Pretekli dogodek
20. sep. 2019 19:30

Modri 1: Romantično prebujanje

Orkester Slovenske filharmonije
Dirigent: Antoni Wit

Solist: Alexander Gadjiev, klavir

Program
Alojz Ajdič, Prebujenje
Frédéric Chopin, Koncert za klavir in orkester št. 2 v f-molu, op. 21
Sergej Rahmaninov, Simfonija št. 2 v e-molu, op. 27

 

Začetek koncertnega cikla za Modri abonma zaznamuje počastitev 80-letnice vidnega slovenskega skladatelja Alojza Ajdiča. Študiral je klarinet in kompozicijo, bil je ravnatelj glasbenih šol v Kranju in Celovcu, vodja prodaje glasbenih edicij DZS, dejaven v Zvezi društev glasbenih pedagogov Slovenije, Društvu slovenskih skladateljev in drugje. Je prejemnik več nagrad, tudi Kozinove nagrade za zaokrožen simfonični opus.

Ajdičevo Prebujenje je Orkester Slovenske filharmonije krstil januarja 2017. Ritmično in barvno pestro delo je hvalnica življenju, zaznamovana z zavedanjem o njegovi minljivosti in na drugi strani večnosti glasbe. Čustvene vznesenosti poln je tudi priljubljeni romantični Klavirski koncert št. 2 izpod peresa komaj dvajsetletnega prefinjenega mojstra klavirskega zvoka poljskega rodu, Frédérica Chopina. Zazvenel bo v interpretaciji petindvajsetletnega Alexandra Gadjieva iz Gorice, rojenega v rusko-slovenski družini pianistov, ki je vse bolj mednarodno prepoznaven, zlasti po zmagi leta 2015 na slovitem trienalnem tekmovanju v Hamamacuju na Japonskem z Martho Argerich v žiriji. Koncert sklepa Simfonija št. 2 velikega pianista in skladatelja Sergeja Rahmaninova, s katero se je avtor po poraznem sprejemu Prve simfonije uvrstil med velike simfonike.

Z veličastno paleto orkestralnih barv bo prvič na dirigentskem podiju Orkestra Slovenske filharmonije interpretacijo koncertnega sporeda oblikoval priznani poljski dirigent Antoni Wit, nekdanji glasbeni vodja Varšavske filharmonije in dolgoletni vodja Nacionalnega simfoničnega orkestra Poljskega radia iz Katovic, vseskozi redni gost najuglednejših svetovnih orkestrov, danes častni dirigent Krakovske filharmonije.

Modri 1: Romantično prebujanje

19. sep. 2019 19:30
20. sep. 2019 19:30
19. sep. 2019 19:30
20. sep. 2019 19:30
Več terminov

12, 18, 23, 28 EUR

5% popust ob nakupu na cd-cc.si

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI