13. feb. 19:30

Simfonični Orkester RTV Slovenija - Kromatika 4

Dirigent: Lio Kuokman

Simfonični Orkester RTV Slovenija
Solista: 
Luka Faulisi, violina
Tomaž Sevšek, orgle

Program:
Maurice Ravel, Bolero
Ernest Chausson, Poeme op. 25
Maurice Ravel, Tzigane 
*
Camille Saint-Saëns, Simfonija št. 3 
 

V dveh krajših koncertantnih delih bomo lahko prvič v Sloveniji spoznali mladega italijansko-srbsko-francoskega virtuoza Luko Faulisija. Enaindvajsetletni violinist je varovanec založbe Sony Classical, pri kateri je leta 2023 izdal ploščo Aria, leto zatem pa še izvedbe Vivaldijevih Štirih letnih časov. Luka Faulisi se trenutno izpopolnjuje na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu. S svojim enkratnim tonom in izrazno igro je že navdušil starejše kolege, kot sta violinist Pinchas Zukerman ali flavtist Emmanuel Pahud.

Francoski program v zamisli šefa dirigenta orkestra Lia Kuokmana bo po dveh priljubljenih Ravelovih skladbah in Chaussonovi Poemi sklenila Tretja simfonija z orglami Camilla Saint-Saënsa, nenavaden odgovor skladatelja na klasično simfonično obliko. To Saint-Saëns temeljito preoblikuje, orkestru pa doda vidno mesto za klavir štiriročno in orgle, na katerih je bil skladatelj velik mojster. Saint-Saëns je v svojem času veljal za konservativnega skladatelja, a v resnici je preizkušal številne novosti, le da se te oglašajo v subtilnih barvanjih in ne v drznih disonancah. Orgel v simfoniji denimo ne uporabi kot virtuozno glasbilo, marveč z njimi nanaša nove odtenke in z njimi podpre končno slavnostno razpoloženje.

 

Simfonični Orkester RTV Slovenija - Kromatika 4

13. feb. 19:30
Več terminov

13,00 I 17,00 I 21,00 I 25,00 EUR

10,00 I 14,00 I 18,00 I 22,00 EUR* * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI