Pretekli dogodek
19. nov. 2020 19:30

Simfonični orkester RTV Slovenija - Kromatika 3 - odpovedano oz. prestavljeno

Dirigent: Raoul Grüneis

Skladno z ukrepi Vlade RS za zajezitev drugega vala epidemije koronavirusa smo odpovedali oz. prestavili vse prireditve in začasno zaprli vse razstave.

Več informacij o vračilu kupnine in urejanju dobropisa >>




Solisti:
Sebastijan Buda, rog
Blaž Ogrič, rog
Gašper Okorn, rog
Petar Kšenek, rog

Program:
Primož Ramovš, Pogrebna glasba, za simfonični orkester
Robert Schumann, Koncertna skladba za štiri rogove in orkester, op. 86
*
Anton Bruckner, Simfonija št. 4 v Es-duru, Romantična, WAB 104
 

Zven francoskega roga, plemenit, svetal, vzbuja občudovanje podobno kot kovinsko glasbilo samo. Koncertna skladba Roberta Schumanna kar štirim hornistom omogoča razkazati vso svojo tehnično in umetniško zrelost. Tokrat jo bodo razkazali štirje nadarjeni mladi glasbeniki, Sebastijan Buda, Blaž Ogrič, Gašper Okorn in Petar Kšenek, ki so s svojim nedavnim prihodom na koncertne odre dali slutiti, da bomo njihova imena še velikokrat zasledili na koncertnih sporedih.

Spored sicer začenjamo z delom enega najpomembnejših slovenskih skladateljev prejšnjega stoletja Primoža Ramovša. Znan je bil kot mojster velikih simfoničnih oblik in spreten improvizator na orglah, kar lahko prepoznamo tudi v njegovem delu Musiques funebres iz leta 1986. V drugem delu večera bomo prisluhnili mogočni Četrti simfoniji Antona Brucknerja, prav tako velikega simfonika in orgelskega virtuoza. Bruckner ji je nadel naslov Romantična, kajti z njenimi štirimi stavki je s svojo prepoznavno mojstrsko orkestracijo, obarval glasbene slike srednjeveškega življenja, gradov, prizorov lova in bitk ter plemenite ljubezni med vitezi in damami, ki so jih v obdobju romantike tako radi idealizirali in upodabljali tako v glasbi kot tudi v slikarstvu, poeziji …

Skozi izvedbo obeh zahtevnih del bo naš orkester vodil mednarodno uveljavljeni nemški dirigent Raoul Grüneis, ki od leta 2010 deluje kot umetniški vodja Carigrajske državne opere, pred tem pa je vodil Filharmonike in Opero v Regensburgu, sodeloval pa tudi z gledališči v Freiburgu, Mannheimu in Darmstadtu.

Simfonični orkester RTV Slovenija - Kromatika 3 - odpovedano oz. prestavljeno

18. nov. 2020 19:30
19. nov. 2020 19:30
18. nov. 2020 19:30
19. nov. 2020 19:30
Več terminov

8, 11, 15, 19 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI