Pretekli dogodek
22. okt. 2020 19:30

Simfonični orkester RTV Slovenija - Kromatika 2 - odpovedano oz. prestavljeno

Dirigentka: Catherine Larsen-Maguire

Skladno z ukrepi Vlade RS za zajezitev drugega vala epidemije koronavirusa smo odpovedali oz. prestavili vse prireditve in začasno zaprli razstave, razen razstave Henrija Cartier-Bressona: Iz oči v oči (Tête à tête), ki bo odprta v običajnem delovnem času. Vstop na razstavo je s Prešernove ceste.

Več informacij o vračilu kupnine in urejanju dobropisa >>

Program:
Jean Baptiste Lully, prir. Felix Mottl, Baletna suita
Alexis Emmanuel Chabrier, Pastoralna suita
*
Claude Debussy, prir. Colin Matthews, Trije preludiji
Claude Debussy, Morje, tri simfonične skice za orkester, L 109


Zgodnje jesenske dni bomo tokrat obarvali z glasbo, ki obuja podobe narave - od prizorov zelenih in razcvetenih pašnikov, do širnega in vedno nemirnega morja. Oprli smo se na dela francoskih skladateljev 19. in 20. stoletja, kajti ravno francoska glasbena tradicija je skozi stoletja bila morda najbolj nagnjena slikovitosti in 'prevajanju' prizorov narave v jezik glasbe.

Najprej vam bomo postregli z izborom plesnih stavkov iz odrskih del velikega mojstra francoske baročne opere in baleta Jeana Baptista Lullyja. Sledila bo idilična Pastoralna suita romantika in občudovalca impresionističnih slikarjev Alexisa Emmanuela Chabrierja. Po premoru pa se bomo podali v odkrivanje sveta impresionističnega slikarja zvočnih krajin Clauda Debussyja. Iz njegovega pestrega, s prizori iz narave in vsakdanjega življenja močno navdihnjenega opusa smo tokrat izbrali priredbe njegovih klavirskih preludijev ter priljubljene 'simfonične skice', združene v triptih z naslovom Morje.

Da bi razkazala bogastvo barvnih odtenkov, ki ga ima naš orkester, bo dirigentsko palico kot čopič vihtela britanska, v Berlinu delujoča dirigentka in nekdanja fagotistka berlinske Komične opere Catherine Larsen-Maguire (1971).

 

Simfonični orkester RTV Slovenija - Kromatika 2 - odpovedano oz. prestavljeno

21. okt. 2020 19:30
22. okt. 2020 19:30
21. okt. 2020 19:30
22. okt. 2020 19:30
Več terminov

8, 11, 15, 19 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI