Pretekli dogodek
10. maj 2023 20:00

Kraljevi škotski nacionalni orkester

Dirigent: Thomas Søndergård

Solista:
Christian Schmitt, orgle
Matthias Höfs, trobenta 

Program: 
James MacMillan, Britannia
Fazil Say, Koncert za trobento, orgle in godalni orkester s tolkali (novo delo)

*
Jean Sibelius, Simfonija št. 1 v e-molu, op. 39

Kraljevi škotski nacionalni orkester bogate tradicije (1891), dobitnik nagrade Gramophone Classical Music 2020, zbuja pozornost (tudi) s pionirskim projektom »Glasba za življenje«, namenjenim prebivalcem Škotske v vseh ključnih življenjskih obdobjih. Od leta 2017 niza uspehe pod umetniškim vodstvom pronicljivega Thomasa Sondergarda, nedavno odlikovanega s kraljevim viteškim redom Danske in enega redkih dejavnih dirigentov, ki so tudi vrhunski tolkalci. 

Napovedani repertoar je zrcalo dirigentove kreativne širine in dokazuje, da glasba ne pozna meja: Britannia razgrinja pisano tapiserijo škotskih patriotskih melodij in resonančnih aluzij; Sibeliusov simfonični prvenec se napaja v simfonizmu Čajkovskega – četudi ob finskem boju proti ruskemu zatiranju. V osrčju sporeda pa svetovna noviteta kozmopolitskega »skladateljskega pianista« turškega rodu, ki gradi mostove med vzhodom in zahodom – k premieri jo bosta pospremila izkušena nemška virtuoza, karizmatični advokat sodobne orgelske glasbe, Christian Schmitt, in Matthias Höfs, dolgoletni član svetovno priznanega ansambla German Brass.

 

Pristop Thomasa Sondergarda pričara utripajočo energijo, ki dozdevno privre iz glasbe same, namesto da bi jo tvorili od zunaj; prav tako izkazuje pronicljivo védenje, kako z majhno, tu in tam umeščeno diskretno spremembo tempa v življenje priklicati vso Sibeliusovo glasbeno strukturo.
Classical Music
 

Skladanje je vedno oblika improvizacije: z idejami, glasbenimi drobci in umišljenimi oblikami.
Fazil Say

 

Schmitt je blestel z zvočno barvitostjo.
Wiener Zeitung

Ni sodobnega solista pikolo trobente, ki bi se v repertoarju 18. stoletja po suverenosti, rahločutnosti in naravnem zanosu lahko primerjal z Matthiasom Höfsom.
Gramophone

Kraljevi škotski nacionalni orkester

10. maj 2023 20:00
10. maj 2023 20:00
Več terminov

30,00 | 42,00 | 56,00 | 62,00 EUR

25,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI