Pretekli dogodek
9. nov. 2022 20:00

Orkester Romanske Švice

Dirigent: Jonathan Nott

Solistka: Viktoria Mullova, violina 

Program: 
Dmitrij Šostakovič, Koncert za violino in orkester št. 1 v a-molu, op. 77  
*
Richard Strauss, Tako je govoril Zaratustra, simfonična pesnitev, op. 30 


Orkester Romanske Švice, na mednarodnem glasbenem zemljevidu dejaven več kot sto let, si je status ikone pridobil že v prvi polovici minulega stoletja zavoljo historičnih posnetkov z legendarno založbo Decca – skupaj se ponašata celo s prvim uradnim stereo posnetkom iz leta 1954 (simfonična suita Antar Rimskega Korsakova). Z rusko in francosko glasbo v svoji DNK piše orkester, ki je v zlatem medvojnem obdobju s številnim krstnimi izvedbami pomagal k uveljavitvi nekaterih najbolj zvenečih imen sodobnega 20. stoletja (Stravinski, Honegger, Britten, Lutosławski, Milhaud …), nove zgodbe o uspehu pod energičnim in preciznim vodstvom Jonathana Notta. 

Če bo Šostakovičev violinski koncert osvetlil tehnično, fizično in emocionalno odličnost Viktorie Mullove, stare znanke slovenskih koncertnih odrov, bosta inštrumentacijska neomajnost in brezkompromisnost Straussovega velikega mitičnega Zaratustre v vsem sijaju razkrili pripovedno moč orkestra. 
 

Nenehno iščem nekaj, kar bo odražalo svet, v katerem živimo. Menim, da je to smisel glasbe. Popelje nas drugam, v kraje, kjer še nikoli nismo bili.
onathan Nott 

Orkester Romanske Švice ob svojem glasbenem vodji igra prelepo, z občutljivostjo in gibkostjo ter glasbeniki, povsem vživetimi v plimovanje, tok in sijaj dela.
Colin Anderson 
 

Zven Viktorie Mullove je bohoten, a ne težek, nikoli ne zapade v lepoto zaradi nje same. Njen tonski razpon, od golega šepeta do polnoglasne spevnosti v liričnih predelih, in paleta odtenkov privabljata pozornost.
Gramophone

Orkester Romanske Švice

9. nov. 2022 20:00
9. nov. 2022 20:00
Več terminov

30,00 | 42,00 | 56,00 | 62,00 EUR

25,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI