Pretekli dogodek
9. mar. 2023 19:30

Simfonični Orkester RTV Slovenija - Kromatika 6

Dirigent: Rossen Milanov

Solist: Jure Gradišnik, trobenta

Program:
Wolfgang Amadeus Mozart, Baletna glasba iz opere Idomenej, KV 367
Damijan Močnik, Koncert za trobento in orkester
*
Franz Schubert, Simfonija št. 4 v c-molu, D. 417, Tragična


Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) je leta 1780 od bavarskega volilnega princa Karla Theodorja prejel naročilo za opero, ki naj bi bila izvedena v sklopu karnevalskega praznovanja v Münchnu. V svoje novo delo, opero v italijanščini Idomenej, je vključil kar sedem obsežnih plesnih točk v francoski maniri, za katere pa žal ne vemo, kam natančno so sodile v opero samo. Danes jih še najpogosteje slišimo v koncertni izvedbi kot samostojno plesno, orkestrsko suito.

Damijan Močnik (1967) se je v zadnjih letih uveljavil kot eden najpomembnejših slovenskih zborovskih in vokalno-instrumentalnih skladateljev, tudi v tujini. Med nedavne Močnikove dosežke sodi tudi opera Všeč si mi, ki je v sezoni 2018/2019 doživela kar 18 razprodanih predstav. Deluje kot zborovodja in pedagog na glasbeni šoli Zavoda sv. Stanislava v Ljubljani in na ljubljanski Akademiji za glasbo ter vodi več zborov, med drugim KZ Megaron. Za svoje delovanje je v letu 2022 prejel nagrado Prešernovega sklada.

Franz Schubert (1797-1828) velja za enega najvplivnejših skladateljev začetka 19. stoletja, kajti pustil je trajno sled in vrhunski zgled številnim žanrom, od solistične pesmi in klavirske miniature do simfonije. V svojem kratkem življenju je ustvaril izjemno obsežen opus, v katerem najdemo tudi sedem dokončanih (od trinajst začetih) simfonij. Četrto, Tragično, je napisal 19-leten, a je krstno izvedbo doživela šele več kot dve desetletji po skladateljevi smrti.
Spored predstavljamo pod taktirko našega šefa dirigenta Rossena Milanova, kot solist v Močnikovem Koncertu pa bo nastopil Jure Gradišnik, solo trobentač našega orkestra in nekdanji član Orkestra SNG Opera in balet Ljubljana, prav tako tudi predavatelj na glasbeni šoli Zavoda sv. Stanislava ter Akademiji za glasbo v Ljubljani.
 

Simfonični Orkester RTV Slovenija - Kromatika 6

9. mar. 2023 19:30
9. mar. 2023 19:30
Več terminov

9,00 | 12,00 | 16,00 | 20,00 EUR

7,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI