Steven Sloane
Pretekli dogodek
27. sep. 2019 19:30

Oranžni 1: Iz starega sveta

Orkester Slovenske filharmonije
Dirigent: Steven Sloane, solist: Jože Rošer, rog

Program
Ludwig van Beethoven, Uvertura k baletni glasbi Prometejeva bitja, op. 43
Richard Strauss, Koncert za rog in orkester št. 2 v Es-duru
Antonín Dvořák, Simfonija št. 9 v e-molu, op. 95, »Iz novega sveta«

Program uvodoma predstavlja zgodnje delo znanilca številnih novosti v glasbi, Ludwiga van Beethovna, čigar 250. obletnico rojstva in 200. obletnico članstva v Filharmonični družbi praznujemo v tokratni sezoni. Leta 1801, ko je pisal baletno glasbo Prometejeva bitja, je že čutil pešanje sluha in slutil svojo tragično usodo prisiljenega umikanja v tišino, ki pa jo je uspel premagati ob pomoči neizčrpne ustvarjalne vneme.

Zanimivo naključje povezuje Beethovnov balet z avtorjem druge skladbe na koncertnem sporedu prek legendarnega slovenskega plesnega para Pie in Pina Mlakarja; prav na priporočilo Richarda Straussa sta ga namreč leta 1938 postavila na oder opere v Straussovem rojstnem Münchnu. Strauss je svoj drugi Koncert za rog in orkester ustvaril štiri leta pozneje in kar štiri desetletja po svojem Prvem. Pisal ga je na Dunaju v napetem ozračju antisemitizma in vojne vihre, posvetil pa ga je spominu na svojega očeta, izvrstnega rogista Franza Straussa. Kot solist se bo predstavil Jože Rošer, prvi rogist Orkestra Slovenske filharmonije.

Program končuje Simfonija »Iz novega sveta«, ki jo je češki simfonični mojster Antonín Dvořák napisal pod vtisom različnih glasbenih kultur v Ameriki, v času, ko je bil direktor Nacionalnega glasbenega konservatorija v New Yorku. Orkestru Slovenske filharmonije bo prvič dirigiral izkušeni simfonični in operni dirigent Steven Sloane, od sezone 2018/19 prvi gostujoči dirigent in umetniški svetovalec Opere v Malmöju, ki bo s sezono 2020/21 prevzel tudi glasbeno vodstvo Jeruzalemskega simfoničnega orkestra.

 

Oranžni 1: Iz starega sveta

26. sep. 2019 19:30
27. sep. 2019 19:30
26. sep. 2019 19:30
27. sep. 2019 19:30
Več terminov

10, 14, 18, 22 EUR

5% popust ob nakupu na cd-cc.si

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI