Pretekli dogodek
12. sep. 2019 19:30

Simfonični orkester RTV Slovenija - Kromatika 1

Otvoritveni koncert
Dirigent: Rossen Milanov, solist: Stefan Jackiw, violina


Program:
U. Krek, Simfonietta
I. Stravinski, Koncert za violino in orkester
J. Strauss ml., Vrtnice z juga
R. Strauss, Kavalir z rožo, suita
 

V novo sezono Kromatike Simfonični orkester RTV Slovenija vstopa z eno od 'klasik' slovenske simfonične literature, Simfonietto Uroša Kreka. Uroš Krek je ena izmed najbolj nepogrešljivih osebnosti slovenske glasbe druge polovice prejšnjega stoletja. Dejaven je bil kot skladatelj, urednik na Radiu Ljubljana, predavatelj na ljubljanski Akademiji za glasbo, član SAZU, častni član Slovenske filharmonije, Simfonietta iz leta 1951 pa mu je prinesla eno izmed sicer treh Prešernovih nagrad.

V novo sezono vstopamo tudi z izvrstnim bolgarskim dirigentom Rossenom Milanovom (1965), ki ste ga lahko spoznali že v preteklih sezonah, letos pa smo sodelovanje z njim okrepili po odhodu našega dolgoletnega šefa dirigenta En Shaa. Pri Violinskem koncertu Stravinskega se bo našemu orkestru pod taktirko Milanova pridružil ameriški violinski virtuoz Stefan Jackiw (1985), ki je nadarjenost pokazal že zelo mlad – na koncertnem odru je prvič nastopil komaj dvanajstleten. Danes koncertira po Združenih državah, Veliki Britaniji in na Japonskem.

V nadaljevanju bo na vrsti ena izmed priljubljenih mojstrovin dunajskega ‘kralja valčka’, koncert pa bo sklenila slikovita koncertna suita, povzeta po operi Kavalir z rožo enega najpomembnejših nemških skladateljev pozne romantike, Richarda Straussa.

 

Simfonični orkester RTV Slovenija - Kromatika 1

12. sep. 2019 19:30
12. sep. 2019 19:30
Več terminov

8, 11, 15, 19 EUR

5% popust ob nakupu na cd-cc.si

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI