24. okt. 19:30

Simfonični Orkester RTV Slovenija - Kromatika 1

Dirigent: Lio Kuokman

Simfonični orkester RTV Slovenija
Solist: Danjulo Ishizaka, violončelo

Program:
Aldo Kumar, Čelo Alp za simfonični orkester
Dmitrij Šostakovič, Koncert za violončelo in orkester št. 2

Johannes Brahms, Simfonija št. 2
 

 

Mladi dirigent Lio Kuokman, umetniški vodja Mednarodnega glasbenega festivala v Macau, rezidenčni dirigent Hongkonškega filharmoničnega orkestra, je vse bolj prepoznaven in vznemirljiv umetnik tudi v Evropi, kar potrjuje tudi s prevzemom položaja šefa dirigenta Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, s katerim je v ciklu Kromatika že predstavil vrsto izjemnih interpretacij slogovno raznovrstnih del. Tokrat bo povezal sodobnost z železnim orkestrskim repertoarjem.

Na uvodnem koncertu sezone nas tradicionalno pričaka domača ustvarjalnost in ob tej priložnosti bo orkester počastil slovenskega skladatelja Alda Kumarja ter le nekaj dni po njegovi 70-letnici izvedel skladateljevo zgodnjo simfonično mojstrovino Čelo Alp iz leta 1982, ki z bogatim tonskim jezikom programsko opisuje pogled na pročelje Alp. Okolje je zaznamovalo tudi glasbo Johannesa Brahmsa, ki je svojo Drugo simfonijo poleti leta 1877 skladal na Koroškem, v Porečah, ob severni obali Vrbskega jezera. Slikovita narava in skladateljev notranji svet sta zaznamovala simfonijo, ki se giblje od teme k svetlobi, od melanholije k veličastnemu izzvenu.

»Fenomenalen v tehnični sposobnosti, popoln v svoji glasbeni ustvarjalni moči,« so bile besede, s katerimi je legendarni Mstislav Rostropovič opisal Danjula Ishizako. Nemško-japonski violončelist je imel čast biti eden zadnjih Rostropovičevih učencev. Danjulo Ishizaka, prejemnik nagrad gramophone, echo klassik in nagrade spominske fundacije violončelista Hida Saita Sonyjeve glasbene fundacije, bo izvedel Šostakovičev Drugi koncert za violončelo in orkester, ki je leta 1966 nastal prav za njegovega slavnega mentorja.

 

Simfonični Orkester RTV Slovenija - Kromatika 1

24. okt. 19:30
Več terminov

13,00 I 17,00 I 21,00 I 25,00 EUR

10,00 I 14,00 I 18,00 I 22,00 EUR* * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

V sodelovanju s Cellofest.

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI