Pretekli dogodek
17. nov. 2022 19:30

Simfonični Orkester RTV Slovenija - Kromatika 3

Dirigent: Ville Matvejeff

Obvestilo za obiskovalce koncerta 
Za vstop v Gallusovo dvorano sta odprta vhoda št. 2 (s ploščadi TR3) in 3 (iz podhoda Maxija). Več informacij >>
Solistka: Martina Filjak, klavir

Program:
Nina Šenk, Sence tišine (prva slovenska izvedba)
Edward Grieg, Koncert za klavir in orkester v a-molu, op. 16
*
Jean Sibelius, Simfonija št. 3 v C-duru, op. 52


Spored začenjamo s prvo slovensko izvedbo lani nastalega dela Sence tišine slovenske skladateljice Nine Šenk (1982), ki se je mednarodno uveljavila z izvedbami svojih del na uglednih festivalih, kot so BBC Proms, Salzburške slavnostne igre, Young Euro Classic Berlin, Musica Viva München, Festival Takefu, Festival Ljubljana, Festival Slowind, Slovenski glasbeni dnevi, Svetovni glasbeni dnevi, Svetovni kongres saksofonov. Njena dela izvajajo orkestri, kot so Newyorška filharmonija, Orkester Slovenske filharmonije, Simfonični orkester RTV Slovenija, ansambli InterContemporain, Modern, London Sinfonietta, Pihalni kvintet Slowind, MD7, DC8 ...

Eden najizrazitejših in tudi danes najbolj priljubljenih skladateljev romantike Edward Grieg (1843-1907) je norveško klasično glasbo povzdignil na evropsko raven. Med njegovimi najbolj znanimi deli so scenska glasba za dramo Peer Gynt Henrika Ibsena, Suita iz Holbergovega časa, vsekakor pa tudi Griegov edini koncert, Koncert za klavir in orkester v a-molu. V njem se bo kot solistka predstavila hrvaška pianistka Martina Filjak (1978), ki ji je zmaga na Mednarodnem pianističnem tekmovanju v Clevelandu leta 2009 prinesla prepoznavnost in pot do mednarodnega uspeha.

Spored bo sklenila Tretja simfonija Jeana Sibeliusa (1865-1957), največjega finskega klasičnega skladatelja. Tokrat nastopamo pod vodstvom našemu občinstvu že znanega finskega dirigenta Villeja Matvejeffa (1986), ki je med drugim deloval kot dirigent operne hiše v Malmöju in Kraljeve švedske opere v Stockholmu. Zdaj je glavni gostujoči dirigent Hrvaškega narodnega gledališča Ivana pl. Zajca na Reki, od leta 2015 pa tudi umetniški vodja najstarejšega finskega festivala klasične glasbe, Glasbenega festivala v Turku.

Simfonični Orkester RTV Slovenija - Kromatika 3

17. nov. 2022 19:30
17. nov. 2022 19:30
Več terminov

9,00 | 12,00 | 16,00 | 20,00 EUR

7,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI