17. feb. 19:30

Simfonični Orkester RTV Slovenija - Kromatika 5

Dirigent: Rossen Milanov

Solistka: Tatjana Ognjanović, klavir

Program:
Sergej Rahmaninov, Koncert za klavir in orkester št. 2
*
Peter Iljič Čajkovski, Simfonija št. 6, Patetična

Eden od najpriljubljenejših, pa tudi najzahtevnejših klavirskih koncertov – Drugi klavirski koncert Sergeja Rahmaninova – vedno vzbudi posebno pozornost vsakršnega koncertnega sporeda. Oči in ušesa občinstva so prav posebej usmerjeni v solista, ki, premagujoč tehnične izzive svojega parta, ima moč pretresti, ganiti, navdušiti. Tokrat nas bo s svojo interpretacijo famoznega koncerta ruskega mojstra nagovorila ugledna slovenska pianistka, koncertantka in predavateljica na ljubljanski Akademiji za glasbo Tatjana Ognjanović. Ob Simfoničnem orkestru RTV Slovenija bo nastopila pod vodstvom našega šefa dirigenta Rossena Milanova.

Po premoru bomo predstavili dva izmed najočarljivejših in mogočnih odlomkov iz oper velikega mojstra in inovatorja te glasbeno-scenske oblike Richarda Wagnerja. Prvega sicer najdemo v tretjem dejanju Wagnerjeve zadnje opere, sage Parsifal, v kateri je Wagner na neponovljiv, samo njemu lasten način v glasbo prelil ideje junaškega žrtvovanja, sočutnosti, vnovičnega rojstva … Pred nami je prizor, v katerem vitez Parsifal, izmučen od let potovanja, najde mir na sončnem, cvetočem travniku. Tam se mu skozi lepoto razodene Čar velikega petka, čarovnija, skozi katero se prenovi ljubezen in svet zopet pridobi nedolžnost. Tej idilični sliki sledi enkratno navdihnjena, plemenito mogočna uvertura k operi Tannhäuser, ki jo orkestri pogosto izvajajo kot koncertno skladbo. To tradicijo je začel Felix Mendelssohn s koncertno izvedbo v leipziškem Gewandhausu leta 1846.

Simfonični Orkester RTV Slovenija - Kromatika 5

17. feb. 19:30
Več terminov

8,00 | 8,00 | 11,00 | 11,00 | 15,00 | 15,00 | 19,00 | 19,00 EUR

6,00 EUR * * za dijake in študente, mlajše od 25 let in starejše od 65 let

5% popusta ob nakupu na cd-cc.si

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI