5. dec. 19:30

Simfonični Orkester RTV Slovenija - Kromatika 3

Dirigent: Lio Kuokman

Simfonični orkester RTV Slovenija
Solist: Dejan Lazić, klavir

Program:
Jean Sibeliu, Finlandia
Frédéric Chopin, Koncert za klavir št. 2
 *
Felix Mendelssohn, Simfonija št. 5

Romantični skladatelji so znanim oblikam klasicizma dodajali novo senzibilnost, odseve svojega sveta, narave, družbe, a tudi skrajno intenzivna notranja občutenja in svoje sanjske svetove. Trije skladatelji s programa so na svoj način glasbo odprli zunanjim spodbudam. Felix Mendelssohn Bartholdy je bil eden zgodnjih avtorjev programske glasbe, ki je v svoje uverture in simfonije vpenjal vtise s številnih potovanj, v Peti simfoniji s podnaslovom Protestantska iz leta 1830 pa je želel zaznamovati 300. obletnico Augsburškega verskega miru, med drugim z uporabo korala Mogočna trdnjava je naš Bog. Hkrati se je s tem poklonil tudi občudovanemu Bachu. Jean Sibelius je v drugačnem razpoloženju, v letih finskih prizadevanj za samostojnost, s kombinacijo folklornih motivov in zvočnih opisov finske pokrajine ustvaril glasbo, ki je s svojo držo navdušila njegove sodobnike, z glasbeno domišljijo pa prepriča še danes. Tudi Frédéric Chopin je svojo glasbo odprl za zunanje vplive, med katerimi so najočitnejši poljski plesi, mazurke in poloneze, a je prek klavirja hkrati v glasbo prevajal svoj miselni in čustveni svet.

»Vsa velika, globoka glasba, glasba genija, kakršen je bil Chopin, je vedno aktualna – za občinstvo in nas glasbenike, ki si vse življenje prizadevamo za izpopolnjevanje, razumevanje, nove detajle. To se vsaj pri meni še vedno dogaja.« Tako je pred petimi leti ob gostovanju v Kromatiki razmišljal Dejan Lazić. Svetovno znani hrvaški, na Nizozemskem živeči pianist je odraščal in študiral v Salzburgu, deluje pa tudi kot skladatelj.

Simfonični Orkester RTV Slovenija - Kromatika 3

5. dec. 19:30
Več terminov

13,00 I 17,00 I 21,00 I 25,00 EUR

10,00 I 14,00 I 18,00 I 22,00 EUR* * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI