Pretekli dogodek
10. okt. 2022 19:30

Simfonični Orkester RTV Slovenija - Kromatika 2

Dirigent: Rossen Milanov

Solist: Thomas Carroll, violončelo

Program:
Felix Mendelssohn Bartholdy, Simfonija št. 4 v A-duru, op. 90, Italijanska
*
Antonin Dvořák, Koncert za violončelo in orkester v h-molu, op. 104

 

Dela Felixa Mendelssohna (1809-1847) kažejo okus romantika, zazrtega v preteklost - njegov slog nikoli ni bil radikalen in inovativen. Mendelssohn je raje ustaljenim glasbenim oblikam vlival lastno, pogosto z lepotami narave navdihnjeno vsebino. Negova dela so zato všečna in slikovita, številna med njimi imajo zaradi programskih naslovov in razumljivega tonskega slikanja »potopisno« naravo ter skladateljev navdih jasno povezujejo z njegovimi potovanji. Med takšnimi so Uvertura Hebridi, Škotska simfonija in tudi delo na tokratnem sporedu Italijanska simfonija, ki je začela nastajati leta 1832 med Mendelssohnovim bivanjem v Italiji.

Antonin Dvořák (1841-1904) je bil med prvimi češkimi skladatelji, ki je dosegel svetovno slavo. V svojo glasbo je vključeval veliko prvin ljudske glasbe svoje domovine ter se s tem vključil v nacionalno gibanje, prisotno v glasbi pozne romantike. Z vpletanjem ljudskega izročila v simfonično in komorno glasbo je ustvaril prepoznaven češki narodni slog ter s tem nadaljeval tradicijo, ki jo je začel že njegov predhodnik Bedřich Smetana. Med številnimi Dvořákovimi orkestrskimi deli posebno mesto ob devetih simfonijah zavzemajo tudi trije koncerti - poleg klavirskega in violinskega tudi Koncert za violončelo in orkester v h-molu iz leta 1895. Njegov solistični part bo tokrat izvedel izvrstni britanski violončelist Thomas Carroll, ki predava na Kraljevem glasbenem kolidžu v Londonu in Šoli Yehudija Menuhina, kot solist pa nastopa z orkestri, kot so Londonski simfoniki, Valižanski narodni orkester in Dunajski komorni orkester.

 

Simfonični Orkester RTV Slovenija - Kromatika 2

10. okt. 2022 19:30
10. okt. 2022 19:30
Več terminov

9,00 | 12,00 | 16,00 | 20,00 EUR

7,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI