29. maj 2023 19:30

Mariza

Velika vrnitev ikone fada

Cankarjev dom v sodelovanju z Drugo godbo napoveduje veliko vrnitev ikone fada in ene najpopularnejših pevk na svetu v tem stoletju. Ljubljano je osvojila že dvakrat na razprodanih koncertih v Križankah (Druga godba 2007 in 2010) in enkrat v Cankarjevem domu (2016). Ob njeni vrnitvi je posnela novi album, ki bo izšel spomladi.

V zadnjih dveh desetletjih je Mariza iz lizbonske umetnice, znane le ozkemu krogu občudovalcev, prerasla v eno najbolj cenjenih mednarodnih glasbenih zvezd. 
Prve zametke slave je prinesel prvenec Fado em Mim iz leta 2001, ki so mu hitro sledili odmevni mednarodni nastopi in povabila prestižnih festivalov ter nagrada BBC Radia 3 za najboljšo evropsko umetnico glasbe sveta. Razburljiv prvi album Fado em mim razkriva mlado pevko z razkošnim, zvonkim glasom in močno umetniško osebnostjo. Čeprav vsebuje več uspešnic Amálie Rodrigues, je Mariza vsakršen dvom pregnala z globoko osebnim pristopom k zapuščini velike fado dive. 

Po veliki uspešnici Ó Gente da Minha Terra mladega skladatelja Tiaga Machada je Marizina pot vodila samo še navzgor: z izdajami večkrat platinastih albumov in nastopi na nekaterih najpomembnejših odrih sveta – scenografijo v losangeleški Koncertni dvorani Walta Disneyja je posebej za umetnico zasnoval sam Frank Gehry, eden največjih arhitektov na svetu. Po kraljici fada Amálii Rodrigues še nobena portugalska umetnica ni dosegla tako zmagovite mednarodne uveljavitve, nanizala uspehov enega za drugim na najprestižnejših odrih sveta ter prejela tako bleščečih ocen najzahtevnejših glasbenih kritikov planeta, številnih mednarodnih nagrad in priznanj. 

Njen repertoar ob trdni ukoreninjenosti v klasičnem in sodobnem fadu danes vključuje občasne zelenortske skladbe (morna), nepozabne brazilske in španske pesmi ali katerokoli drugo, umetnici ljubo temo. Mariza je že davno presegla razsežnosti zgolj eksotične epizode v glasbi sveta ter se uveljavila kot velika mednarodna umetnica, neprimerljivo izvirna in skrajno nadarjena glasbenica na vrhuncu svoje umetniške poti. 

Mlado dekle iz Mozambika, odraščajoče v lizbonski soseski Mouraria, je usvojilo korenine portugalske glasbene kulture in se razvilo v univerzalno umetnico, ki se razpira svetu, ne da bi kdaj izgubila portugalsko identiteto. Tako domače kot mednarodno občinstvo ji naklonjenost vrača z neizmerno hvaležnostjo. 

Med številnimi mednarodnimi nagradami so tri imenovanja BBC Radia 3 za najboljšo evropsko umetnico glasbe sveta in številne nominacije za latino grammyja. Dvajset let uspešne poti in stoletnico rojstva pokojne fado kraljice Amálie Rodrigues je pospremila z albumom Mariza Sings Amália, ki je leta 2021 izšel pri založbi Warner Bros Records. 

25-odstotni popust na predprodajno ceno ob nakupu abonmaja Glasbe sveta. 
Imetniki early bird festivalskih vstopnic za festival Druga godba 2023 lahko uveljavijo 25% popust pri nakupu vstopnic za koncert Marize. Začetek prodaje early bird festivalskih vstopnic Druga godba 2023 je 3. oktober 2022. 
 

Mariza

29. maj 2023 19:30
29. maj 2023 19:30
Več terminov

30,00 I 37,00 I 43,00 I 50,00 I 25,00* EUR

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI