Pretekli dogodek
22. sep. 2022 19:30

Simfonični Orkester RTV Slovenija - Kromatika 1

Dirigent: Rossen Milanov

Solistka: 
Oskar Laznik, saksofon
Simon Klavžar, tolkala

Program:
Juan Crisóstomo Arriaga, Uvertura v D-duru, op. 20
Matej Bonin, Eppur si muove IV, Koncert za altovski saksofon, solo tolkala in simfonični orkester
*
Hector Berlioz, Fantastična simfonija, op. 14'


Novo sezono Kromatike začenjamo pod taktirko svojega šefa dirigenta, bolgarskega dirigenta in oboista Rossena Milanova (1965). K sodelovanju smo povabili tudi ugledna slovenska solista saksofonista Oskarja Laznika (1987), mednarodno uveljavljenega koncertanta ter predavatelja na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, in tolkalca Simona Klavžarja (1987), cenjenega komornega glasbenika ter predavatelja na ljubljanskem Konservatoriju in Akademiji za glasbo.

Spored se, kot se skoraj spodobi, začenja z radostno in temperamentno Uverturo baskovskega skladatelja Juana Crisóstoma de Arriage (1806-1826), pogosto imenovanega »španski Mozart«. Že v otroštvu nadarjenemu glasbeniku je obetane uspehe preprečila prezgodnja smrt, a vendar je zapustil zanimiv, danes zunaj Pirenejskega polotoka pogosto spregledan opus.

Oskar Laznik in Simon Klavžar se bosta predstavila v koncertu Eppur si muove IV slovenskega skladatelja Mateja Bonina (1986). Trije pripadniki iste generacije, podkrepljeni z zvokom orkestra, združujejo svoje (po)ustvarjalne energije v delu, s katerim Bonin na novo izprašuje pozicije izpostavljenega solista ter koliko lahko kot skladatelj zamegli navidezno samoumevno hierarhijo med orkestrom in solistom.

Drugo polovico koncerta posvečamo enemu najbolj prepoznavnih in najvplivnejših del celotne orkestrske literature, Fantastični simfoniji Hectorja Berlioza (1803-1869).
 

Simfonični Orkester RTV Slovenija - Kromatika 1

22. sep. 2022 19:30
22. sep. 2022 19:30
Več terminov

9,00 | 12,00 | 16,00 | 20,00 EUR

7,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI