Zorn ponovno prihaja v Cankarjev dom. S svojim avantgardnim in eksperimentalnim pristopom k skladanju in improvizaciji ustvarja izven mainstreama, vendar kljub temu velja za enega najpomembnejših in najvplivnejših glasbenikov danes. 

Gallusova dvorana Cankarjevega doma Zornu ni neznanka. Kar z dvema koncertoma je nastopil na 60. Jazz festivalu Ljubljana, s svojim virtuoznim in dramatičnim novim Masada kvartetom pa se 29. aprila Zorn vrača.  Pesmarice Masada so gotovo najpomembnejši del ustvarjalne zgodovine kultne osebnosti newyorške glasbene scene. John Zorn jih je začel stresati iz rokava v začetku devetdesetih, potem ko je z Naked City postavil na glavo vse mogoče. Navdih za Masado je našel v združitvi nove (radikalne) judovske kulture in glasbe akustičnega kvarteta Ornetta Colemana (Coleman, Don Cherry, Charlie Haden, Billy Higgins) iz konca petdesetih, ki še danes velja kot ključen ansambel za razumevanje preteklosti in prihodnosti jazzovskih glasbenih praks. Zornovi pajdaši (Dave Douglas, Greg Cohen in Joey Baron) so zadevi prišli do dna na desetih studijskih albumih za japonsko založbo DIW (naslovi albumov so si sledili v skladu s hebrejsko abecedo), nakar je za Zornovo založbo Tzadik izšlo še nekaj koncertnih albumov in po Colemanovem vzoru zasedbe Prime Time iz osemdesetih tudi preskok v Electric Masada. Na tej točki je treba izpostaviti dvojni koncertni album The Mountains of Madness, saj je polovico albuma nastalo na koncertu v Gallusovi dvorani CD. Prav Electric Masada lahko navajamo kot prelomnico Zornovih navezav na Ljubljano. Pred tem smo bili priče Naked City in Masade, zatem pa The Dreamers, njegovemu solističnemu recitalu na orglah (tudi izdanem pri Tzadik) in The Bagatelles Marathon. A to je le del njegovega impozantnega opusa, ki samo pri izdajah albumov preseže številko sto petdeset, da ne omenjamo številnih del za različne sestave sodobne glasbe, ki izvajajo njegove kompozicije. Vse navedeno pa ni dovolj, da številni poznavalci ne bi novega Masada kvarteta imenovali »najbolj vznemirljiv ansambel Johna Zorna«. Ta sicer igra the best of Masadinih pesmaric (kmalu izide že drugi album), a po slišanem je jasno, da je bil Masadin počitek na grobišču Manhattna le nabiranje energije za vrnitev v prihodnost. Ta telepatični bend je hkrati virtuozen, dinamičen, dramatičen in melanholičen. 
Bogdan Benigar 

***

Koncert John Zorn New Masada Quarteta je zaradi bolezni v zasedbi prestavljen na 29. april 2024 ob 20. uri. 
Za novi termin bodo veljale iste vstopnice. 

Dodatne informacije na: vstopnice@cd-cc.si

 


 

John Zorn New Masada Quartet

7. jul. 19:00
29. apr. 20:00
Več terminov

30,00 EUR

26,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence

brez sedežnega reda

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI