Pretekli dogodek
5. okt. 2018 19:30

Orkester Slovenske filharmonije in Zbor Slovenske filharmonije - Modri 1

Dirigent: Philipp von Steinaecker
Solistka: Ann-Beth Solvang, mezzosopran

Program:
Arnold Schönberg, Medigra in Pesem gozdne golobice iz kantate Pesmi z gradu Gurre
Igor Stravinski, Simfonija psalmov
Franz Schubert, Simfonija št. 1 v D-duru, D 82

 

Nemški dirigent Philipp von Steinaecker že več let uspešno sodeluje z Orkestrom Slovenske filharmonije, zato smo mu zaupali tako uvodni koncert Modrega kot tudi sklepni koncert letošnjega Oranžnega abonmaja. Sprva je nastopal kot violončelist, leta 2010 pa je prevzel vodstvo orkestrov Camerata Salzburg in Orkestra Padove in Benečije. Leta 2008 je kot prvi zasedel mesto mladega dirigenta pri Orchestra of the Age of Enlightenment.

Schönbergove kantate Pesmi z gradu Gurre do danes – več kot 100 let po nastanku – še nismo slišali v celoti na naših odrih. Solistka v zadnjem odlomku prvega dela, Pesmi gozdne golobice, bo mlada norveška mezzosopranistka Ann-Beth Solvang, nekdanja študentka Državne akademije za operno umetnost v Oslu, kasneje pa članica opernega ansambla Državne opere v Hamburgu.

Simfonija psalmov je nastala po naročilu Bostonskih simfonikov ob njihovi 50-letnici in se po besedah avtorja Igorja Stravinskega lahko imenuje simfonija »le pogojno, vendar so naročniki imeli občutek, da so dobili simfonično delo«.

Čeprav je Schubert svojo Simfonijo v D-duru napisal že leta 1813 kot šestnajstletni dijak učiteljskega konvikta, je bila objavljena šele leta 1884 v skladateljevih zbranih delih. Na naših abonmajskih sporedih smo jo v zadnjih sedemdesetih letih slišali le dvakrat.

Orkester Slovenske filharmonije in Zbor Slovenske filharmonije - Modri 1

4. okt. 2018 19:30
5. okt. 2018 19:30
4. okt. 2018 19:30
5. okt. 2018 19:30
Več terminov

12, 18, 23, 28 EUR

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI